Jelenlegi hely

Szilva a kertben

Szilva a kertben
Sokféleképpen felhasználjuk és fogyasztjuk. Nyersen, salátában, süteményben vagy lekvárnak is mámorító.

Mint minden gyümölcs, a szilva is frissen a legfinomabb. Tárolása nem okoz gondot, hűvös helyen napokig is eltartható. Érdemes fél órával fogyasztás előtt kivenni a hűtőből, kamrából, mert szobahőmérsékleten élvezhetjük teljes aromáját.

A napérlelte, aromás szilvát merészen fűszerezve diétás fogásokat is készíthetünk.

Sokoldalúan felhasználható, kitűnő alapanyag frissen és aszalva is. Finom lekvár készül belőle a téli hónapokra, befőttként remek kísérője a húsételeknek. A kompót megfőzhető víz és cukor nélkül, csak a saját levében.

A friss szilva rendkívül gazdag káliumban, ami a vér sav-lúg tartalmának egyensúlyát előnyösen befolyásolja azoknál, akik sok fehérjét és keményítőt fogyasztanak.

Vitamintartalma nem magas, de a benne lévők szinte maradéktalanul felszívódnak. Kevesen tudják, hogy a szilva gyógyít is, az egyik legjobb vértisztító. Frissen is serkenti az emésztést, az aszalt szilva a legeredményesebb a székrekedés ellen. A szilvában lévő mangán lökést ad az emésztést segítő enzimeknek. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében.

A szilva és az aszalt szilva az egyik legjobb vértisztító hatású gyümölcsünk. A szilva frissen is serkenti az emésztést, az aszalt szilvában ugyanazt az értéket megtaláljuk, de sűrítve.

Különösen ott van nagy szükség rá, ahol nem fogyasztanak elegendő zöldséget és gyümölcsöt, hogy folyamatosan tisztítsák a vért.

Az aszalt szilvát megfőzzük vagy éjszakára leáztatjuk és a levét megisszuk. A leáztatott szilvalé az egyik leggazdagabb forrása a vasnak, kalciumnak, magnéziumnak és foszfornak. Az aszalt szilvában is megvan ami a friss szilvában, de töményebb mennyiségben.

Fotók: www.flickr.com

További cikkek hasonló témában

Így kímélje kertszomszédja idegeit!

Nem késett el, ha idén még nem kezdett hozzá a kertszépítéshez! A...

Zöldpatika

A hosszú nyár után nehezen fogadjuk el, hogy ismét hideg hónapok...

Hozzászólások