Jelenlegi hely

Nyár végi kerti munkák

Augusztusi kerti munkák

Nyár végén is vannak olyan kerti munkák, amelyek elvégzésével szebbé, életerősebbé tehetjük kertünket. Cikkünk ezen munkálatokhoz ad ötleteket, támpontokat.

Augusztus végén, amikor a nap első sugarai már a múlté, és lassan beköszönt az ősz, kertjeink gyakran úgy festenek, mintha fáradtak, kimerültek lennének. Növényeink a szárazság hatására a kert hangulatát is szomorkássá teszik. Itt az ideje, hogy energiát és időt szánjunk kertünk gondozására, szebbé tételére.

Azokat a növényeket, amelyek igénylik, gondosan öntözzük meg. Cserepes növényeink alá helyezzünk tányért vagy tálcát, ezáltal is takarékoskodva a vízzel. Fontos, hogy csak azokat a virágokat öntözzük, amelyek kezdenek ellankadni. A víz áztatni fogja a gyökérzónát is, mivel a száraz időjárás hatására a gyökerek felszínre kerülnek, és ez még sebezhetőbbé teszi a növényeket. Meleg időben öntözéssel meg lehet akadályozni a spenót és a petrezselyem korai felmagzását, és a futóbabnak is jól jön egy kis víz, ha elesettnek néz ki. A paradicsom is gyakori öntözést igényel, ha nem szenved csúcsrothadástól. Nem szabad túlzásba vinni az öntözést, mert meleg időben a levelek sokszor csak petyhüdtek lesznek és lekonyulnak, de amint este az idő hűvösebbre vált, gyorsan helyreállnak.

Teljesen fölösleges a fű öntözésére pazarolni a vizet. Ne aggódj amiatt, hogy a gyep kisárgul, egy jó felhőszakadás után gyorsan visszanyeri színét. Az őszi harmat és a csapadék újra erőt ad a pázsitnak, amely később komposzttá válik gyökerei számára, amelyek így megerősödnek a következő tavaszig.

Tökéletes ez a szezon szénakaszálásnak, és amíg az időjárás megengedi, vágjuk le a füvet a rétről. Fontos ezt megtenni, mielőtt az új fű növekedni kezd, mert így nem kell dupla munkát végezni. Akár hagyományos kaszával, akár damilos fűnyíróval lenyírhatjuk a gyepet. A szénát jól gereblyézzük el azért, hogy kisebb legyen a terület termékenysége. A magvak mostanra kihullnak, és kevesebb, mint egy hónap áll a rendelkezésünkre, ha tavasszal sűrűbb pázsitot szeretnénk, vagy nagyobb területet akarunk bevetni fűmaggal.

Amint a vetőmag katalógus postaládánkba érkezik (vagy inkább megvesszük), rögtön ki kell választanunk és meg kell rendelnünk kedvenc növényeink magvait a nagykereskedésektől, mert elképzelhető, hogy ha nem lépünk időben, a legkeresettebbeket eladják. Ha időben rendelünk, több az esélye annak, hogy amit kérünk, azt be is tudják szerezni. Egyértelmű, hogy a tavasz közeledtével sokkal kisebb lesz a kertészek választéka.

Ha kéthetente tápoldattal látjuk el cserepes virágokat, azok nagyon jól néznek ki a nyár végén is. Az évelők és a zsenge egynyáriak, amelyek folyamatosan virágzanak, igénylik ezt a fajta gondozást. Ha élő algás tápoldattal permetezzük be a nyíló rózsák leveleit, azok nagyon hálásak lesznek érte.

Naponta ha néhány percet arra szánunk, hogy eltávolítjuk az elszáradt virágokat, visszametsszük a száradásnak indult leveleket, akkor nagyon szép lesz a kertünk, mivel arra ösztönözzük virágjainkat, hogy többet virágozzanak, és ne a magzással legyenek elfoglalva. A ritkítás is serkenti a növényeket, s nagyobb terméshozamra ösztönzi őket. A dália, a bab és a cukkíni is, ha folyamatosan ritkítjuk, nagyobb termést hoznak, gyorsabban nőnek. Természetesen száraz időben öntözésre is szükség lesz.

A saláták nem csiráznak meleg időben, ezt a tevékenységüket hűvösben szeretik elvégezni. A mustár, a cikória és a mizuna (mustárspenót) nem ennyire hőmérsékletfüggő. A fejes saláta szezonról szezonra másképp viselkedik, attól függően, hogy mennyire forró a nyár, éppen ezért érdemes jó sokat ültetni belőle, hogy legyen jövőre vetőmag is.

Forrás: edenkert.hu

További cikkek hasonló témában

Kerti varázsfőzet - csalántea a növényeknek
A csalánról érdemes tudni, hogy nagyon érzékeny...
Legyen privát ökostrandod!

Ha végre itt a nyár, és meleg az idő, semmi nem...

Fókuszban a kerti világítás

A kerti  világítást legalább olyan jól kell megtervezzük, mint a...

Tenger a kertben

Igaz, hazai viszonylatban még mindig nem túl gyakori, hogy egy...

Hozzászólások