Jelenlegi hely

Úri fogadtatás

Úri fogadtatás
Két különleges skót kertben jártunk ezúttal, egyik őszi, másik téli öltözékében mutatja meg magát. Mindkettőre jellemző a nagy nyugodt egybefüggő füves gyep, a rajta álló hatalmas, öreg hársakkal. Mintha egy Sherlock Holmes-regény közepén lennénk, ahol Holmes és Watson doktor fel s alá sétálva a megoldást keresné legújabb ügyükben.
Artúr király földjén a hűvös, csapadékos időjárás a jellemző egész évben. Télen ugyan nincsenek fagyok, de nyáron 20 fok fölé ritkán megy a hőmérséklet. Rengeteg eső, magas páratartalom és sok köd, amerre a szem ellát, ez maga Skócia. Természetesen ez nem baj. Ettől olyan különleges és misztikus hely. A klímájának köszönhetően mindig zöld a gyep, a bokrok telis tele vannak harmatos zöld levelekkel, a fákról is sugárzik az életerő. A skót kertek egyik jellegzetessége, hogy meghagyják az öreg fákat, akár egymagukba állnak, akár erdőt alkotnak. Sokkal kevesebb friss telepítésű kertet találunk Skóciában, mint délebbi szomszédjánál.

A lakóházhoz, istállókhoz közeli területen egy kisebb házias jellegű kert áll, megtalálható benne számos fűszernövény, öreg puszpángok, fűfélék, loncok.

Mindkét kertre jellemző, hogy a hatalmas úri erőd mögötti kert kőkerítésekkel több szeletre osztott, mindegyik szelete egy kicsit más. Nincs túlzsúfolva, mint ahogy ez Európa többi parkjára, kertjére igaz, hanem elegánsan megnyírt hol gömb, hol más alakzatba metszett cserjék, vagy „bokorfák” alkotják.

Itt is dominálnak az idősebb, akár több száz éves fák. A történelmet idéző óriások között kőszobrok, kőpadok rejtőznek, megannyi történetet magukba zárva.

Ennek a két elemnek – az idős fáknak és a kőelemeknek köszönhetően az egész kert maga a múlt és a szilárd jövő. Nyáron a rengeteg párának köszönhetően az üde zöld füvet felváltja ősszel a tűzet idéző vörösök megannyi árnyalata, és elegáns táncot lejtve várja a tél közeledtét a táj.  Térelválasztónak a tiszafa örökzöld lombja is alkalmas, így a kőfalakat néhol formára nyírt tiszafák váltják fel.

Amint beköszönt a tél, új ruhába öltözteti a skót tájat. Az egybefüggő hótakaró közül csak itt-ott villan ki az örökzöldek (magyal, tiszafa, fenyőfélék vagy a tuják) apró levelei. A hatalmas óriások ágai is fehér takaróba bújnak, és egy kis idő alatt az egész kert egy teljesen új arcát mutatja nekünk. A kovácsoltvas kapu melletti évelő ágyásban téli álmot alszanak a bergéniák, csodabogyók, és a kisebb magyalbokrok.

A rózsatövek is elhullatták már leveleiket és tüskés bokraikkal dideregnek a hűvös téli szélben. A kőlapokkal fedett sétálóút az egyedüli járható út ilyenkor, a kert többi része szinte egész télen megközelíthetetlen, mivel az első olvadáskor ez a rengeteg hó pillanatok alatt vízzé lesz, de a talaj sokkal lassabban szívja magába.

A kerti madarak a tél közepére lelopkodják a színes terméseket, melyek a fán maradtak. A madárbirsektől a csipkebogyóig, mind egy szálig elfogy, így érdemes gondoskodni madarainkról is.

A madáretetőket a ház körül teleszórhatjuk magokkal, almadarabokkal, vagy akár akaszthatunk rájuk cinkegolyókat is. Így már biztosan örömet szerzünk apró kerti lakótársainknak is.

A tél végére a hóköpeny elolvad és bújnak elő a hagymások, pattannak a levelek a fák ágain, magunk is egyre nagyobb sétákat tehetünk ebben a mesés skót kertben Sherlock Holmes vagy Watson doktor társaságában.

Szöveg: Topr Erika
Fotó: Patricia John Landscape Design

További cikkek hasonló témában

4 növény, amivel otthonod sötétebb részeit díszítheted

Az ablakpárkány már dugig van fényimádó...

Keskeny medence

Gyakran előfordul, hogy kicsi az udvar...

Száraz talajon virul igazán az írisz

Száraz, napos helyet igényel az írisz, ami változatos színeinél...

Biotár V. Országos Öko Expo és Bio Fesztivál

2012. június 8-10.
Velencei-tó – Gárdony – Sport Beach
...

Hozzászólások