Jelenlegi hely

Nagyvárosi rejtekhely

Nagyvárosi rejtekhely

Ritkaság, ha a város közepén, elbújva a világtól teljes nyugalomban, és vadregényes tájban lehet részünk. A városi mini-angolkert egyre gyakoribb, a társasházakat teszi élhetőbbé, és harmonikusabbá környezetükkel. 

A szép Nagy-Britanniában található, és jellegzetesen angolszász kert egy kanyargós, meglehetősen szűk kertvárosi utcácskában található.

Már a telek elhelyezkedése is lehetőséget ad arra, hogy az autóktól, kíváncsi tekintetektől elzártan éljék a ház lakói mindennapjaikat.
   
Ha végignézünk a növényágyásokon, láthatjuk, hogy elsősorban a cserjék és évelők dominálnak: nem más ez, mint játék a színekkel és formákkal.

Az ódon kőfalat befutó loncok és klematiszok között az íriszek kék virágai kandikálnak ki.

A különböző fűfélék egymást váltogatják, az árnyékliliomok tarka levelei érdekes színfoltot adnak a rózsák, bangiták és örökzöldek között.
   

A természetes kőből kialakított szabálytalan járófelület fokozza a természet közeliség élményét. A lépcsőzetességnek köszönhetően a kert sokkal nagyobbnak tűnik, mint valójában, igazi dzsungel képét mutatja a maga tökéletes harmóniájában.
   

A mesteri kertkialakításnak köszönhetően minden évszakban más képet látunk. Tavasszal a tulipánok virítanak megbújva a rózsatövek között, majd nyílnak az íriszek, sorra bontja virágát a rózsa, klemátisz, díszhagyma, bergénia, és a különböző lombhullató fák. Az ősz sem marad pompa nélkül, a vadszőlő vöröslő levelei, a juharok impozáns tarkasága megtöri az évszak komor hangulatát és vidám játékossággal köszön el a nyártól. Télen az örökzöldeknek hála, nem maradunk látvány nélkül. A rakétaborókák, örökzöld babér, a bukszusok, fenyő és borókafélék eltérő zöldjeit ilyenkor látjuk igazán.

Amerre a szem ellát, az ágyásoktól az apró cserepekig minden hely jól kihasznált, alig látni üres felület. A fűszernövényeknek már csak az agyagedényekben jutott hely, de ez nem is baj, hiszen sokuk nem télálló, így ősszel könnyen a teleltető helyre vihetjük őket.

Az előkelő hangulatot a zord kőfalak, kőlépcsők adják, míg a nyugalmat és csendet a növények sokasága kelti. E kettősség egyben a harmónia kulcsa.

A gondosan megtervezett növény-összeállítás mellett helyet kapnak a félig-meddig gyomnövények is, így nem ritka, hogy virágzó csalánt, gólyaorrot, vadon betelepült kékibolyát is találunk a kertben.

Akármerre nézünk, nem vesszük észre, hogy egy nagyvárosban vagyunk, pár utcányira a végtelen forgalomtól. S mindez így tökéletes!

Szöveg: Topor Erika

További cikkek hasonló témában

Díszkáposzta
A díszkáposzta elsősorban gyönyörű színvilágával...
Kristály, ami elraktározza a vizet

A virágtartó edénybe ültetett növények gondozását könnyíti meg a...

Fenyőfa

A karácsonyfa választása egyre nehezebb feladat. Döntenünk kell,...

Hozzászólások