Jelenlegi hely

Védjük a fákat!

Védjük a fákat!
Fontos, odafigyelést igénylő fejlemény, mert ilyenkor támad a gyümölcsösök legnagyobb kárt okozó gombás megbetegedése, a monília. A monília a növényeken jelentkező gombás betegség, ami gyümölcsrothadást, virág- és ágpusztulást okozhat.
A virágok és a fiatal termések megbarnulnak, és elszáradnak. a levelek illetve a sarjhajtások elfonnyadnak, és a megtámadott gallyakkal együtt elszáradnak.A fertőzött helyeken gyakran indul be a mézgafolyás. A gallyak gyakran közvetlenül is fertőződnek, elsősorban valamilyen sérülés esetén. A sérült helyek fonnyadnak és elszáradnak. A termések rendszerint érés idején fertőződnek. A terméseken először puha, barnuló foltok keletkeznek, amelyek gyorsan szétterjednek és az egész termést elborítják.

Elsődleges a megelőzés. Fontos, hogy a fertőzött növényi részeket, gallyakat, és mumifikálódott terméseket távolítsuk el és semmisítsük meg. A monilia ellen virágzás idején védekezzünk, amennyiben a fertőzésnek kedveznek a körülmények (esős időjárás, 12 C alatti hőmérséklet). Alkalmasak a ciprodinil, kaptán, vinklozolin, iprodion, hatóanyagú és a réztartalmú szerek. A kezelést a virágzás idején és az elvirágzáskor alkalmazzuk.

Csapadékos, hűvös időben a monília ellen virágzáskor kétszer is célszerű védekezni: az elején és a kétharmadánál. Őszibaracknál a tafrina nevű gomba (levélfodrosodás) ellen már a kis leveles állapotban szükséges védekezni. A csapadék az almásokban elindíthatja a varasodás kórokozóját: ez ellen már most kell kezdeni a megelőző védekezéseket. A szőlőkben metszés és kötözés befejezése után ajánlott az alapgyomirtást is elvégezni még rügypattanás előtt.

További cikkek hasonló témában

A tél és kora tavasz a díszkertekben

Kertünk fái, cserjéi, örökzöldjei most nyugalmi állapotban vannak...

A giliszta az új házi kedvenc Bécsben

Egyre több bécsi osztja meg otthonát gilisztákkal, amelyek a...

A kerti tavak felkészítése a téli hónapokra

Tavasztól őszig az ápolt, gondozott kerti tavak tetszetős látványt...

Hozzászólások