Jelenlegi hely

Tenger a kertben

Tenger a kertben

Igaz, hazai viszonylatban még mindig nem túl gyakori, hogy egy nehéz nap után megmártózunk saját kerti medencénkben, de legalább már nem tekintjük luxusberuházásnak.

Sokak elgondolása szerint ez olyan úri huncutság, amit nem való becsületes honpolgárnak. Ezt a véleményt természetesen nem osztják azok a vállalkozások, amelyek medencék, házi uszodák kialakítására, építésére szakosodtak. És azok sem, akik ezeket a vállalkozásokat ellátják megrendelésekkel.

Mivel pedig egyre szélesebb körben gondolják úgy, hogy belevágnak egy medence építtetésébe, ez lehetővé tette, hogy itthon is elérhetőek legyenek a legmodernebb technológiák.

Az első és talán legfontosabb választás a medence helyének kijelölése. A legideálisabb egy napos, déli fekvésű, a házhoz közel eső, sík terület. Mivel a szél csak lehűti a vizet, illetve leveleket, piszkot fúj a medencébe, ajánlatos, hogy a kiválasztott terület még szélvédett is legyen.

Ugyancsak higiéniai és egészségügyi okokból nem ajánlatos a medence közvetlen közelébe fákat, bokrokat vagy virágokat ültetni. Ha a medencét a ház közelébe telepíti, akkor nincs szükség külön aknára a szűrőberendezés számára, s így alacsonyabbak a vízvezetékrendszer- kialakításának és összeszerelésének költségei.  Gondoljon arra is, hogy a fürdőzés csak akkor lesz igazán privát szórakozás, ha a medence a lehetőség szerint el van rejtve mind a szomszédok, mind pedig az utcai járókelők kíváncsi tekintete elől. Természeten nem szabad megfeledkezni a helyi építési előírásokról, illetve arról sem, hogy a telek határaitól meghatározott távolságban lehet medencét építeni. Ez alól kivételt képeznek a felállítható medencék, melyeket bármikor össze lehet szerelni, és újból szét lehet szedni.

Miután megtaláltuk medencénknek a legmegfelelőbb helyet, át kell gondolnunk, hogy milyen méretű medencét szeretnénk. Ez például attól is függ, hogy hány személy szeretne majd egyszerre felfrissülni a vízben. Két személy számára legalább egy 3-4 m széles és minimum 6 méter széles medence szükséges. Az úszómedencéknek számos típusa létezik. A piac rengeteg megoldást kínál az egyszerűbb felállítható medencéktől kezdve egészen a legújabb technológiával beépített medencékig, ahol már a víz alatti világítás és a hullámgerjesztő is be van építve. A medenceépítéshez használható beton (vasbeton, lövellt beton, szerelt beton), műanyag (hőre keményedő műanyagok, mint pl. poliészter és hőre lágyuló műanyagok, mint pl. PVC fólia); rozsdamentes nemesacél vagy acél. A medence felületét (fém- és betonmedencéknél) műanyaggal, műanyag fóliával vagy csempe, üvegmozaikkal vonják be, vagy pedig lefestik. Nemcsak alapanyagukban, formájukban is eltérő a kínálat, válogathatunk kerek, ovális, négyzet vagy téglalap alakú, nyolcszögletű vagy szabálytalan alakú medencék közül.

Természetesen a medence kiválasztásánál a legtöbb esetben az anyagi feltételek is döntő szerepet játszanak. A felállítható medencék egyértelműen olcsóbbak, mint a beépíthetők. De figyelembe kell venni a különféle tartozékok, mint pl. a szűrőberendezés, a vízszivattyú, a medencéhez tartozó létra, medencealj-tisztító, takaróponyva vagy solártakaró stb., valamint a fenntartás és a tisztítás költségeit is.

Fedett vagy kültérre egyaránt használhatók a 6mm vastagságú polipropilén műanyag lemezből hegesztési eljárással készült medencék. Ezeket a polipropilén medencéket földbe kell süllyeszteni. A medence stabilitása érdekében elengedhetetlen egy 10-15cm vastag vashálós aljzatbeton készítése, amelynél nagyon fontos a megfelelő minőség. A medence behelyezése után folyamatos vízfeltöltés mellett szükséges az oldalak 10cm vastagságú körbebetonozása.

A műanyagok mellett hagyományosabb módszerrel, betonból is készülhet a medence teste. A betonmedencék legelegánsabb burkolóanyaga az üvegmozaik, amely nemcsak a színek és minták sokaságával, hanem élettartama miatt is a leginkább ajánlható, akár kültéri akár beltéri medencéről van szó. Színeit korlátlan ideig megőrzi, nem fakul a naptól, emellett jól tűri a vegyszereket, igen magas a kopás- és fagyállósága.

Emellett meg kell említenünk a zsaluköves fóliás medencét, amely technológiával bármilyen alakú méretű, akár feszített víztükrű lépcsős vagy hagyományos krómozott, rozsdamentes acéllétrás felszereltségű medencét lehet építeni.

A burkolat fólia különböző színben és anyagvastagságban áll rendelkezésre, ennek előnye, hogy olcsóbb, és gyorsabb kivitelezést tesz lehetővé, kellemes érzést biztosít a használóknak, valamint könnyebben tisztántartható.

Mind az egészségünk, mind a háztartási berendezéseink védelme érdekében nagyon fontos szerepe van az ivóvízellátás területén a vízkezelésnek. Leglényegesebb a szűrés alkalmazása, amely a 100 mikronnál nagyobb mechanikai szennyeződés bekerülésétől védi meg csőhálózatunkat.

A védekezést a vízlágyító berendezéssel valósíthatjuk meg. A forgalmazott berendezések automatikus vezérlésűek és önfertőtlenítővel vannak ellátva. Regeneráláshoz, sóoldatot használnak. Tetszőleges vízkeménység állítható be velük. A természetes vízkezelők nem avatkoznak semmilyen anyaggal a víz összetételébe, tehát környezetbarátok. A minimális áramfelhasználás mellett semmi további üzemeltetési költség nem jelentkezik.

Az ásványi anyag adagolók egyszerűen élelmiszer minőségű foszfátoldat adagolásával a csővezetékben a mészkőlerakódást és a korrózióképződést gátolják meg.

Információval szolgált:
Szántai János
Szántai Uszodatechnika Kft.

További cikkek hasonló témában

3 gyönyörű anyák napi virágcsokor ötlet!

Közeleg az év legszebb ünnepe az anyák napja, amikor is az...

Talajtakaró növények
Számtalan fajta közül válogathatunk bár a...
Fűszernövények hatásai
A magunk által megtermelt fűszernövényeknél...

Hozzászólások