Jelenlegi hely

Vakondűzés

Vakondűzés
Talán nincs is olyan kiskert tulajdonos, kinek kerti munkái közé valaha ne került volna be a vakondűzés.  A pázsit tervezése során rengeteg szempontot kell figyelembe venni a terület fekvésétől kezdve a környezeti adottságoknak leginkább megfelelő fűfajtákon át az öntözés megoldásáig.
Egy lényeges „kérdést" azonban gyakran kihagynak a számításból: a vakondot, aki ugyan a mesében aranyos kis jószág, a valóságban azonban - minden hasznos tevékenysége ellenére - a gyepfelületek réme, aki túrásaival teljesen tönkre teheti az oly sok munkával létrehozott és gondozott gyönyörű pázsitot.

Mindenek előtt:  A VAKOND (Talpa europaea) VÉDETT ÁLLAT, elpusztítani tilos és büntetendő tevékenység. A vakond a kerti növényeket NEM KÁROSÍTJA, sőt, a földben élő kártevők pusztításával hasznos lakója lehet a kertnek. Öko- és biokertek hasznos biológiai fegyvere lehet!

A kertekben, parkokban nem tilos a vakondűzés, de megölni nem szabad a rosszul látó, de annál élesebben halló és szagló patkányszerű emlőst. Arra tehát még gondolni is tilos, hogy valamilyen méreggel próbálkozzunk. Egyrészt a túrások szaporodásából ítélve bármennyire is falánk a föld alatti lény, korántsem biztos, hogy azt falja be, amit neki szántunk. Más állatok viszont - kutya, macska, madarak - áldozatul eshetnek. 

A kezdeti „spórolás" a későbbiekben nagyon elhibázott lépésnek bizonyulhat. Az sem mentség, ha korábban soha nem volt gond velük, ez ugyanis semmiféle garanciát nem jelent arra, hogy később sem fognak felbukkanni. Amikor a kertünket szintén - csak más szempontból - szerető vakond elemózsia után kutatva megjelenik, majd hívatlan vendégként be is költözik, és kalandozásait egyre növekvő számú földhalom jelzi, már késő...

Innentől kezdve egy meglehetősen nehéz, megannyi elszántságot és időt igénylő küzdelem kezdődhet az elűzésére - az irtását ugyanis réges-régóta törvény tiltja.

Utólagos lehetőségek

Egyesek a földbe szúrt sörösüvegre esküsznek, mások petróleummal, olajjal vagy terpentinnel átitatott rongyot helyeznek a járatokba.

A vakond számára fő táplálékul szolgáló gilisztákat és egyéb rovarokat kár lenne teljesen kipusztítani a talajból drasztikus vegyszerekkel azért, hogy a vakond ennivaló híján szedje a sátorfáját.

A vegyszermentes módszerek hívei fokhagymával, vöröshagymával, borsmentával, megtört gyalogbodza hajtással, ricinussal próbálkoznak.

Igazi csodafegyvernek számít két növény. Az egyik a dísznövényként is kiváló császárkorona! Hagymáját eleve gumikesztyűben ültesd, mert bizony a szaga igen maradandó emléket hagy a kezeden! A szaga földalatt is terjed, és ahol ez a kis állatka megérzi, már kérvényezi is az útlevelét a szomszédod kertjének irányába!

Egy talán még hatásosabb növénnyel vegyesen ültetni még jobb. Ez a vakondűző kutyatej (euphorbia lathyris) egy színeváltó majdnem örökzöldnek mondható növénykülönlegesség. Bármely kertnek dísze lehet.

Egy rendkívül elmés kis jószágról van szó ugyanis, aki nem hagyja magát egykönnyen kilakoltatni (de - valljuk be - nem is okolható azért, hogy folyton éhes, ezért ennivaló után kutat a kertünkben. Más, előre megfontolt rossz szándéka amúgy sincs, és - rovarevő emlősként - a növényeinkre sem fáj a foga.) A túrások azonban a szépen ápolt kertben elfogadhatatlanok, ezért ha zéró toleranciát hirdetünk velük szemben, elkezdjük űzni őket:

- ha valamilyen bűzt árasztó szerrel próbálkozunk az egyik járatban, nyit egy másikat;
- ha az egyik helyen sikerül elriasztani, átvándorol a kert másik végébe;
- a drága vakondriasztó eszközöket képes kitúrni a földből;
- és a vakondtúrások elegyengetése sem oldja meg a problémát, ettől a vakond a mélyben vígan dolgozik tovább, és másnapra készít egy új halmot.

További lehetőség a vakondcsapda felállítása, amely a járatokba helyezve szerencsés esetben megfogja a falánk állatkát. A kihelyezett csapdákat rendszeresen ellenőrizni kell, és a pórul járt példányokat elszállítani máshová, nehogy a vakond a csapdában lelje halálát.

Aki most telepít füvet és azt szeretné, hogy szép legyen - ahol ugyanis egyszer a vakond túrást csinált, nem nő fű többet - terítsen le vakondhálót, és arra helyezze a földréteget. A sűrű szövésű acél- vagy műanyag hálót ugyanis állítólag nem tudja az állat áttörni és kénytelen lesz továbbállni.

További cikkek hasonló témában

Földieper: érzékeinkre is ható, egészséges csodabogyó

A földieper első tavaszi gyümölcseink...

Zöldélmény a lakásban

Üvegedényben nevelt dísznövények. Tippek florárium készítéséhez....

Hozzászólások