Jelenlegi hely

Tavaszi talajjavítás

Tavaszi talajjavítás
A talajt a fagy, a víz és a szél által felaprózott kőzetrészecskék alkotják. Így különböző, eltérő szemcsenagyságok alakultak ki, ezáltal pedig különféle talajtípusok.
A talaj másik részét a növényi és állati maradványok teszik ki a bomlás különböző stádiumában. Fontos alkotóelem még a víz és a levegő. A földben élő gombákon és baktériumokon kívül gyűrűsférgek, rovarok biztosítják a növények számára a megfelelő feltételeket. A talajban élő állatok teszik a növények számára felvehetővé a táplálékot.

Vajon miért van az, hogy az erdőben egész virágmezők jönnek létre tavasztól őszig, hogy a fák minden évben gyönyörűek pedig senki nem locsolja, és senki nem gondozza őket. Nos, ennek oka a szerves anyagok, a gombák és a rengetek apró szabad szemmel szinte láthatatlan élőlények sora.

Az erdőben minden ősszel lehullnak a levelek, elkorhadnak az ágak, amelyek mint komposzt visszajutnak a talajba, így minden lehullott szerves anyag átalakul komposzttá és a következő évben tápanyagot juttatnak a növényeknek. Ám mi a kertünkben minden ősszel gondosan összetakarítjuk a kerti leveleket és ágakat így a talaj szép lassan kifogy a tápanyagból és növényeink évről évre egyre gyérebbek a, virágok fakók és gyengék lesznek.

Egy jó minőségű kerti föld lélegzik, és tele van ásványi anyaggal, milliónyi élőlénnyel. A sok műtrágyával és más vegyi szerrel kezelt talajban ezek az élőlények elpusztulnak, így a körforgás megszűnik, a növények könnyedén megbetegednek, és fogékonyak lesznek a kártevőkre és betegségekre is.

Egy összetapadt agyagos építkezés után visszamaradt sittes talaj nem alkalmas ültetésre, ilyenkor talajcserére van szükség. Első lépésként ismerjük meg kertünk talaját. Ássuk fel egy részt és vizsgáljuk meg milyen a szerkezete, morzsalékos laza, netán összetömörödött agyagos? Ma már különböző mérő műszerekkel mérni tudjuk a talaj pH értékét, így megnézhetjük, hogy meszes, vagy savanyú, netán semleges pH értékű földünk van.

A földigiliszta vagy egyéb rovarok jelenléte a legjobb, ha ezek hiányoznak kertünkből érdemes betelepíteni őket. Ezek a kis hasznos ám nem túlkedvelt állatok, szó szerint felássák helyettünk a talajt, tavasztól őszig.

Ha a talaj minősége nem megfelelő, tavasszal ássuk fel a kertet és válasszunk talajjavító anyagot. Ez lehet jó minőségű komposzt, amely sötét színű, morzsalékos anyag, amely nagyban növeli a talaj minőségét. De adhatunk hozzá marha vagy istállótrágyát is, amelyet jó mélyen forgassunk be a földbe. Erre jöhet egy réteg komposzt, vagy humusz kerti földdel keverve.

Ősszel és tavasszal is érdemes a talajt szellőztetni, vagyis jó alaposan felásni és elgereblyézni. Az ősszel lehullott faleveleket, és a nyáron levágott füvet soha ne égessük le, hanem komposztáljuk és forgassuk vissza a talajba. A komposzthoz egész évben gyűjthetjük akár a konyhai hulladékot, akár a kerti hulladékot is.

A komposzt összetevői
A szabály nagyon egyszerű: semmit ne hagyjunk kárba veszni, ami komposztálható.

Ami NEM komposztálható:
* A beteg, vagy kártevőkkel teli növényeket égessük el!
* A burgonya fennmaradó szárrészeit a 
szárrothadás terjesztése miatt
* A főtt konyhai hulladék gyakran kezd rothadni
* A tarackos évelők gyökere ott tovább szaporodik

Forró nyáron a komposzt felülete általában kiszárad, ezért locsolni kell.
A kereskedelemben számos komposztstarter kapható, ami beindítja az érést, de nem feltétlenül szükségesek. Őszre általában kész a komposztunk, de nem mindig éri el az ideális barna és morzsalékos szerkezetet. Ez sem probléma, mert egyrészt még az ilyen komposzt is jobb a semminél, majd ősszel mulcsként bedolgozva lebomlik a talajban. Jó, ha a fű nyiradéka közé erősebb szárú növényeket, esetleg gallyakat keverünk, amit később eltávolítunk, mert a levegőzés gátolja a nyiradék rothadását.

Ha megfelelőn gondoskodunk minden évben kertünk talajáról, tavasztól őszig virágmező lesz kertünkben is.

További cikkek hasonló témában

Hogyan építs igazi party-teraszt?

A baráti összejövetelek legkiválóbb színhelye a terasz a nyári...

Árnyékoló megoldások

Ha kültéri árnyákolót tervez, imádni...

Kaktusz ünnep a Füvészkertben

2014. szeptember 5-7-ig
A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos...

Ehető virágok és megannyi finomság!

Némely kedvelt zöldségféléről nem is tudjuk, hogy virágát,...

Hozzászólások