Jelenlegi hely

Sziklakertek - A kertész válaszol

Sziklakertek - A kertész válaszol

A sziklakert a növény és a nyers kőzet tökéletes kompozíciója. A sziklakertbe ültethető több ezer növény közül bátran, ízlésünk szerint válogathatunk. Íme három kérdés, három válasz a sziklakertek építéséről.

A kert mely részére érdemes sziklakertet építeni?

Hegyesi Réka: Többnyire a kert napos, nyílt területeit ajánlják sziklakert telepítésére, mivel ilyen körülmények között érzik legjobban magukat a gyakrabban használt sziklakerti növények. Sík és lejtős területre egyaránt lehet sziklakertet építeni, arra ügyelve, hogy a kert többi részével és a lakóházzal is összhangban legyen. Gyakran adódnak másra nemigen használható kis sarkok, apró „ficakok”, amikbe néhány karakteres sziklát, követ helyezve és néhány apró növénnyel színesítve tetszetős kis „sziklakertecskét” kaphatunk. Meglévő burkolt felületen viszonylag kevés, de gondos munkával kiemelt ágyat készíthetünk, fontos a megfelelő támfal és a drén réteg a vízelvezetés biztosítására.

Köbli Viktória: Ha valódi sziklakertet szeretnénk a kertünkbe, akkor mindenképpen déli fekvésű, nyílt, napos területet válasszunk, mert a hagyományos sziklakerti növények napfényigényesek és szárazságtűrők. Ha azonban csak egy sziklakertet imitáló kertet, illetve kertrészt szeretnénk, akkor a telepíteni kívánt növények igényeinek megfelelő helyre építsük a kertet. A terület meredeksége szempontjából a rézsűk, lejtők és a domboldalak a legmegfelelőbbek. Az erősen szeles, huzatos, esetleg fagyzugos vagy magas talajvizű területeket lehetőleg kerüljük. Bármilyen sziklakertet is építsünk, törekedjünk a minél természetesebb hatás kialakítására, sziklakertünk szervesen illeszkedjen a tájba és kertünk stílusához.

Varga Ildikó: Napsütötte déli, dél-nyugati domboldalba a legjobb sziklakertet tervezni. A sziklakerti növények többsége szárazságtűrő és kifejezetten fényigényes, ezért is fontos a déli fekvés. Leggyakrabban teraszok mellé, a kertbe vezető rézsűre építenek sziklakertet. Szerencsés, ha eleve lejtős, lépcsőzetes a kertünk, de csinálhatunk egy mesterséges dombot is valahova a kertbe. Nem kell feltétlenül termőföldet hozatnunk, laza szerkezetű homokos, köves talaj a legjobb, ebbe helyezzük el a nagyobb, szebb sziklákat és a növényeket.

Melyek a sziklakert legpreferáltabb növényei?

HR: A mérsékelt égövi és a hegyvidéki tájak törpe termetű fajai, az azokból nemesített, szelektált fajták kertészetekben kapható növényei közül válogathatunk a sziklakert betelepítésekor. Ezek a növények bármely edényes rendszertani kategóriából jöhetnek: örökzöldek, évelők, fűfélék a leggyakrabban. Szerepüket a sziklakertben lomb- vagy virágszínük, valamint növekedési típusuk (szőnyeget alkotó, párnanövény, terülő örökzöld, gömb vagy pici oszlop alakú stb) határozza meg. Érdemes rákérdezni, utánanézni, mely fajták mekkorára nőnek, mikor nyílnak, mennyire télállóak, nehogy csalódjunk bennük! Fontos figyelembe venni a növények egyedi speciális igényeit is, például savanyú talajt kedvelő növényt ne ültessünk mészkősziklák közé, vagy szárazságtűrő fajokat ne keverjünk vízigényesekkel. Számos alpesi növény páraigényes, és a mi klímánkon nem feltétlen télálló. Ezeket akkor telepítsük, ha igényeiket ki tudjuk elégíteni.

KV: Sziklakertünkbe elsősorban olyan növényeket válasszunk, amelyek eredeti élőhelye hasonlít a hazai klímához, így könnyebb lesz megtartani őket. Mivel sziklakertet leginkább déli vagy délnyugati fekvésű területre célszerű építeni, ilyen körülmények közé napfényigényes, szárazságtűrő növényeket ültessünk. Ezek közül a lágyszárúak a legelterjedtebbek, mint például a kövirózsa, a változatos megjelenésű varjúhájak, a fehér virágú molyhos madárhúr és ikravirág. Sziklakertünk különlegessége lehet például a kora tavaszi virágzású leánykökörcsin, az örökzöld tatárvirág, az élénk, kékes-lila virágú és késő ősszel virágzó kékgyökér.

VI: A sokféle varjúhájból néhány minden sziklakertben van, a nőszirom fajták együtt, illetve néhány hagymás növényt, és egy-egy tő leánykökörcsint érdemes elrejteni a sziklák közé, hogy már kora tavasszal legyen virágos növényünk. Az örökzöldeket se felejtsük el, törpefenyők, és a különböző kúszó, terülő borókák nagy választékát lehet kapni a kertészetekben, Igénytelen,de szép örökzöld a fehér virágú Örökzöld tatárvirág, utoljára pedig a növény, amelyiket nem szabad kihagyni, a párnás növekedésű pázsitviola, tavasszal élénk lila virágaival messziről felhívja magára a figyelmet.

Milyen szakmai előkészületet igényel a sziklakert megépítése? – azaz bízzuk, profira vagy építsük saját magunk?

HR: Nagyobb területű kertek, kertrészek, így sziklakertek tervezését és kivitelezését is érdemes szakemberre bízni, időt és fáradtságot spórolhatunk, ha tapasztalataikat kamatoztatjuk. Nem futunk bele olyan buktatókba, mint egy rosszul vagy sehogy sem kialakított drénágy például, ami aztán megkeseríti a növénytelepítési kísérleteinket. Kisebb, pár négyzetméteres területek, illetve edényben kialakítandó kertek betelepítésébe bátran belevághatunk!

KV: Egy sziklakert megépítése alapos és sokrétű tervezési és kivitelezési munkát igényel, amely többek között a terület kijelöléséből és előkészítéséből, a sziklák és kövek kiválasztásából, azok gondos elhelyezéséből és beépítéséből, a növények összeválogatásából és beültetéséből áll. Ha tapasztalt szakemberre bízzuk a munkát, azzal sok időt és munkát megspórolunk, szakszerűen megépített sziklakertünk lesz, azonban nagyobb költséggel kell számolnunk. Kellő odafigyeléssel és lelkesedéssel, saját magunk is belevághatunk az építésbe, de alaposan járjuk körül a témát, informálódjunk szakkönyvekből, internetről, szakmai fórumokon és kiállításokon, vagy akár az eladóktól a növénybeszerzés során.

VI: Egy tapasztalt kertépítő könnyebben megcsinálja álmaink sziklakertjét, de belefoghatunk magunk is. Mielőtt belevágnánk, érdemes végiggondolni néhány dolgot: A föld mozgatása, a domb kialakítása komoly feladat, ehhez szükségünk lehet egy bobcat-re. Habár a homokos talaj jól elvezeti a vizet, nem árt ha a sziklakert lejtését úgy alakítjuk ki, hogy nagyobb mennyiségű csapadék is le tudjon folyni róla. A növények kiválasztásánál, elhelyezésénél vegyük figyelembe magasságukat, virágzási idejüket, örökzöld növényekből is ültessünk néhányat. A sziklák elhelyezése nehéz munka, a dombot magát sziklák kisebb nagyobb kövek alkotják, minden nagyobb követ be is kell ásni, hogy ne mozduljon el. Az igazi sziklakertben rengeteg a szikla, ez képezi az alapot és a növények a sziklák, kövek közötti résekbe kerülnek.

Hegyesi Réka
okl. kertészmérnök Msc
Tel.: (06 20) 557 6374
E-mail: rekahegy@gmail.com

Köbli Viktória
okl. kertészmérnök
Tel.: (06 20) 319 3261
E-mail: kobli.viktoria@gmail.com
dormimar.hu

Varga Ildikó
okl. kertészmérnök
Tel.: (06 70) 634 0836
E-mail: ildivarg@gmail.com
kertgondozas.hu

Hozzászólások