Jelenlegi hely

Parkok, kertek ékszere: virágzik a júdásfa

Parkok, kertek ékszere: virágzik a júdásfa

A júdásfát (Cercis siliquastrum) gyakran keverik a lilaakáccal (Wisteria sinensis). Közös bennük, hogy apró lilás virágaik tavasszal beborítják a fát. Lenyűgöző látványt nyújtanak, feltűnő színükkel messziről kitűnnek. Míg azonban a lilaakác virága sűrű fürtökben csüng alá, addig a júdásfa csoportos virágai nemcsak az ágakon, de a fatörzsön is megjelennek, a fa szétterülő lombkoronája is jellegzetes. Aki szeretne a kertjébe júdásfát, tavasszal elkezdheti magról nevelni.

Nevét állítólag Dél-Franciaországban kapta. A néphiedelem szerint virágai Krisztus vérét szimbolizálják, a lapos magvak pedig a júdáspénzt jelképezik. Magassága az élőhelyétől függően változhat, 10 méter magasra is képes megnőni. Levelei vese formájúak, gyakran többtörzsű. Pillangós virágai április-május hónapban, a levélbontást megelőzően virágoznak, az idősebb fákon a fatörzsön is megjelennek. Barna, lapos hüvelytermése 5-15 centi hosszú, ősztől tavaszig a fán maradnak. A száraz hüvelytermésről április közepétől május végéig szaporítható.

A talajt vetés előtt 25-30 centi mélyen érdemes átforgatni. A hüvelytermést nyissuk szét vagy törjük darabokra, a magokat szedjük ki belőle. Magja forrázás után csírázik igazán jól: a maghéjat tegyük egy kis vászontasakba, egy edényben forraljunk vizet, és a hüvelytermést tegyük a szűrőbe. Ne érjen bele a forró vízbe! Fedjük le, 5-10 percig hagyjuk a gőzben. Ha a víz langyos, a vízben is áztathatjuk kis ideig, amíg meg nem duzzad. Ezután rögtön kiültethető az előkészített talajba. Öntözzük naponta, hogy a talaj ne száradjon ki – ha a mag napsütötte helyre kerül, ültetés előtt keverjünk a földbe homokot és takarjuk le komposzttal.Gyorsan növő fa. A napos, meleg fekvést kedveli, jó vízelvezetésű talajt igényel. Nem bírja a nehéz agyagos földet. Szárazságtűrő növény, de a facsemetéket nyáron naponta öntözni kell. A fiatal fa fagyérzékeny, ezért az átteleltetését is meg kell oldani. A facsemeték átültethetők, de az idősebb növény általában megsínyli a helyváltoztatást, ezért érdemes átgondolni, hova kerül. Kártevők ritkán támadják meg. Koronaformája metszéssel jól alakítható. A metszéssel történő fanevelést szaknyelven alakfának hívják – erre a júdásfa kifejezetten alkalmas.

Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Dekoratív bevonóanyag, amit első látásra a szívünkbe zárunk

Svájc számos dologgal örvendeztette már meg a világot: pontos...

Ehető virágok és megannyi finomság!

Némely kedvelt zöldségféléről nem is tudjuk, hogy virágát,...

Itt az ideje az őszi átültetésnek!
Legyen szó szobanövényről vagy kerti növényről...
Időben megtervezett veteményeskert
Ahogy fejlődik és egyre változatosabb kertészeti...

Hozzászólások