Jelenlegi hely

Mikulásvirág - a téli kedvenc

Mikulásvirág - a téli kedvenc
A kedvelt téli virágot Németországban és Svájcban karácsonyi csillagnak hívják. A mikulásvirág Közép-Amerikában 3–4 méter magasra is megnőhet, a lakásban tartott példányok azonban ritkán érik el ezt a méretet. Ha óvatosan letörünk egy levelet, a seb helyén rögvest fehér tejnedv jelenik meg. Ez a nedv mérgező, tehát nem szerencsés, ha házi kedvencünk lenyalogatja.
Vaskos, zöld lombozat, erős, színes fellevelek, bimbós virágok és finoman elágazó gyökerek: megfelelő körülmények között tartva ilyen a mikulásvirág. Ragyogó szépségét az ünnepek utáni időszakra is megőrizhetjük, ha minimális figyelmet szentelünk neki. A mikulásvirágot többnyire ajándékba kapjuk, ezért a cserepet díszes fóliába burkolják. Ezt a lehető leghamarabb el kell távolítani, mert a mikulásvirág gyökerei rendkívül oxigénigényesek, és a műanyag csomagolás megfojtja azokat. Ezt az igényét az öntözésnél is vegyük figyelembe, és csak akkor pótoljuk a vizet, ha a cserépföld felszíne már szinte teljesen száraz. A cserép alá helyezzünk alátétet. A legjobban tesszük, ha minél hamarabb agyagcserépbe ültetjük át a növényt, amiben a gyökere jobban levegőzik, és a közeg vízgazdálkodása is jobb lesz, nem is beszélve arról, hogy a nagy lombozatú mikulásvirág a súlyosabb edényben kisebb valószínűséggel borul fel.

A mikulásvirág díszei a színes virágzati fellevelek. A klasszikus vörös szín mellett kaphatók krémfehér, rózsaszín, lazacszín és tarkán csíkozott fellevelű fajták is. A színes virágzati fellevelek csak akkor alakulnak ki, ha a virágképződés megindul. Ez azonban csak rövidnappalos körülmények között történik meg, vagyis akkor, ha a folyamatos megvilágítás időtartama kevesebb, mint 10 óra. Ezt a termesztő üzemekben sötétítéssel oldják meg. A lakásban tartott mikulásvirág oldalhajtásain a színes fellevelű főhajtások elvirágzása után csak zöld levelek fejlődnek.
 
             

Átlagosan meleg helyen kell tartani, virágzási időben 16-20 fok az ideális számára. Télen a legvilágosabb helyre kívánkozik, nyáron viszont óvni kell a tűző naptól. Alapos öntözést igényel, legközelebb viszont csak akkor kapjon vizet, ha földje kissé kiszikkadt. Kora nyáron hajtásdugvánnyal és gyökereztető-szerrel lehet szaporítani. A leveleket gyakran kell vízzel permetezni, mert szereti a párát.

Elvirágzás után, március–áprilisban a színes fellevelek is hervadnak. Ekkor a főhajtást a következő oldalelágazásig távolítsuk el, és ültessük át a növényt. Mérsékelt öntözés mellett háromhetente, majd a nyár folyamán kéthetente tápoldatozzuk a növényt általános hatású tápoldattal. A nyári hónapokban a mikulásvirágot a szabadban is tarthatjuk, de ne tegyük a tűző napra.

Újravirágoztatás
Ősszel megpróbálkozhatunk a mikulásvirág újravirágoztatásával. A mikulásvirág bimbóképződése és felleveleinek színeződése csak akkor indul meg újból, ha rövidnappalos körülményeket biztosítunk a számára. Szeptemberben vigyük a növényt kiegyenlített hőmérsékletű helyiségbe. Karácsonyi virágoztatásra október közepétől kezdődően 9 héten át 14-15 órás időtartamra (például délután 3 órától reggel 7-8 óráig) borítsunk a növényre egy megfelelő nagyságú kartondobozt. A világos időszakban azonban fontos, hogy elegendő fényt kapjon a növény. Amikor a színes fellevelek láthatóvá váltak, abbahagyhatjuk a rövidnappalos kezelést. Mikroelemeket is tartalmazó tápoldattal öntözve a mikulásvirág felleveleinek színe még intenzívebb lesz. Ily módon a következő karácsonyra terebélyes, gazdagon elágazódó, élénk színű növény díszítheti az ünnepi asztalt.

A mikulásvirág nem csak piros-zöld kombinációban pompázhat - találkozhatsz többek között fehér-zöld és rózsaszín-zöld példányokkal is.

Fotók: www.flickr.com

További cikkek hasonló témában

Kültéri fürdőszobák

Szokatlan ötlet, mégis nagyon praktikus és pihentető. A szabad...

Tél a kertben, a balkonon
Az idei ősz ritka szép, hosszú virágzást...

Hozzászólások