Jelenlegi hely

Mire figyeljünk a téralakításnál?

Mire figyeljünk a téralakításnál?
Tehát kerüljük a túlzsúfolt, bezártság érzetét keltő zűrzavart és az egyhangú, szélekre száműzött sövénysort a hatalmas belső üres térrel. Törekedjünk az egyszerűségre, a funkcionalitásra, az esztétikumra. Mindig a legegyszerűbb kerttervek a legjobbak.
1. Egy épülethez csatlakozó terasz mérete legyen arányban az épület tömegével, egyik se uralkodjék a másik fölött (mérjük meg a ház homlokzatának magasságát az ereszcsatornáig, és ezt az értéket mérjük rá a ház tövétől a talajfelszínre. ami tulajdonképpen a terasz hossza lesz majd)

2. A kör alakú forma tágítja a teret, körbe vezeti a szemet, megnyugtató pontként hat, de íves vonulata miatt kevésbé kihasználható.

3. A négyzet a sarkaira vezeti a tekintetet. Merev, és érezhető, hogy emberi kéz alkotta. Ugyanakkor jobban kihasználható a bútorok adottságai miatt is. Lágyabbá tehetjük a hatást dézsás növényekkel, esetleg törésekkel, melyek a kerti útba torkollanak. Az éjszakai világítás is sokat javíthat a dolgon, ha eltereli a figyelmet. Más lesz a fókuszpont (kerti fa, cserje, dézsa, dézsás növény...).

4. A kert, amely könnyen áttekinthető, kisebbnek tűnik, mivel láthatóak a telekhatárok. Nem kelti azt az érzetet, hogy még mindig van valami, amit még nem láthattunk.

5. Téralakításnál segítségünkre lehet a lécrács, kerítés, sövény, növényágyás, járófelületek, lombalagút, pergola, lugas, fókuszpontba helyezett szobrok, egyéb építmények.

6. Keskeny telek esetében a kereszt irányban elhelyezett sövények, ágyások, falak optikailag tágítják a teret.

Forrás: www.csaladihaz.hu

További cikkek hasonló témában

Bátran vágjunk bele a konyhakertbe!
Sokan hivatkoznak arra, hogy semmit nem tudnak...
Hogyan alakítsunk ki mediterrán teraszt?

A hófehér falak takarásában, a kellemesen hűvös árnyékban igazán...

Közelebbről és többet a tőzegáfonyáról

Az áfonyák kiemelkedő faja a tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccus). Az...

Hozzászólások