Jelenlegi hely

Őszi munkák a kertben!

Őszi munkák a kertben!

A szeptember beköszöntével nemcsak az ősz, hanem a télre való felkészülés ideje is elérkezett.

Az ősz a tisztítás, ültetés és a téliesítés időszaka a kertben. Rendbe rakjuk a kertet, ápoljuk a növényeket, megritkítjuk a lombhullatókat, felkészítjük kertünket a fagyos télre és egyben előkészítjük növényeinket a tavaszra. Kertészkedés szempontjából az év ezen szakasza az egyik legfontosabb.

A veteményeskertben hozzá kell látni a kiürült ágyások kötött talajának felásásához. Arra kell törekednünk, hogy minél mélyebben lazítsuk fel a talajt a gyomok irtása, a csapadékvíz tárolása és a kedvező talajállapot céljából. A hantokat nem kell elegyengetni, a téli fagyok szétomlasztják a rögöket. Ha volt komposztálónk, akkor az ásással együtt jól tesszük, ha közben a szerves hulladékot is beleforgatjuk a talajba. Növényvédelmi szempontok miatt a lehullott, és esetleg fertőzött leveleket égessük el.

Füvesíteni október elejéig érdemes. Jó, ha gyepszőnyegünk kb. 5 cm-es szálmagasságban – és nem frissen nyírva – várja a fagy beálltát.

A fák – gyümölcs és örökzöldek – telepítésére az ősz a legalkalmasabb időszak. A gyümölcsfákat 60-80 cm mélyen, szerves trágyával megforgatott helyre ültessük, a sérült, barna gyökereket vágjuk vissza. Bármilyen fát, cserjét, buxust ültethetünk (például fenyő, gyümölcsfa, nyír, szömörce). Mielőtt beállna a fagy, öntözd bő vízzel a gyökerüket, hogy erőre kapjanak még a tél beállta előtt. A mediterrán örökzöldek (pl. tuják) felfelé álló ágait jó összekötni, hogy a téli hómennyiség ne törje majd le. Ellenkező esetben ne felejtsük el lerázni róluk a havat.

A kora tavasszal virágzó hagymás növényeket most ültessük ki (pl. jácint, tulipán, nárcisz, hóvirág). Ültethetjük a hagymákat speciális, kerek ültetőtálakba, ami a hagymák megtalálását könnyíti meg, ezekben azonban az ágyásokat csak körökben tudjuk elhelyezni. A hagymákat legalább méretük kétszeres mélységébe ültessük, mert ha magasan maradnak, a téli kifagyás veszélye nagyobb. A tulipánhagymákat elég csak minden negyedik-ötödik évben, tavasszal kiszedni, egyébként a talajban hagyhatjuk.

Ha vannak fagyérzékeny hagymás növényeink a kertben, akkor azok hagymáit az ősz folyamán fel kell szednünk (pl. kardvirág, frézia, liliomok). A rózsatövet, fügét most érdemes földdel betakarni. Ugyanígy a rododendronokat is, ezeket lehet falombbal vagy szalmával is betakarni, de mindenképpen védeni kell.

A szobanövények fagy hatására tönkremennek, ezért még mielőtt éjszakai fagyok lennének, vidd zárt térbe a növényeket. Mielőtt bevinnéd, kezeld rovarirtóval őket, hisz egész nyáron megteltek kártevőkkel, amelyeket nem szeretnél otthonodba bevinni.

További cikkek hasonló témában

Európában is egyedülálló orchidea kiállítás Budapesten
Április 12-15. között sohasem látott, igazán...
Honnan tudjuk, hogy tényleg "bio" a bio?
Divattá nőtte ki magát manapság a bio termékek...
Ezekkel a veszélyekkel számolj, ha gyermek is használja a kertet

Mire kell odafigyelni, hogy a kert egy...

Egy fárasztó nap után...

Jól esik egy fárasztó nap után a pihenés, kikapcsolódás? Szívesen...

Hozzászólások