Jelenlegi hely

Több gyümölcsöt a szépségért, egészségért

Több gyümölcsöt a szépségért, egészségért

A gyümölcs nagyon fontos és nélkülözhetetlen az egészségünk megőrzése érdekében. Nagyon sok vitamint tartalmaznak, készíthetünk belőle turmixot, de akár díszítésre is használhatjuk, vagy ételek mellé is kitűnő választás.

A természet bölcs, mert minden évszakban megtalálhatjuk a szervezet számára szükséges gyümölcsöket. Nagyon fontos azonban, hogy mindig az évszaknak (idénynek) megfelelő táplálékot fogyasszunk, mert a növényeknek ilyenkor a legmagasabb a vitamintartalma, saját ütemében növekedhet, nem kell mesterséges fénnyel érlelni.

Miért együnk minden nap gyümölcsöt?
A gyümölcsök kiemelkedő szerepet töltenek be szervezünk megfelelő működésében. Jelentős vitamintartalmuk révén szerepet játszanak számos betegség kockázatának csökkentésében.

Magas rosttartalmuk elősegíti a megfelelő bélműködést, íz- és illatanyagaik révén serkentik az emésztőnedvek termelését, magas víztartalmuknak köszönhetően szabályozzák a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát.

Nassolás helyett fogyasszunk inkább gyümölcsöt, gyümölcs-salátát, így a súlygyarapodást is megakadályozhatjuk.

Bemutatunk néhány nyári egészséges és tápláló gyümölcsöt:

Cseresznye
A cseresznye tartalmaz káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, stb. Van benne továbbá A, B, és C-vitamin. A cseresznye tartalmánál fogva kitűnő vértisztító, védi az emésztőrendszert, enyhén hashajtó és vizelethajtó hatása van.

Barack
Az őszibarackban sok a boron és a kálium, így joggal mondhatjuk, hogy az izmok és a csontok ellátója. Boron tartamának köszönhetjük különleges adottságát, hogy emeli a férfi és női hormon szintjét a vérben. A és C-vitamin tartalmából következtethetünk, hogy kitűnő antioxidáns. Az őszibarack gyógyító hatása az egész testre kiterjed, a vér és a test tisztítása. Kitűnő arcpakolás, a bőr megtisztul, rugalmasabbá, fiatalosabbá válik. Tisztítja a húgyutakat, valamint vizelet hajtó és székrekedés gátló. Ösztönzi a víz kiválasztását is.

Naspolya
A naspolya gazdag ásványi anyagokban (réz, cink, mangán, magnézium, vas, kálium és kalcium) és vitaminokban (B1 és C). Utóbbiból az almafélék közül a legtöbbet tartalmazza. Megtalálható benne az A-vitamin előanyaga, a karotin is.
Pektintartalma védi emésztőrendszerünket, segíti a vastagbél baktériumos emésztését. Székrekedés és hasmenés esetén is hatásos.
Erősíti a csontot. Antioxidáns tartalmánál fogva serkenti természetes védekező rendszerünket.

Áfonya
Az áfonya az egyik legértékesebb biológiai hatóanyagokat tartalmazó gyümölcsünk. Kiemelkedő magas kálium tartalma, van benne továbbá kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor. Az áfonya jó vértisztító, ezért gyógyítólag hat az ekcéma, kiütés, pikkelysömör és más bőrbetegségekre. Ajánlható gyakori húgyúti fertőzésben szenvedőknek, vesekőképződésre hajlamosaknak, vagy akinek vesehomokja van, valamint vizeletpangás, magas vérnyomás, bélhurut, hasmenés esetén.

Alma
Az alma A,C,E vitaminok, ásványi anyagok, béta-karotin illetve antioxidánst tartalmaz. Ezáltal sejtvédő hatással rendelkezik. Sav és magas pektin tartalma segíti a szervezetet a méregtelenítésben. Frissítő hatású. Elősegíti az emésztést. Erősíti a bélnyálkahártyát. Gyógyítja a hasmenést.Szabályozza a bélműködést. Pektin tartalmának köszönhetően gátolja a zsiradékok és a koleszterin felszívódását.

Szilva
A szilva rendkívül gazdag káliumban. Egyik legjobb vértisztító. Serkenti az emésztést, a legeredményesebb a székrekedés ellen. A szilva tisztítja a vért és csökkenti a vérnyomást.

Görögdinnye
Magas víztartalmának köszönhetően igen kevés kalóriával, zsírral, fehérjével és szénhidráttal rendelkezik, ezért kitűnő alapanyaga lehet a különböző diétáknak.A paradicsomhoz hasonlóan a görögdinnyében is megtalálható a likopin nevű antioxidáns, ami a daganatos betegségek megelőzésében lehet a segítségedre. A likopin gyorsan köti meg a káros szabadgyököket, melyek elősegítik a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Mango
A gyümölcs A-provitaminban, B1-, B2-, E-vitaminban és ásványi anyagokban, azaz foszforban és kalciumban, nátriumban, vasban és magnéziumban gazdag. Béta karotin tartalma miatt pedig kiváló káliumforrás. Ha  mindez még nem elég, akkor: enzimeinek köszönhetően gyomorvédő hatása is van. Rosttartalma segíti az emésztést, és a kutatások szerint jótékony hatással van a szívre, valamint csökkenti a vér koleszterin szintjét.

Készítsünk gyümölcssalátát
A vegyes gyümölcssaláta, mint neve is sejteti, sokféle gyümölcs felhasználásával készül. Igazi vitaminbomba, és alapvetően csak gyümölcs tisztítást és aprítást kell végezni hozzá. 

A gyümölcssaláta akár azonnal is fogyasztható, az ízhatás végett egy kevés “állás” azonban nem árthat. De ne álljon túl sokáig sem, mert nem lesz friss hatása (és el is színeződhet). A gyümölcssalátát fogyasztásig tároljuk hűvös helyen.

A vegyes gyümölcssaláta finom és egészséges. Színeiben feldobhatjuk néhány szem friss málnával, esetleg koktélcseresznyével.

Forrás: El Mueble

További cikkek hasonló témában

Edényes növények teleltetése

Az növénytartó edényekben meglehetősen kevés a föld, ami tartós...

Kikapcsolódás, élmény, egészség

A mûanyag medencék 6 mm vastag polipropilén mûanyag lemezbõl...

Sziklakert
Sziklakertet nem csak dombos vidéken...
A kerti tavak felkészítése a téli hónapokra

Tavasztól őszig az ápolt, gondozott kerti tavak tetszetős látványt...

Hozzászólások