Jelenlegi hely

Virágillat és madárdal

Virágillat és madárdal
A falusi kert és a mesterséges angolpark hangulatát egyszerre idézi vendéglátóink kertje, mely egy Sudley-i vidéki házat ölel körül. Virágillatban, színgazdagságban, madárdalban gazdagabb kertet álmodni sem lehetne, ha pihenésre, feltöltődésre vágyunk.

A klasszikus falusi kertek szinte valamennyi jellegzetessége felfedezhető ebben a pazar szépségű kertben. Talpunk alatt a gyep, körülöttünk a sövényszerűen, de lépcsőzetesen kialakított ágyások a növények sokaságát rejtik. A virág- és bokorsövények vonzó keretbe fogják a kertet. 

Még az előtt, hogy bármit is elültetnék, egy rejteket adó sövény a megoldás, ami lehetőleg teljesen elzár minket a külvilágtól. Itt erre szolgál a dús virág-sereg. Amerre a szem ellát tarka cserjék, évelők vesznek körül minket, a nyers falak mögött káprázatos látvány és illatok fogadják a látogatót.

Az évelőágyásokba az árnyék- és sásliliomok, különböző fészkesvirágzatúak váltogatják egymást. Az utóbbi növénycsoport jeles képviselői az őszirózsák, a cickafark sárga ernyőivel, a kék búzavirág, a körömvirág narancssárga szirmai, az imolák és margitvirágok sokasága.

A gyep körül az ágyásszegélyt is növények alkotják, formára vágott tuja, buxus, vagy a tarka-zöld leveleivel az árnyékliliom. Egyik kedvelt vidéki hangulatot teremtő zöld bokorforma, az amúgy egynyári életformájú seprűfű (Kochia scoparia) is megbújik az évelőágyásokba. A térelválasztó falakra hol vadszőlő, hol borostyán fut fel, de az igazi szépséget a futórózsa vagy a klematisz adja. Önmagában egy kék ajtó nem is lenne látványos, de így a felette bókoló rózsaszín rózsabokor romantikus meseszerű látványt teremt. A kevés árnyékot, ami alatt hűsölhetünk, tiszteletet parancsoló hársfák adják.

A tujasövény között rejtőzik a kert őreként emelt szobor, ami nyugalmat és előkelőséget kölcsönöz az ágyásoknak. A szabályosan megnyírt sövény látványát lágyítja a szabálytalanul beültetett évelőágy, ahol a rózsáktól kezdve a borzas kúpvirágon át számos gyógynövény illatát gyűjthetjük be. Az évelőágyás egyik hatalmas előnye, hogy a fenntartáson kívül nem igényel évente telepítést, ezért gazdaságos, de ha az ápolást elhanyagolnánk, akkor a szépsége is elveszne hamar.  Az ültetési szabály itt is igaz, miszerint előre a kisebb növekedésűeket, hátra a nagyobb habitusúakat tegyük. Az ültetési távolságokat is érdemes betartani, ahhoz, hogy minél szebben fejlődhessenek növénykéink. Az ilyen sűrűn ültetett ágyásokban az öntözést segíti az öntözőrendszer előzetes betelepítése is. Fenyőkéreggel is leszórhatjuk a növények között, ez csökkenti a gyomok betelepülésének esélyét, ezzel is segítve saját magunkat. Ha ezeket a szabályokat betartjuk, akkor elkerüljük azt, hogy a kertben állandóan dolgozni kelljen naphosszat, és marad időnk pihenésre is.

Amerre a szem ellát, mindenhol virágokat ültetett a kert tulajdonosa, ahol nincs hely ágyást kialakítani, oda kerti csobogó került dézsákkal, vagy vázaformájú ültetőedényekkel. Az ilyen jellegű összeültetéseket apró egynyáriak díszítik, hol a pletyka (Tradescanthia) bakopával (Bacopa monnieri), vagy a fuksziák rengeteg fajtája, vagy a sziklakerti évelők húsos levelükkel. Dézsába minirózsát is ültethetünk, ezzel is tarkítva a látványt és az illatokat. A szárnyas feketeszem (Thunbergia alata) színváltozatait olyan helyre ültessük, ahol fel tud kúszni állványra, amennyiben csak egy nagyobb dézsánk van, helyezzünk bele bambuszból állványzatot, hogy tökéletes alátámasztást kapjon a növényünk.

           

Különlegességként Kleopátra tűjét (Cleome spinosa) is ültethetünk az évelőágyásokba, fehér és rózsaszín színben már bármelyik kertészetben kapható nálunk is. Magról vethető, akár a 90 cm-t is eléri a magassága.

Most bemutatott kertünkben nem a nagy terek kialakítása volt a lényeg, hanem egy csendes pihenésre alkalmas és virágokkal telezsúfolt tarka park létrehozása. Főleg olyanoknak való, akik szeretnek elveszni az illatokban, a színek sokaságában és nem restek kétkezi munkával órákat tölteni birodalmukban.

Szöveg: Topor Erika
Fotó: Marco Tenaglia

További fotók a galériában.

További cikkek hasonló témában

Hogyan készül a grincsfa?

Nagy divatnak örvend ez a bohókás dekorációs elem, vagyis a...

Kertgondozás tavasszal

A jó idő beköszöntével egyre több a kerti teendő, hogy szépen...

Hozzászólások