Jelenlegi hely

Most telepítsünk gyümölcsöket a Biokertbe!

Most telepítsünk gyümölcsöket a Biokertbe!

A késő ősz a gyümölcsfák és bogyósok ültetésének ideje. Sokkal jobb az eredés, mint tavaszi ültetésnél és ilyenkor még hozzá lehet jutni igazán különleges fajtákhoz is.

A biokertek esetében a fajtaválasztást egészen más szempontok befolyásolják, mint a kémiai növényvédő szereket és műtrágyákat is használó gyümölcsösök esetében. Nálunk alapvető fontosságú, hogy erős immunrendszere legyen a növénynek és ne legyen fogékony a betegségekre. Ma már a biológiai növényvédelem, nagyon hatékony, de nem cél az állandó küzdelem a kártevőkkel és kórokozókkal, helyette inkább olyan növényeket választunk, amelyek maguk is képesek megküzdeni ezek többségével.

A teljesség igénye nélkül nézzük meg milyen finomságok alkalmasak a biotermesztésre?

Az almák közül választhatunk a modern, betegségekre rezisztens fajták és az elfeledett régi magyar fajták közül. A kiskertekben legkedveltebb piros, tárolható bioalma a Florina, a zöldek közül pedig a Mutsu. A régi magyar fajták már több helyen újra kaphatók, olyan különlegességek, mint a Húsvéti Rozmaring, a Jászvadóka, a Batul, vagy az érdekes nevű Lánycsecsű. Nagyon finomak, hosszan eltarthatók, ellenállók és rendkívül hosszú ideig élnek.

A körték között ugyancsak sok régi magyar fajta kap helyet a biokertekben. A nyáron érő illatos Arabitka például genetikai kutatások szerint a Kárpát-medencéből is származik. A Császárkörtéről már mindenki hallott, de azt kevesen tudják, hogy már a rómaiak is ismerték.

A cseresznyékről általában a Germersdorfi ugrik be mindenkinek, mint a finom, ropogós, nagy szemű, pedig ma már óriási a kínálat a Germersdorfiból továbbnemesített fajtákból. Nekünk olyanokra van szükségünk, amelyek legalább olyan finomak, de sokkal bőtermőbbek és nem nőnek olyan hatalmasra. Az óriási, magas cseresznyefák sok gondot okoznak. Belenőnek a vezetékekbe, leárnyékolják az egész kertet, elnyomnak minden növényt és szinte lehetetlen megvédeni őket, akár sárga ragadós lapokkal a cseresznyelégy ellen, akár permetezni narancsolajos lemosóval. A termés leszedése is sokszor lehetetlen, ami így kukacosan, rohadtan lepotyog és fertőz tovább mindent. Mi a közepes, vagy kis termetű cseresznyefákat választjuk. Ilyen például az új nemesítésű, fantasztikusan finom Tamara, vagy a minitermetű, Techlovan.Hatalmas kedvencek a kajszik. Náluk legfontosabb szempont az ellenállóság. A magyar fajták a legjobbak. Legismertebb a Magyar kajszi, amely inkább homokos talajon, míg „testvére” a Gönci magyar kajszi, a kötöttebb talajon érzi jól magát. Ahol már pusztult el „gutaütéssel”egyik pillanatról a másikra kajszi a közelben, ott vírusok lehetnek, ezért vírusoknak ellenálló fajtákat, például Ceglédi Arany, Ceglédi bíbor jöhetnek szóba.A meggyfáknak van egy nagyon csúnya betegsége, a monília, amelynek ágelhalásos formáját a népnyelv -tévesen- tűzelhalásnak is nevezi. Sokan ilyen tapasztalatok miatt nem is ültetnek meggyfát, van azonban egy különleges magyar parlagi fajta a Feketicsi meggy, amely teljesen rezisztens erre. Csodálatosan szép, akár díszfának is ültethető és sohasem beteg. Finom gyümölcse rendkívül egészséges.

Az őszibarackok kis termetük miatt igencsak megfelelnek a hobbikertek elvárásainak, de a tafrina nevezetű levélfodrosodás betegségük el szokta rettenteni azokat, akik nem akarnak vegyszereket használni a kertben. Ma már létezik olyan élő gombaölő gomba (Polyversum), amely az ellenállóbb fajtákat megvédi ettől a betegségtől. Ilyenek például a Ford, a Suncrest, vagy a Mariska.

A szilváknál a kajszikhoz hasonlóan egy vírus okoz nagy bajokat. Kifejezetten erre rezisztens fajtákat lehet ma már kapni. Legjobbak jelenleg a TOP sorozat tagjai. Legszebb a TOP HIT, legbőtermőbb a TOP KING, legfinomabb pedig a Beszterceinél is édesebb TOP TASTE.Az éghajlatváltozás, már a magyar biokertekben is érezhető. Egyre több helyen telepítenek fügét, kiwit, datolyaszilvát. Ezek ma már nagyon jól érzik magukat hazánkban. A nagyon forró helyeken pedig sajnos megég a málna és a ribizli.

Székely Gyöngyvér
biokiskert.hu
vezetője

További cikkek hasonló témában

3 gyönyörű anyák napi virágcsokor ötlet!

Közeleg az év legszebb ünnepe az anyák napja, amikor is az...

Barátságos kerítés, meleg otthon

Egy gyorsan fejlődő, Budapest környéki kisváros utcáin járva...

Bor, mámor… Bénye fesztivál

Tokaji borok, zempléni ízek, koncertek és gyermekprogramok az idei...

Kertépítészeti – Tóépítészeti - tótechnikai  anyagok-eszközök

A XXI. század modern igazi eleganciát, nyugalmat, békét sugárzó...

Hozzászólások