Jelenlegi hely

Virágok teleltetése

Virágok teleltetése
A dézsában, balkonládában tartott dísznövények igen sokrétűen felhasználhatók, és az évszakok változásával rugalmasan alakítható át velük a kert, terasz, balkon. Legtöbbjüket azonban zárt helyen kell átteleltetni, de vannak olyanok is, amelyek némi védelem mellett a tél folyamán is a szabadban tarthatók.
Muskátli:
A muskátli nem bonyolult növény – mégis sokan gondolják, hogy macerás, kár vele bíbelődni. Egyszerűbbnek tűnik minden évben új töveket venni. Ám mindössze néhány percbe telik, hogy télire eltegyük a muskátlikat, és tavasszal megújult szebb, frissebb növényeket ültethessünk.

Szedjük ki a földből vagy az erkélyládából és sűrűn egymás mellé állítva rakjuk be ládába. A gyökereket takarjuk be teljesen földdel, és a ládát állítsuk fagymentes helyre, ahol némi fényhez is jut. Így igen kevés öntözéssel beéri, nem hajt vékony hajtásokat, a téli hónapokban nyugalomban marad, és tavasszal kiültetve, visszavágva, Újra virágozni fog. A futó muskátlit (a hajtásai csüngők) csak világos, fűtött helyiségben, rendszeres öntözéssel lehet átteleltetni.

A két-három évnél idősebb tövek virágzási kedve csökken, mind kevesebb és hitványabb virágot hoznak, ezért célszerű a muskátli állományt időnként felújítani és új, szebben, bőven virágzó töveket vásárolni.

Leander és magas fás szárú, vagy bokros növények:
Ezeket a növényeket eleve dézsában, vagy más mozgatható tartóban célszerű tárolni, akár úgy is, hogy ezzel együtt ássuk le őket, majd így vesszük fel őket ilyenkor. A leander telelhet teljes sötétben is, míg más növények igénylik a telelés alatt is a fényt. A dézsás növényeinket mindenképpen száraz, de fagyot nem kapó helyre kell tennünk. Ilyen a garázs, pince, vagy lépcsőház, ahol ideális esetben 7, de rossz esetben 4-5 fok alá nem megy a hőmérséklet. A levelek több növényről lehullnak, ezeket le lehet venni róluk, tavasszal újra kinőnek. Mások megtartják levélzetüket a tél idején is. A télen kiszáradt ágakat le lehet vágni. Ezeket a dézsás növényeket is érdemes időnként egy picit meglocsolni, hogy a földjük ne legyen teljesen száraz, elegendő lehet havi egy öntözés.

Kaktuszok:
A kaktuszok és más pozsgás növények rendszerint teleltetést igényelnek. Nem szeretik, ha 15-20 Celsius alatti hőmérsékleten tartjuk őket. A teleltetést ezért olyan helyen végezzük, ahol télen se megy fagypont alá a hőmérséklet. 5-10 fok elég a legtöbb kaktusznak.

Teleltetés előtt alaposan szárítsuk ki a kaktuszokat, pláne ha sötét helyen töltik a hideg hónapokat. Ilyenkor teljesen leállnak és nem képesek felvenni a nedvességet, így az a gyökerek elrohadását illetve a növény megnyúlását is eredményezheti. Ugyanebből a megfontolásból ne is locsoljuk kaktuszainkat a teleltetés alatt.

Fotók: www.flickr.com

További cikkek hasonló témában

Díszfák a kertben
A díszcserjék és díszfák szerény növények,...
Ötletes, egyszerűen kivitelezhető dekoráció

Kézzel festett kavicskaktuszok. A „zöld” élmény illúziója:...

Hozzászólások