Jelenlegi hely

Nyár a Biokertben

Nyár a Biokertben

Nyáron burjánzik a kert. Nyílnak a virágok, elkezdődik a betakarítás a veteményesben és a gyümölcsösben egyaránt. Ilyenkor van a munka dandárja, folyamatos a gyomlálás, fűnyírás és a növényvédelmi munkák.

Ahány kert, annyiféle méret, megoszlás és koncepció, szerencsére azonban azzal már egyre többen egyetértenek, hogy nem használnának mérgező vegyszereket és szívesen termelnének ehető növényeket is.
A biológiai növényvédelem fejlődése ugrásszerű, így vannak olyan élő készítmények, amelyek már hatékonyabbak a vegyszereknél. Ez az oka, hogy eddig növényvédő szerekkel kezelt kertekben is le lehet cserélni bizonyos mérgeket élő készítményekre. Léteznek már olyan mikroszkopikus (ártalmatlan) fonalférgek, amelyek csak egy-egy kártevőre (pl: lótücsök, vagy cserebogár pajor) hatnak, vagy gombaölő gombák, sőt mini petefürkészek kis kapszulákban, amelyek nem engedik kikelni a hernyókat.

A biokert azonban nem egyenlő a vegyszermentes kertekkel. Itt elsődleges a sokféleség, a növénytársítás, védőnövények, hasznos élő szervezetek betelepítése. Az alapok megteremtéséhez pedig hozzátartozik az ellenálló növényfajták ültetése.

Mi az első lépés a valódi biokert kialakítása felé?

Teremtsük meg a kertünk ökológiai egyensúlyát! Ez legalább 2-3 évbe telik. Addig kiszelektálódnak azok a fajták, amelyeknek az immunrendszere nem képes aktivizálódni. Ilyenkor a kertészek egy része feladja. Bármely mérgező szer egyszeri használata is újraindítja a folyamatot, mert beavatkozik a kialakuló egyensúlyba. Helyette inkább hagyjuk elmenni a gyenge immunrendszerű növényeket, mert a folyamatos küzdelem mellett állandó fertőzési forrást is jelentenek. Minél előrehaladottabb az átállás, annál nagyobb lesz a ragadozó rovarok száma.
Ehhez egyrészt szükséges, hogy rovarölő szerek ne gyérítsék őket, másrészt hogy legyen búvóhelyük, végül, de nem utolsó sorban, hogy találjanak kártevőket! Ilyenek például a levéltetvek. Ezek az apró rovarok szívogatásukkal gyengítik a növényt és átvisznek egy csomó veszélyes vírust. Fontos azonban hogy a fő táplálékai a legtöbb hasznos rovarunknak. Nélkülük nincs ökológiai gazdálkodás. Ha nincs levéltetű, nem jön hozzánk a katica, vagy a fátyolka.

A kertész feladata itt is a megfigyelés és a szükség szerinti, okszerű beavatkozás.

Nagyon fontos megelőzés, ha ragadós csíkokat helyezünk a fák törzsére, hogy a hangyák ne tudják felvinni a tetveket. Sokat javíthatnak a levéltetű elleni sárga lapok is amelyek az újabb fertőzést akadályozzák meg.
Amikor észrevesszük, elsősorban agrotechnikai eszközzel, zöldmetszéssel védekezünk, azaz levágjuk és megsemmisítjük a deformált leveleket. Ha nagyon sok levelet érintett, akkor célszerű egy gyérítést is végezni narancsolajos készítménnyel, melyhez keverjünk valamilyen algás, vagy gyógynövényes növénykondicionálót.
Figyeljük a katicákat is. Egy idő után beáll az egyensúly és már megfelelően gyérítik a tetveket, így feleslegessé válik a narancsolajos védekezés. Így néznek ki a katica petéi, ne pusztítsuk el!!!


A vegyszeres kertészek számára legnagyobb gondot az átállás során az okozza, hogy a biogazdálkodásban nem engedélyezettek az ismert gyomirtók. Itt a mechanikai gyomirtás, a gyomszabályozás, elnyomás működhet. Ahol lehet, ott nem hagyunk szabad talajfelszínt. Veteményesben mulcsozunk, esetleg fóliával takarunk, gyümölcsösökben, szőlőkben ökológiai gyepet telepítünk, amely leginkább egy 2-4-szer kaszált virágos rétre hasonlít, de a közösségi tereken is pázsitot telepítünk.

A hasznos rovarok számára menedékül szolgáló hasznos virágszigetek elengedhetetlen színfoltjai az ökológiai kerteknek.
Nagy divat a legkisebb permakultúrás kert a Fűszerspirál. Könnyű elkészíteni, kezelni és tökéletes élettér kertünk hasznos állatai számára. A kialakításához érdemes kicsit utána olvasni, vagy szakember segítségét kérni.

A zöldségek termesztésére alkalmas magasított ökológiai ágyások sem egyszerű földkupacok nagyra nőtt cserepekben. Az igazi magasított ágyás magját, különböző növényi hulladékokon élő mikrobák működtetik. Ezek kialakításához érdemes segítséget kérni a szakemberektől.

Természetesen a biokertekben is alkalmazzuk a biológiai növényvédelem modern és hagyományos megoldásait, a hangsúly azonban a növények és a kert saját védekezésének fokozásán van. Ez az oka, hogy a biogazdák folyamatosan talajjavítást végeznek és nagyon sok növénykondicionálót használnak. Nem az a cél, hogy megvédjük a növényeket, hanem hogy segítsük a saját védelmüket.

Ökológiai egyensúly mindenekfelett!

További cikkek hasonló témában

Amerikai kilátás

Magával ragadó panoráma, friss levegő, béke és nyugalom itt a...

Szabadtéri pihenők egy kis szunyókáláshoz

Csupán egy kényelmes nyugágy, amire szüksége van!
Nincs is...

Szilva a kertben
Sokféleképpen felhasználjuk és fogyasztjuk....
Vidéki kert

Egyre gyakoribb, hogy a városi emberek kivonulnának falura, vagy a...

Hozzászólások