Jelenlegi hely

Őszi teendők a ház körül

Őszi teendők a ház körül
A lombhullás idején igen sok tennivaló akad a kertekben. Az elhalt növényi részeket, leveleket össze kell gyűjteni (ha mód van rá komposztálni), a hidegre érzékeny növényeinket télen is fagymentes helyre kell tenni.
Felkészítés a fagyra

Mivel a rózsák nem bírják a hideget, töveiket még az első éjszakai fagyok beköszönte előtt takarjuk le lombbal vagy földdel. Az érzékeny gyógy- és fűszernövényeket ültessük át kis cserepekbe és tegyük világos, meleg helyre. Az őszi díszfa- vagy cserjetelepítéseket is az első fagyokig kell elvégezni, ezért érdemes már most felkeresni a faiskolákat, és kiválasztani a nekünk tetsző növényeket.

Teendők a balkonon
A téliesítés a balkonon lévő évelő növényeknél és kisebb cserjéknél, félcserjéknél is fontos, mert a kis űrtartalmú ládákban könnyen átfagy a föld. Ez főleg az örökzöld növényeket érinti, amelyek télen is párologtatják a vizet. Ezért fontos, hogy csak kis mennyiségben és fagymentes napokon öntözzünk, amikor a föld nincs átfagyva.

A növényeket a hosszú ideig tartó fagyban fagykár is veszélyezteti. A kár mértéke függ a hideg nagyságától, és az adott növény fagytűrésétől.

Védjük a hajtásokat!

A növények a telet nyugalmi állapotban vészelik át, tehát nem hoznak hajtásokat. A törpecserjék rügyei 10-50 centiméteres magasságban találhatóak, az évelők rügyei szorosan a talaj felszínén vannak, és előző évi elszáradt leveleik védik őket. A hagymás, gumós növényeké pedig a föld alatt rejtőznek különböző mélységekben, itt vészelik át a fejlődésük számára kedvezőtlen időszakot.

Ilyenkor nagyon fontos a megfelelő takarás, amellyel a növények védelme biztosított. Közepes méretű cserjék ágait célszerű összekötni, jutazsákkal betekerni, a tövüket földdel borítani.

Ha ezt megtesszük, a növény könnyen átvészeli a nehéz időszakot, és tavasszal meglévő állapotából hajt ki. Ha elmulasztjuk a védelmet, és rügyei megfagynak, tövétől kezd újra hajtani, és újabb hónapokba-évekbe telhet, míg eredeti méretét visszanyeri.

Az örökzöldeket (pl. tuja, ciprus, hamisciprus, boróka) és a lomblevelű örökzöldeket (pl. mahónia, babérmeggy, örökzöld puszpáng, henye kúszó kecskerágó, borostyán) nem szükséges betakarni.

Muskátli, dália tárolása

A muskátlikat vigyük télire hűvös, de nem sötét helyre. A teleltetés alatt csak ritkán öntözzük, de a földlabda sose legyen porszáraz. A dália, kanna- és kardvirág felszedett gumóit szintén fagymentes helyen, alig nedves homokban, vagy újságpapírban teleltessük. A dáliagumók tárolásának egyik lehetséges módja, hogy lyuggatott műanyag zacskóba teszünk 4–5 gumót, egy marék fűrészport adunk hozzá, ami magába szívja a nedvességet. A zacskókat újságpapírral takarjuk.
 

Lombhullás után tisztítsuk ki az esőelvezető csatornákat, nehogy a tavaszi hóolvadáskor az ázott levelek eltömjék az ejtővezetéket.
A kerti csapot a főelzárónál zárjuk el, de a vezetékben pangó vizet feltétlenül engedjük ki.

Tavaszra készülve

Ha szép, színes virágpompát szeretnénk tavasszal balkonunkon, ideje már most eldugnunk a hagymások gumóit a balkonládákba. Tervezzük meg elhelyezésüket is: a krókusz, fürtös gyöngyike legszebb foltban, közéjük ültetve pedig egy-egy tulipán, nárcisz, vagy jácint alkothat mutatós kompozíciót.

A téli ház körüli teendők mellett gondoljunk a madarakra is! Szívesen csipegetik a magvakat és az energiát adó szalonnát is. Az éhség ilyenkor még a félénkebb fajtákat is a ház köré vonzza. Visszatérő vendégként nagyon meghálálják a gondoskodást tavasszal a növények kártevőinek pusztításával.

Fotók: www.flickr.com

További cikkek hasonló témában

Gyümölcseink, zöldségeink vitamintartalmának megőrzése
Az épen megmaradt, megfelelően tárolt zöldségek...
Idénygyümölcsök
A hazai és nemzetközi táplálkozási ajánlások...

Hozzászólások