Jelenlegi hely

Tippek a mediterrán kert kialakításához!

Tippek a mediterrán kert kialakításához!

Lengedező szél, pálmafák, narancs és citromfák illata, levendula és leanderek látványa, igazi mediterrán hangulat! Mi magunk is létre hozhatunk saját kertünkben egy déli hangulatot árasztó kertrészt, vagy teraszt, hiszen jó néhány mediterrán növény nevelhető dézsában, vagy nagyobb edényben itthon is.

A citrom a narancs és a mandarin az utóbbi években egyre kedveltebb dézsás növény lett, bár tartásuk és gondozásuk nem épp a legkönnyebb, mégis érdemes a gondozásukkal és tartásukkal megpróbálkozni. Ezeknek a növényeknek a környezeti igényük is nagyjából megegyezik, sok napsütés, meleg, trágyázás és rendszeres öntözés kell a tartásukhoz.

Már a vásárláskor érdemes odafigyelni, hogy egészséges erős növényt vásároljunk, amelynek a lombozata üde zöld, és lehetőleg már néhány kis gyümölcs is legyen a növényen.

A citrus félék olyanok akár egy tápanyag faló szörnyek, ha nincs elég tápanyag utánpótlás a számukra, elpusztulnak. Ma már több kertészeti áruházban is kapható speciális citrusoknak való virágföld, de számtalan tápoldat is megvásárolható.

Két vagy háromévente egyszer érdemes friss földbe átültetni a citrusokat, de trágyázni csak július végégi szabad, hiszen télen pihenőre tér a növény a nyár végén.

Szeptember végén vigyük be a növényt téli szálláshelyére, egy 16-18 fokos világos és közepes páratartalommal rendelkező helyre. A földjét télen csak minimálisan öntözzük, nem baj, ha egy kicsit kiszárad a talaj.

A citrusok mellé ültessünk a dézsákba levendulát, leandereket, de nyáron kitehetjük a kertbe a kanári datolyapálmát, vagy más pálmafajtákat.  A mediterrán kertbe jól illik a szerelemvirág, a kefevirág, a sétányrózsa, az agavé, de akár a banánfa is emelheti a kert szépségét.

Ezeket a növényeket ültethetjük különböző dézsákba vagy terracotta edényekbe, így igazi mediterrán hangulat uralkodik majd kertünkbe vagy akár a teraszunkon is.

Forrás: Kertvarázs Magazin

További cikkek hasonló témában

Társalgó zóna kialakítása

A zajos város kis oázisai.

Szabadtéri világítás

A kültéri szezon teljesen belendül, és...

Kerti és beltéri szaunák minimalista stílusban

Az építészetnek, vagyis az ember által...

Hozzászólások