Jelenlegi hely

Virághagymák ültetése

Virághagymák ültetése
A szeptember-októberben elültetett virághagymáknak még van idejük arra, hogy gyökeret eresszenek, és az őszi fagyokig megerősödve felkészüljenek a kora tavaszi gyors virágzásra. Ha az ültetést novemberre halasztjuk, akkor kemény tél esetén számolnunk kell a hagymák felfagyásának veszélyével.
Vásárláskor csak az egészséges, sima héjú, tapintásra kemény húsú példányokat vegyük meg! Minél nagyobb a hagyma, annál több virágok képes hozni. A tavaszi virágoknak majdnem minden talaj megfelel, amit érdemes fellazítani, hogy megakadályozzuk a vízpangást. Figyelni kell a hagymák ültetési távolságára, hogy tavasszal a kibújó virágok ne nyomják el egymást. Azonban vannak olyanok (pl: hóvirág), amelyeket érdemes csoportosan elültetni, mert így szebben fognak mutatni.
 
Most gondosan előkészítjük a tavaszi hagymás virágok helyét. A földet felássuk, megtrágyázzuk, majd elegyengetjük. Ezután a megtisztított, egészséges hagymákat elültetjük. Igen fontos, hogy a hagymák elég mélyre kerüljenek. Az általános szabály az, hogy a hagyma fölött kétszer olyan vastag földréteg legyen, mint a hagyma magassága, vagyis a tulipánt legalább 10-12 cm mélyre kell ültetni.

A hagymás virágok kerti gyepbe, pázsitba való elhelyezése valóságos virágszőnyeggé varázsolhatja kertünket. Azonban tartsuk szem előtt azt is, hogy a hagymás virágok elnyílásuk után egy-két hónapon belül elveszítik föld feletti részeiket, visszahúzódnak, és mintegy eltűnnek, számukra tehát az olyan hely lehet a legjobb, ahol virágzásukkor jól szembetűnnek, ám visszahúzódásuk után más növény takarja el az emiatt megüresedő területrészüket.

Sziklakertben történő elhelyezésük - ahol a kövek mellett az ott évelő virágok sokféleségével, a törpe cserjével és az apró termetű fenyőkből adódó társnövényekkel képezhetnek együttest - remek ötletnek bizonyulhat. A leginkább idevaló tulipánok az apró termetű vad fajok, amelyek mindegyikének több szín- és formaváltozata létezik.

Ha önálló virágágyat kívánunk létesíteni, akkor a hagymákat egymástól 15 cm távolságra tegyük. Ha az a tervünk, hogy tavasszal a hagymások közé egynyári virágpalántákat ültetünk, amelyek a hagymások visszahúzódása után uralják majd az ágyást, akkor kissé nagyobb távolságra kell a hagymákat a földbe süllyeszteni.

Ősszel kell ültetni: a tulipán, a krókusz, a nárcisz, a jácint, a gyöngyike, a téltemető, a hóvirág, a tőzike, az írisz gumóit, hogy a következő tavasszal a kertünk már korán virágba boruljon.

Fotók: www.flickr.com

További cikkek hasonló témában

Kert Design
A lakóövezet sok problémával szembesíti a...
Egy különleges zöldség a kertben a rebarbara

Hazánkban még kevesen ismerik ezt a különleges zöldséget, amely...

Befőzési tanácsok
Ha a befőzésre gondolunk, az jut elsőként...

Hozzászólások