Jelenlegi hely

Nyári nagyüzem a Biokertben

Nyári nagyüzem a Biokertben

Nagyon sokan fogtak zöldségkertészkedésbe a járvány időszaka alatt, de ez az év  nem volt egyszerű az újonc kertészeknek. Az időjárás nem kedvezett a növényeknek. Az enyhe télen nem gyérültek meg a kártevők, a száraz tavasz pedig hatalmas levéltetű rajzást hozott. Aki nem védekezett ellenük, annak sok tavaszi levélzöldséget kellett kidobnia.

A levéltetű invázió egy másik problémát is magával hozott. Ezek az apró szívogató élőlények viszik át a növényi vírusok többségét. A kedvenc nyári zöldségek közül sok a vírusfertőzött. A paradicsomok, paprikák, cukkinik és zöldbabok is érintettek.
Mielőtt azonban kedvét szegnék a kártevők és kórokozók a hobbikertészeknek, ismerkedjenek meg a valódi biológiai növényvédelem érdekes világával!

Ma már védekezhetünk betelepített, őshonos katicákkal, petefürkészekkel, ragadozó atkákkal, mini virágpoloskákkal is a kártevők ellen. A gombabetegségeket pedig nem vegyszerekkel, hanem élő gombaölő gombákkal kezeljük.
Persze, ahhoz, hogy mindez hosszútávon működjön és a hasznos élő szervezetek megtelepedjenek kertünkben, gondoskodnunk kell a védelmükről, életteret és táplálékot kell biztosítanunk nekik. Ez pedig könnyebb, mint hinnénk, egyszerűen utánozzuk a természetet!

Akinek hagyományos díszkertje van a szokásos gyep-tuja ökosivataggal, benne egy szép magasított ágyással, amelyben csak paradicsom, uborka, hagyma, répa és saláta van, az nem tudja bevonzani és megtartani a hasznos rovarokat.

Állítsuk át a gondolkodásunkat és ültessünk növényeket természetes segítőink számára. Minél többféle növényt ültetünk, annál kevesebb lesz a kártevő, de ma már vásárolni és betelepíteni is lehet hasznos rovarokat.

Tekintsük át az aktuális biokerti teendőket:
Folyik a betakarítás. Mindig van olyan termény, amelyből több sikerül a vártnál. Ezeket dolgozzuk fel, vagy cseréljünk más biokertészekkel! Amikor magszárba megy egy növény (pl: retek, hagyma, mustár), akkor szedjük le a magokat és száraz helyen őrizzük meg téli csíráztatáshoz, mert a csíranövények fogyasztása az egyik legjobb téli vitaminforrás!

A kiürülő sorok helyére már mehetnek a másodvetések. Ezek olyan rövidebb tenyészidejű zöldségek, amelyeket még a nagy fagyok előtt le lehet szedni.

Babok közül a zöldbabok még augusztusig vethetők, mert októberben még betakaríthatók.

Az augusztusi rövid tenyészidejű kifejtőborsók is szépen beérnek ősszel.

A céklák mindegyike mehet szakaszosan, egészen szeptemberig.

A petrezselymek és hagymák közül ilyenkor csak a levéltermőket vessük. Ilyenek a metélőhagymák és a metélőpetrezselymek. Bio petrezselyem magok közül választhatjuk a fodros levelű és a simalevelű, sőt az óriás levelű változatot is.

A hagyományos metélőhagyma mellett érdemes vastagabb levelű és  metélő fokhagymákat is vetni ilyenkor, hiszen ezek nagyon egészségesek és évelők.

A retkek mindegyike vethető még-már. A rövid tenyészidejű, ún. hónapos retkek augusztustól októberig mehetnek szabadföldbe, kis takarás alatt pedig szinte egész télen.

Még nevében is klasszikus másodvetemények a tarlórépák.

A sárgarépák között is vannak olyan rövid tenyészidejű fajták, amelyeket őszi friss fogyasztásra egész augusztusban is vethetők. A biodinamikus fajták különösen alkalmasak erre, például a Dolciva, az összes Nanti, melyek közül legnépszerűbb a ReinSaat saját nemesítése, és a Treenetaler. A hagyományos magok közül szintén a Nantes fajtákat javasoljuk őszi termesztésre, áttelelőnek pedig az Amsterdamot.  

Jelenleg mehet még az Újzélandi nyári spenót, de egyre inkább újra itt lesz az ideje a hidegtűrőknek. Augusztusban már következik a Matador, a Popeye, a Monorez és a Butterfly. A Verdil téli spenót kifejezetten áttelelésre való.

A saláták mindegyike vethető most. A nyáriak augusztusig, a rövid tenyészidejű (kora tavasziak) pedig augusztus második felétől újra.

A Rukkolát, a mizunát és az ázsiai salátákat csak ott telepítsünk, ahol nincs földibolha kártétel a káposztaféléken, de ott is inkább csak augusztus második felében. Jelenleg hatalmas a földibolha rajzás és ezek a kedvenceik, szóval csak fátyolfólia alatt próbálkozzunk!

Őszi termesztésre most vessünk karalábét, de már csak rövid tenyészidejűeket.

Tökfélék közül már csak a cukkinikkel próbálkozzunk!

Az uborkák közül a rezisztens, fürtös, hibrid fajtákkal érdemes másodvetésben próbálkozni.

A fűszernövények közül vethetők még a kaprok, a zsázsák.

Augusztus a szamóca telepítés ideje, de ilyenkor érdemes már megtervezni a gyümölcsfák, bokrok, sövények őszi telepítését is.

Székely Gyöngyvér
biogazdálkodási tanácsadó

További cikkek hasonló témában

Gyümölcseink, zöldségeink vitamintartalmának megőrzése
Az épen megmaradt, megfelelően tárolt zöldségek...
Kert és dekorációs ötletek farönkből

Szebbnél szebb dekorációs ötlet létezik, amit mi magunk is...

Zöldélmény a lakásban

Üvegedényben nevelt dísznövények. Tippek florárium készítéséhez....

Hozzászólások