Jelenlegi hely

Szicília varázsa kertünkben

Szicília varázsa kertünkben
Ki ne szeretné a varázslatos mediterrán világot, a színek csodálatos sokféleségét és az úton útfélen elénk táruló gyümölcsök látványát? Biztos mindenki ilyenkor becsukja a szemét és maga elé képzeli ezt a világot, de mi lenne, ha egy szeletet hazavinnénk belőle?
Sok olyan mediterrán dísznövény van, ami hazánk éghajlatát is bírja, és előszeretettel használjuk is őket, csak nem tudunk arról, hogy a helyes színösszeállítással, elhelyezéssel akár egy tengerparti szálloda hangulatát is megteremthetjük. Akár a kertben vagyunk, akár a jó meleg lakásban, mindkét helyre megvan a megoldás: válasszunk olyan növényeket, amik teleltetése kevés gondot igényel, könnyen tarthatók és magunk is termésre vagy virágzásra bírhatjuk.

A mediterránból származó növények legfőbb erénye a gazdag szín és fajválaszték, de a hátránya is valahol ebben keresendő. Számos kertészetben kaphatjuk meg ezeket a növényeket, de megfelelő tájékoztatás hiányában örömöt keveset találunk benne, mert sokszor már a teleltetés során problémák adódnak. Ahhoz, hogy évről-évre gyönyörködhessünk bennük, kérjük ki szakember tanácsát az ápolás, teleltetés és felhasználás tekintetében.

Ha a kertet szeretnénk átvarázsolni, akkor keressünk egy déli fekvésű, széltől és fagytól mentes helyet és elkezdhetjük a munkálatokat. Építhetünk tavat is akár, de ne feledkezzünk meg arról sosem, hogy akkor lesz igazán természetes hatású a tó és környezete, ha minden részletre odafigyelünk. A nagy sziklák közé rejthetünk el vízesést, szökőkutat is.


                                                  Hortenzia
A zöldtől a kéken át a rózsaszínű virágig minden árnyalatot megtaláljuk a hortenziák között. Virága hosszan tart, utána főleg nagy, sötétzöld leveleivel díszít. Nyáron sokszor öntözzük nagy melegben.

A növények összetételét előre tervezzük meg. Figyeljünk a színekre. Kitűnő választás a hortenzia (Hydrangea), fényes leveleivel és élénk színű virágaival kellemes színfolt lesz.


                                                 Csodaszem
Kék, rózsaszín és sötétbordó színekben találjuk főképp. Nevét is érdekes szemfoltjáról kapta, ami minden esetben kivilágosodik. Tömött virágzatban nyílik, jópár hétig igen mutatós.

Tehetünk mellé csodaszemet (Cineraria), vagy akár egy terrakotta cserépben papagájvirágot (Strelitzia) is.


                                                 Papagájvirág
A papagájvirág színpompás virága. Hosszú hetekig gyönyörködhetünk benne, ősszel visszahozva a lakásba nagy leveleivel díszít, melyek fénye enyhén ezüstös színű.

Szintén kellemes hangulatot ad a waxvirág (Hoya), a különböző trópusi gyümölcsök – citrom, mandarin, koktélnarancs, narancs, banán, gránátalma, kumkvat (Fortunella), vagy a futó szandevilla (Mandevilla sandeville).


                                                Waxvirág
Főleg kerti növény. Fő erénye a sötétzöld fényes tűszerű levelek, és a hajtások oldalán nyíló ezernyi apró, citromillatú virág.


                                            Déligyümölcs-varázslat
Beltérbe kipróbálhatjuk az érdekes kaspókat, főleg vidám színeket válasszuk, és természetes hatású bútorokat. Nagyon jól mutat mellettük a koktélnarancs, a mandarin, a kumkvat és a citrom vagy lime is.


                                              Sandeville
Futó növény, és a napos erkélyeket kedveli igazán. Hatalmas méretűre nő a nyár végére, és az egész növényt beborítja a hatalmas virágtenger. Csodaszép látvány!

Akár kertbe, akár lakásba a rattan, fonott és a vízijácintból készült bútorok nagyon jó párosítások, mert egy meleg és nyugodt hangulatot árasztanak.

A növények és a kiegészítők a soroksári Oázis Kertészetben megvásárolhatók.

További fotók a galériában.

További cikkek hasonló témában

Teraszbútor, kerti garnitúra?

A jó idő, a szabad levegő, a tavaszi napsütés mindenkiből...

Dísznövények a lakásban

A kert és a lakás szerves egységet alkot, aki teheti kiterjeszti...

A japánbambusz teraszra is ültethető!
A nagyobb erkélyre és teraszra dézsába is...

Hozzászólások