Jelenlegi hely

Őszi teendők a kertben: évelő virágok ültetése

Őszi teendők a kertben: évelő virágok ültetése

Ősszel is sokféle és változatos kerti teendővel kell szembenéznünk. Ezek közül az egyik legkellemesebb feladat a következő évek virágágyásainak kialakítása és beültetése, akár meglévő kertekben, akár egy teljesen új kert építése során is történjék a növények, virágok őszi telepítése.

A kertekben mindannyian szeretjük a virágzó növényeket, amelyeket célszerű közel ültetni „magunkhoz”, így a járó- és pihenő felületek, illetve az épület környékére helyezni a virágfoltokat, hogy minél többet lássunk belőlük.

A tartósabban virágzó ágyásokat egynyári vagy évelő növények beültetésével alakíthatjuk ki. Az egynyári felületek színpompásabbak, gazdagabban virágoznak, de minden év tavaszán újra kell ültetnünk őket. Előnyük ugyanakkor, hogy minden évben más összeültetésekben gyönyörködhetünk.

Ezekhez képest általánosságban visszafogottabban vagy hullámokban virágoznak az évelő növények. Ezek a fajok teljesen téltűrőek. Ősz végén visszahúzódnak vagy a fejlődésük teljesen leáll. Sok évelő föld feletti részei elpusztulnak a fagyok hatására, de tavasszal újult erővel hajtanak ki a földből. Az évelő ágyak kialakítása, de inkább a fenntartása olcsóbb, mint az egynyári kertrészeké. Az ültetésük után néhány évig pótolni vagy komolyabban hozzájuk nyúlni nem kell, ha ismerjük az igényeiket. Választhatunk szárazabb viszonyok közül származóakat is, így ritkábban látogatott kerteket is díszíthetünk velük.

Egész évben kaphatók a kisebb vagy nagyobb konténerben nevelt palántáik, így egész évben is telepíthetjük őket, de az évelők ültetéséhez a legjobb időszak az ősz, még a fagyok beállta előtt. Az évelő felületeket célszerű egyszerre beültetnünk, így az egész ágy talajmunkáit egyszerűbben és egy időben végezhetjük el. Mint minden új ültetésnél, a folyamatot az esetleg már ott fejlődő növények kiszedésével kezdjük. Ekkor végezhetjük el a már meglévő kedvenceink szaporítását is, amit legegyszerűbben tőosztással tehetünk meg. A létrejövő kisebb tövekből ültessünk majd vissza a kertbe, illetve tovább is ajándékozhatjuk a felesleget.Az ágyásba ültetett hagymásokat nyáron célszerű felszedni, és ha ugyanebbe az ágyásba kerülnek, az őszi újraültetéskor lehet visszahelyezni őket a földbe. Természetesen a gyomlálást is végezzük el, az esetlegesen előforduló évelő gyomokat is ilyenkor lehet hathatósan eltávolítani.

Ha növényektől mentes a terület, következhet a trágyázással egybekötött ásás. A földet legalább ásónyom mélyen forgassuk meg. Előtte a szervestrágyát (komposztot vagy istállótrágyát) néhány cm vastagon terítsük szét a talajon. Az ásás után gereblyézzük el egyenletesen a földet, és már kezdődhet is az ültetés. Attól függően, hogy merről látunk rá ágyásunkra, kétféleképpen tervezhetjük meg a növények elrendezését. Ha csak egy oldalról látunk rá, akkor hátulra a legmagasabbra növőket, eléjük pedig a kisebbeket helyezzük el. Ha körbejárható az ágyás, akkor középre kerüljenek a magasak, és a szélek felé csökkenjen a többi növény magassága. Az előbbit border, az utóbbit pedig rabatt ágynak nevezzük.

Az ültetésnél figyeljünk oda, hogy a sérült gyökereket vágjuk le a növényekről, illetve ha azokat tőosztás után helyezzük vissza, a lombjukat is vágjuk vissza. Erre azért van szükség, mert a kevesebb és sérült gyökérzet a már kifejlődött lombot ezután nem képes teljes egészében vízzel és tápanyagokkal ellátni. Az ültetéskor jól nyomkodjuk a tövekhez az ágyás földjét és legvégül öntözzük be ágyásunkat.

Forrás: Kertvarázs Magazin

További cikkek hasonló témában

Lépcsőzetes felépítés

Ha kevés a hely, akkor az is megoldást jelenthet, ha lépcsőzetesen...

Fókuszban a kerti világítás

A kerti  világítást legalább olyan jól kell megtervezzük, mint a...

Futó- és kúszónövények
A futónövények nem csak szépek, hanem rendkívül...
Őserdei hangulat

A páfrányokról mindenkinek az esőerdők dús növényzete jut eszébe....

Hozzászólások