Jelenlegi hely

Védekezés növénytársítással

Védekezés növénytársítással
Akár zöldségeskertben, és dísznövényeink gondozásakor is alkalmazhatjuk a bio-termesztés taktikáit. Ráadásul ezek a módszerek környezetkímélők, és nem kell várni, mint a vegyszeres permetezések után. A növényvédő szerek alkalmazásával nemcsak a kórokozókat, kártevőket irtjuk, hanem a hasznos élőlényeket is.
A bio-növényvédelmi módszerek egyike, hogy növényekből készült főzetekkel, vagy erjesztett levekkel permetezünk, a másik lehetőség pedig a növénytársítás. úgy válogatjuk össze a növényeket, hogy azok pozitív hatást gyakoroljanak a másik fejlődésére, például elriasszák a kártevőket. A társításnál alkalmazott védőnövények egyike-másika fűszer, vagy éppen zöldségnövény.

Javasolt növénykombinációk

Sárgarépa és hagyma - védik egymást a répa és a hagymalégy ellen.
Turbolya a salátasorokban - véd a tetvek, lisztharmat, csigák ellen.
Petrezselyem mellé hagyma vagy paradicsom - általános kártevő elhárító hatású.
Levendula a rózsák körül, vagy más növények mellett - távol tartja a hangyákat és a levéltetveket.

A nálunk egynyáriként tartott ricinust a házilegyek elkerülik, ezért a komposzttároló mellett lehet nagy segítségünkre a légyűzésben. A teljes növény, különösen a magja mérgező.

A bársonyvirág, népies nevén büdöske a másodlagos anyagcsere termékeket tartalmazó illóolaja révén elűzi, elpusztítja a káros baktériumokat. Nemcsak dísze a virágágyaknak, de kitűnően használható a zöldégeskertekben a kártevők elűzésére. Levéltetvek, fonalférgek ellen sikeresen alkalmazzák a biokertészek. Ültessünk bársonyvirágot paradicsom, burgonya, petrezselyem, saláta és hagymafélék mellé. Vonzza a levéltetvek természetes ellenségeit is. Gyökerei olyan anyagokat tartalmaznak, melyek elűzik a fonálférgeket.

A lisztharmat-megbetegedésekre érzékeny növények köré érdemes a fűszerként jól ismert bazsalikomból ültetni néhány tövet. Ez a félméteres termetű növény gátolja a lisztharmat fertőzés terjedését, de a méheket magához csalogatja. Így ideális a lisztharmat-érzékeny almafajták, és az egynyári virágok társaságába ültetni.

Ha a csalánlevet a növényekre permetezzük, akkor azok bõrszövete megvastagodik, a gombabetegségek nehezebben telepednek meg rajtuk, és a kártevők is nehezebb tudják átszúrni a levelet. Azaz a csalánlé elsősorban megelőzésre szolgál, mivel a növényeknek idő kell bőrszövetük megvastagodásához.

Kártevőket távol tartó növények

Fonálféreg ellen – büdöske, retek
Burgonyabogár ellen – sarkantyúka, gyermekláncfű, büdöske, varádics
Káposztalepke hernyója ellen – ánizs, mustár, fehér lóhere
Káposztabolha ellen – üröm, macskamenta
Sárgarépalégy ellen – rozmaring, zsálya, üröm
Levéltetvek ellen – mustár, büdöske, macskamenta, varádics, sarkantyúka, kerti zsázsa

Szintén hatásos levéltetvek ellen a már kihűlt kamillaforrázattal történő permetezés. Hasonló, de jóval erősebb hatású az áztatott dohányból készített lé felhígítva, ez azonban már emberre is mérgező!

(Fotók: flickr.com, sxc.hu)

További cikkek hasonló témában

Tél a kertben, a balkonon
Az idei ősz ritka szép, hosszú virágzást...
Hogyan teremtsünk ideális pihenőhelyet

...egy apró kertben?
Ha a kert kialakítására már csak egy...

Szabadtéri világítás

A kültéri szezon teljesen belendül, és...

Hozzászólások