Jelenlegi hely

Télikertek, üvegtetők

Télikertek, üvegtetők

Az emberek évezredekig éltek a természetben, élvezték áldásait, a napsütést, jó levegőt, a növények közelségét, és szenvedték el kíméletlen csapásait, a viharokat, esőt, és a téli hideget. A civilizációval az ember kellemesebbé biztonságosabbá tette lakókörnyezetét, megóvta magát a megpróbáltatásoktól, de sokat elvesztett ezáltal a természet áldásaiból is.

A télikertek olyan építmények, melyek könnyed átlátható szerkezetükkel, nagy üvegfelületeikkel lehetőséget adnak arra, hogy közelebb kerüljünk a természeti környezethez, sok napfényhez jussunk egész éven át, és növényeink között szabadabbnak érezhessük magunkat, miközben védve vagyunk az időjárás kellemetlen hatásaitól.A télikertünk használhatóságát számos dolog befolyásolja, mint pl.:– a tájolása,

– a méretei,

– az épülethez való csatlakozása,

– a nyitható felületek nagysága és működtetése,

– az üvegezés minősége.A tájolás meghatározza, hogy milyen felmelegedés várható a különböző évszakokban. A déli tájolású télikertek egész éven át sok napfényt kapnak, ami ellen nyáron muszáj védekezni árnyékolással, szellőztetéssel. Az őszi, téli és tavaszi napfényt és napenergiát, még egészen alacsony külső hőmérsékletnél is jó hatásfokkal gyűjtik össze (üvegházhatás) és ezzel a passzív napenergia hasznosítással hatékonyan besegíthetnek a lakás fűtésköltségeinek csökkentésébe.

Az északi tájolású télikertek (a ház méreteitől függően) nem sok közvetlen napsütést kapnak, így hőcsapdaként nem funkcionálnak, viszont lényegesen kiegyenlítettebb a klímájuk és egész éven át kellemes, világos tartózkodási helyet kínálnak, megtakarítva a költséges árnyékolást.
A télikert méretei meghatározzák, hogy mire tudja tulajdonosa használni. A túl kicsi, vagy túl keskeny télikertek kényelmes tartózkodásra nem alkalmasak, előbb-utóbb csak növénytároló lesz belőlük.Az épületekhez egy, kettő, vagy három oldalával csatlakozhat a télikert. Déli és nyugati tájolás esetén ajánlott ajtóval elhatárolni a lakás többi részétől, hogy az erős felmelegedés esetén a meleget kizárhassuk. Keleti és északi tájolásnál kisebb kockázattal nyithatjuk össze a nappalival, mert a télikert klímája nem nagyon különbözik a ház egészétől.Általánosan kijelenthetjük, hogy érdemes a télikertek oldalüveg felületeinek legalább az egyharmadát nyithatóan kialakítani a hatékony szellőztetés miatt. A helytakarékosság és a kertkapcsolat érdekében előnyösek a toló- és harmonika ajtók, bár ezek ára jelentősen emeli a költségeket.Az üvegezéssel szemben támasztott egyik fő követelmény az alacsony hőátbocsátási tényező (K = 2,8 W/m2k átlagos, K = 1,3–1,1 W/m2k kiemelkedően jó.) ami az üveg hőszigetelő képességéről ad információt. Másik jellemző érték az üveg energia visszaverő képessége (g érték, mely annál jobb, minél magasabb).

A jó hőszigetelő képesség megtakarítást jelent a fűtési költségeknél. Az ilyen üvegnél fokozódik az üvegházhatás, és ha nincs megfelelő árnyékolás a nyári felmelegedés is nagyobb lesz. Magas g értékkel az ún. reflexiós üvegek rendelkeznek melyek jelentős mértékben visszaverik a hőhullámokat és megakadályozzák a télikert túlhevülését.Ezen kívül a tetőbe beépített üvegeknél az alsó üvegréteg minden esetben egy ragasztott, biztonsági üveg, amelynél két üvegréteg között egy erős fólia található. Ez védi meg a tető alatt tartózkodókat az esetleges sérülésektől, amennyiben bármi súlyos tárgy az üvegre esne.Télikertek épülhetnek fa, alumínium és műanyag szerkezetből üveg, polikarbonát, vagy plexi tetővel egyszerű vagy összetett formákból különböző méretű és működtetésű nyitható felületekkel. Bármely megoldás lehet tökéletes, ha illeszkedik a környezetébe, funkcionálisan jól működik és tulajdonosai tetszését elnyeri.Információval szolgált:

Puchreiner Tamás, Bódy Building Bt.

További cikkek hasonló témában

Hogyan ültess és gondozz egy citromfát?

Megmutatjuk lépésről-lépésre a titkát!

A tavaszi füvesítést jól kell időzíteni!

Pázsitot telepíteni kertünkbe, és azt szépen gondozni, ápolni, nem...

Szabadtéri fa padlóburkoló

Miben más ez a termék? A többi padlóburkolattól eltérően a HORTUS...

Árnyjátékok, avagy hangulatteremtés a kertben...

Nyakunkon az ősz. Ha eddig nem is volt olyan égető a kert...

Hozzászólások