Jelenlegi hely

Nyári ízek télire

Nyári ízek télire
A befőzés élménye közösen az igazi. Akár barátainkkal, szüleinkkel, gyermekeinkkel főzünk be, vagy épp ajándékozunk nekik egy-egy üveg finomságot, a lényeg: a saját készítésű befőttekben ott rejlik az egymás iránti szeretet és gondoskodás.
Sokak a gyümölcsök befőzését idejétmúlt, időigényes dolognak tartják.A gyümölcsök befőzésére szezononként 2-3 órát ráfordítunk és tele lesz a kamránk zamatos, valódi gyümölcsből, tartósítószer nélkül készült finomságokkal.

Finom házi lekvárok, dzsemek, befőttek és pikáns zselés ínyencségek: ízük felülmúlhatatlan. Nemcsak azért, mert az általunk gondosan válogatott gyümölcsök felhasználásával készülnek, hanem azért is, mert saját kezünk munkája és a nyár íze érződik minden falatban. Elkészítésükhöz nincs másra szükségünk, csak megfelelő alapanyagokra, egy jó receptre és néhány biztos tippre.

Eper-málnalekvár

Hozzávalók: 1,2 kg eper, 0,6 kg málna, 0,5 kg nádcukor

Elkészítése: Az epret vágjuk kis kockákra, majd tegyük egy nagy lábasba. Adjuk hozzá a málnát és a nádcukrot majd keverjük össze. Állandó kevergetés mellett forraljuk (lassú lángon) majd forrás után még három percig főzzük. Utána töltsük csírátlanított befőttes üvegekbe és azonnal zárjuk le. Fordítsuk fejre öt percre és már mehet is az éléskamránkba.

Ribizlilekvár

Hozzávalók: 2 kg ribizli, kb. 1,6 kg nádcukor

Elkészítése: A leszemezett ribizlit mossuk meg, törjük össze és öntsünk hozzá kb. 5 dl vizet, és addig főzzük, míg a szemek szétfőnek (lassú lángon). Utána finom ruhán törjük át és a levét egy zománcozott lábasba fogjuk fel. Minden liter léhez 80 dkg nádcukrot tegyünk, és gyakran kevergetve addig főzzük, míg hideg tányérra kicseppentve megkocsonyásodik. Forrón töltsük üvegekbe, és másnap, miután kihűlt, és bebőrösödött a teteje, kötözzük le.

Meggydzsem

Hozzávalók: 2 kg meggy, 30 dkg cukor.

Elkészítése: A cukorhoz adjunk 6 dl vizet, és főzzünk belőle sűrű szirupot. A meggyet mossuk meg, magozzuk ki, és a felét daráljuk le. Turmixgépben is pépesíthetjük. A meggyet és a szirupot állandó kevergetés mellett főzzük össze, amíg be nem sűrűsödik. Forrón töltsük üvegekbe, és szorosan csavarjuk rá a tetőt.

Sárgadinnyés baracklekvár

Hozzávalók: 1,2 kg magozott sárgabarack, 0,6 kg sárgadinnyehús, 3 citrom, 0,5 kg cukor.

Elkészítése: A sárgabarackot és a dinnyét vágjuk kis kockákra, majd tegyük egy nagy lábasba. Adjuk hozzá a cukrot és keverjük össze. Két citrom héját reszeljük le, és tegyük félre. A citromokat tisztítsuk meg, úgy, hogy a fehér héját is vágjuk le. A citromhúst vágjuk kis kockákra, majd azt is tegyük félre. Állandó kevergetés mellett forraljuk fel a cukros gyümölcsöt, főzzük három percig, majd adjuk hozzá a citrom lereszelt héját és összevágott húsát. Főzzük még három percig, majd töltsük tisztára mosott és lecsepegtetett befőttesüvegekbe a forrásban lévő lekvárt. Azonnal zárjuk le, majd fordítsuk fel öt percre. Így tartósítószer nélkül készíthetünk lekvárokat. Visszafordítva, azonnal betehetjük az éléskamránkba.

Aszalt gyümölcs

Hozzávalók: alma, szilva, körte vagy más gyümölcs

Elkészítése: A megtisztított, fölszeletelt gyümölcsöt forró napon vagy sütőben alaposan kiszárítjuk. Üvegekbe töltjük és jól lezárjuk. Kitűnő levest, mártást, kompótot készíthetünk belőle.

További cikkek hasonló témában

Kerti varázsfőzet - csalántea a növényeknek
A csalánról érdemes tudni, hogy nagyon érzékeny...
Lepkecsalogató kert

Íme, három növény, amely becsalogatja kertjébe a színes szép...

Kerti tó gondozása
A félelmekkel ellentétben egy kerti tó...
Fűszernövények tartósítása
Szárítás céljából, téli felhasználásra a leg­...

Hozzászólások