Jelenlegi hely

Növényvédelem

Növényvédelem
Növényeink egészségének megőrzése, ellenálló és stressztűrő képességének fokozására javasolt a növénykondícionáló permetszerek használata. A kiváló egészségi állapotú növényt nehezebben támadja meg betegség, kártevő, míg a gyenge erőnlétű és fejlődésű növényeket hamarabb győzi le bármilyen fertőzés.

A tavaszi metszést követően, fagymentes napokon végezzünk tél végi lemosó permetezést a fásszáru növényeken. A permetezés legyen valóban lemosásszerű, hatoljon be a törzsön és a vázágakon lévő repedésekbe, ahol a kártevők áttelelő alakjait el tudja pusztítani.

A permetezés előtt semmisítsük meg a fákon található összeszáradt, tavalyi levél és gyümölcsképleteket (múmiákat), mert sok kórokozó / pl. monília / így telel át. A lemosó permetezéssel sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat a vegetációs időszakban.

Ez megakadályozza, hogy a telet a fák törzsének repedéseiben átvészelt lárvák és egyéb kártevők károsítsák a leveleket és a majdani termést. Ezek a permetszerek nem veszélytelenek se ránk, se állatainkra nézve. Mielőtt hozzákezdenénk a permetezéshez, alaposan olvassuk el a termék használati útmutatását mind a hígítási szabályokat, mind a védőfelszerelést illetően.

A gyökérzöldségek, hagyma, burgonya de a konyhakert földjét is fertőtlenítsük, mert ezzel megelőzhetjük a talajlakó kártevők fertőzését / hagymalégy, cserebogárpajor, drótférgek, reteklégy, lótetű, stb./. A talajfertőtlenítőt dolgozzuk be a talajba, mert a talajnedvesség hatására gázosodó hatóanyag írtja a kártevőket. Végezzünk talajfertőtlenítést a telepítendő gyümölcsfák helyén is. A gödröt és a kiemelt földet is kezeljük! A talajfertőtlenítést lehetőleg a vetés előtt 2-3 héttel célszerű elvégezni, mert előfordulhat, hogy a fejlődő gáz a vetőmagvak csírázását gátolja.

Ha van kerti tavunk, azt még a permetezés előtt takarjuk le teljes egészében fóliával, nehogy a permetszer egy esetleges megforduló erős szél hatására a vízbe jusson, mert az halaink pusztulását okozhatja. (Ha a szomszédban van tó, akkor tevékenységünkről mindenképpen értesítsük a szomszédot, hogy a megfelelő óvintézkedéseket ő is meg tudja tenni.)
Ugyanez a helyzet a méhekkel is.

Szerencsére ezek a permetezőszerek nem édesek, és kedvenceink (kutyák, macskák) nem szeretik, de esetleg egy még tapasztalatlan kölyök könnyen belenyalhat az elkészült permetlébe. Ilyenkor két megoldás létezik: vagy meg kell hánytatni az állatot (bízzuk ezt inkább állatorvosra), vagy itassunk az állattal tejet (ha akarja, ha nem, fecskendővel vagy műanyag üvegből). A tej ugyan nem közömbösíti a mérget, de legalább felhígítja, és így a méreg nem közvetlenül a gyomor és a bél nyálkahártyáját teszi tönkre. Egyes maró anyagok, mérgek felvételekor kontraindikált a hánytatás, mert ekkor (a "visszaúton") a méreg még egyszer végigmarhatja a gyomrot és a nyelőcsövet.

További cikkek hasonló témában

Kis kertek, nagy ötletek

Manapság egyre kisebbek a kertek, és az ápolásukra is egyre...

Szobanövényeink öntözése

Figyeljünk oda a szobanövények öntözésére. Az átlagos vízigényű...

Citrusok gondozása
A citrusfélék a nyaralás, valamint a napsütés...

Hozzászólások