Jelenlegi hely

Most ültessünk hagymás növényt a virágágyásokba!

Most ültessünk hagymás növényt a virágágyásokba!

A hagymás növények gondozása egyszerű, mégis minden tavasszal vidámságot és színt hoznak kertünkbe! A gondos ültetéssel, évről évre egyre több hagymás növény díszíti majd kertünket, és így egyre színesebb lesz a tavaszi virágágyás is.

A gondos ültetéssel, évről évre egyre több hagymás növény díszíti majd kertünket, és így egyre színesebb lesz a tavaszi virágágyás is. A tavaszi hagymások egy gyűjtőnév, amely magába foglal több fajtát, így pl. a hagymás és gumós növények csoportját is.

Nem csak ültetésük, de gondozásuk is egyszerű, a sikeres nevelés titka hogy elég helyet hagyjunk a növényeknek a sarjhagymák nevelésére. Az első ültetésnél érdemes csoportosan elültetni a hagymákat, így akár 4-5 vagy 7-8 hagymát is ültethetünk egy helyre. Ahhoz hogy a kert a következő tavasszal már virágba boruljon, ősszel kell elültetni a hagymákat.

Íme pár őszi ültetésű hagymás növény: Tulipán, jácint, nárcisz, crocus, liliom, amarilisz, írisz, hagymavirág, anemone (koronás szellőrózsa) őszi kikerics, ciklámen, frézia, császárkorona, hóvirág, gyöngyike, boglárka.

Mivel ez az első ültetés, érdemes több féle hagymás növényt is betelepíteni egymás mellé, de ne felejtsük el, hogy ezek a kis növények pár év múlva már sarjhagymákat is hoznak, így annak érdekében, hogy elkerüljük a túlzsúfoltságot, pár év múlva át kell rendezni a kertet!

A legtöbb hagymás növény az első napsugarak hatására indul fejlődésnek, épp ezért érdemes őket napos helyre telepíteni, ám a jácint a nárcisz és a hóvirág a félárnyékban is remekül érzi magát. Ma már igen széles a választék a kertészeti áruházakban a hagymásokból, mind a tulipánból, a jácintból, a nárciszból számtalan fajta vár ránk, amelyek nem csak színben, de formában is eltérnek egymástól. A sárga jácint a fekete papagájtulipán, a hagymavirág ma már nem elérhetetlen számunkra sem. És mivel ezek évelő növények, elég egyszer megvásárolni őket kertünkbe.

Már a vásárlásnál érdemes odafigyelni, nehogy beteg vagy száraz hagymát vásároljunk meg. Alaposan vizsgáljuk meg a csomagot, nincs –e rajta penész folt, vagy épp nincs e kiszáradva az adott hagyma. A hagymás növényeket pázsit közé is ültethetjük, de cserépbe, vagy évelő virágágyásba is jól mutatnak.

A hagymás növények ültetéséhez érdemes pár szerszámot is beszerezni, így pl. lehet ültető kosarat választani, vagy ma már egyre több helyen kapható speciális palánta ültető szerszám. Ha ilyen eszközt használunk, egyszerűen nyomjuk bele a földbe az eszközt, majd húzzuk ki, így máris kész az ültető gödör is. Majd tegyük a virághagymát a lyukba, nyomjuk vissza az szerszámot a gödörbe és engedjük el a fogantyút így a kiemelt földet már vissza is tudjuk tölteni a hagy, mára.

Ha pedig kézzel végezzük el az ültetést, elég egy ültető lapát és egy ültető kosár. Ássunk ki egy nagyobb gödröt a hagymáknak, majd a gödör aljára szórjuk egy kevés homokot vagy sódert, így megvédjük a hagymákat a túl sok nedvességtől. Helyezzük el a hagymákat a gödörben vagy magát a műanyag ültető kosarat, méghozzá úgy hogy a hagymák szélességének a kétszerese legyen a távolság a hagymák között. Óvatosan töltsük vissza a földet és egy gereblye segítségével nyomkodjuk le a földet.

Öntözésre nincs is szükség, hiszen a hagymák tárolják a növény fejlődéséhez szükséges tápanyagokat és nedvességet, valamint a téli csapadék is bővel elég lesz a fejlődéshez. Ha pedig pár év múlva azt látjuk, hogy kertünk kezd túl zsúfolt lenni a hagymás növényektől, egyszerűen szedjünk fel néhány hagymát így máris szellősebb lesz a virágágyás.

Forrás: Kertvarázs Magazin

További cikkek hasonló témában

Természetessel a természetért

Az utóbbi években a házépítéseknél egyre fontosabbá vált, hogy az...

A grillezés
A gyorséttermekben alig néhány perc alatt...
Erkély- és balkonkertek
Sokaknak a balkonvirágokról elsősorban az...
Díszkáposzta
A díszkáposzta elsősorban gyönyörű színvilágával...

Hozzászólások