Jelenlegi hely

Mohalabdában nevelt növények

Mohalabdában nevelt növények

Így készíthetünk kokademát!

A kokedama, más néven a mohagolyó, a bonszai mellett igen népszerű japán kertművészeti forma. Tulajdonképpen ültetőközeg, edény nélkül. A természetes, gömbölyded forma igazán különleges látványt nyújt. Az egyik legfontosabb érv, ami mellette szól, hogy ültetéséhez semmilyen mesterséges anyagot nem kell használni.

A kokedama elkészítése igen egyszerű folyamat, hiszen a kigyökeresedett dugványt csak talajjal és mohával kell befedni, majd ezt madzaggal rögzíteni.

Az agyagos talaj ideális

A mohalabda kialakításához az agyagos talajt részesítik előnyben, mert megtartja a nedvességet. A talaj szerkezete módosítható, javítható komposzttal vagy tőzegmohával, de a porózus agyag mindenképpen szükséges, hogy a gyökérzet lélegezni tudjon.

A növények kiválasztásának főbb szempontjai

Egyes növényeket transzplantációs sokk érheti átültetéskor, amikor a gyökérzetet leválasztjuk a talajról. Rendkívül fontos, hogy a kiválasztott növénynek elegendő fény jusson a neki szánt helyen. A kaktuszok és egyéb nedvességre érzékeny fajták eredményesen nem növeszthetők mohalabdában, mivel a kokadema megtartja a vizet.

Fontos a rendszeres öntözés!

A mohalabda gondozásának elengedhetetlen része a rendszeres vízutánpótlás. Attól függően, hogy milyen az időjárás és mi a mohalabdában nevelt növény igénye, hetente kétszer-háromszor is öntözni kell. Amikor a kompozíció vízigénye megnő, vagyis kókadnak a levelek, akkor kell a labdát 10 percre vödör vízben állítani, így magába szívja a kellő nedvességet.

Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Függőágyak

A nyári forróságban kellemes pihenést nyújthatnak a fák árnyékában...

Kültéri trendek 2014-ben

2014 legtrendibb kültéri irányzatai! Néhány ötlet, amellyel az...

Hogyan teremts valódi szieszta hangulatot?

Forró nyári napokon igazi felfrissülést jelent egy pergolával...

ŐSZI KERT ÜNNEP

A Tectona Grandis kertberendezés bemutatja:
ŐSZI KERT ÜNNEP...

Hozzászólások