Jelenlegi hely

Telelő növényeink

Telelő növényeink
A leggyakoribb dézsás növényeink a leánderek, mályvarózsák, citrusfélék, csodatölcsérek. A legjobb számukra, ha 10-12 °C körüli, világos helyiségben tudjuk tartani tavaszig őket. A téli napsütés azonban – legyen akármilyen világos is a helyük – mégis csak töredéke a vegetációs időszak fénymennyiségének.
Épp ezért minimális öntözéssel tartsuk a növényeket, tápoldatot pedig semmiképp ne adjunk ilyenkor, hiszen a cél: hogy a tél folyamán ne kezdjenek hajtani ezek a példányok. A télen képződött hajtások a fényhiány miatt megnyúltak, erőtlenek, fogékonyak a betegségekre és legyengítik a tövet. A télen növésnek induló példányok emiatt nagy hátránnyal kezdik a következő tavaszi életüket, és akár ki is maradhat a következő évi virágzás emiatt.

Annak, hogy ne induljon meg a hajtásnövekedés, az alacsony hőmérséklet előfeltétele. Vizet csak annyit adjunk ilyenkor a növényeknek, hogy leveleik ne lankadjanak. Amennyiben csak melegebb helyen tudjuk tartani őket, akkor arányosan többet öntözzük a növényeket. Ha mégis hajtani kezdenének, csökkentsük a vízadagokat, és e csenevész téli növekményeket tavasszal, kiköltöztetésük előtt vágjuk le a növényekről.

A kártevők közül a pajzstetvek, levéltetvek és az üvegházi molytetű (liszteske) azok, amelyek leggyakrabban megtámadják a telelő növényeinket. Többségük ellen könnyű védekezni, hiszen a legtöbb kontakt rovarölő szerre érzékenyek. Egyedül a pajzstetvekre nem hatásosak ezek, e kártevőket felszívódó hatású szerekkel irthatjuk ki, vagy amikor még kevesebben vannak, egyszerűen letörölhetjük őket a levelekről, fiatal hajtásrészekről. Mindegyiknél lényeges, hogy minél hamarabb felfedezzük a kártevők jelenlétét, különben egész ágrészek száradhatnak el tevékenységük nyomán.

              

Dézsás növényeink kiválasztásánál fontos figyelembe venni azok hőmérsékleti igényét, és télikertünk, teleltető helyiségünk fűthetőségét. Hidegházi körülmények közt (5-12 °C-on) teleltethető növények a rozmaring, leánder, babér, kaktuszok, pozsgások, gránátalmák és a citrusfélék (citrom, narancs, lime, mandarin, grapefruit, kumquat). 13-17 °C-ot igényelnek télen a mérsékeltházi pálmák (legyező, főnix, kencia, washingtonia), a mályvarózsa, selyemmályva, akáciák, broméliák. Télen is szobahőmérsékletet (22-25 °C) kell biztosítanunk a trópusi eredetű növények többségének.

(Forrás: www.ezermester.hu)

További cikkek hasonló témában

Hazai gyártmányú kültéri parketta

Technikás svéd, temperamentumos spanyol, érzéki belga, tüzes olasz...

Csillapítsa kertvágyát!
Március 23-25. között hatodik alkalommal vár...
Színözön

Egész nyáron át szemet gyönyörködtető, jellegzetes formájú...

Tenger a kertben

Igaz, hazai viszonylatban még mindig nem túl gyakori, hogy egy...

Hozzászólások