Jelenlegi hely

Koros fák, látványos (t)rend a kertben - nagyméretű földlabdás, illetve konténeres növények

Koros fák, látványos (t)rend a kertben - nagyméretű földlabdás, illetve konténeres növények

Az otthonteremtés során egyre több építtető fordít kiemelt figyelmet a külső élettér, a kert igényes kialakítására is. Kertünk meghatározó elemei a fák, melyektől azt várjuk, hogy tükrözzék az évszakok váltakozását, árnyékot adjanak, vagy egyszerűen csak hordozzák magukban kötődésünket a természethez.

Díszfaiskolánk 10-15 éves, kész lombkoronával rendelkező, ún. koros fák nevelésére szakosodott vállalkozás, mely a lombhullató fák minden igényt kielégítő faj- és fajtaválasztéka mellett a legkülönfélébb örökzöldeket és cserjéket is kínálja az érdekelődők számára.Az elmúlt évek során a telepítendő fák és cserjék méretében jelentős változás figyelhető meg hazánkban is. Közterületeken és magánkertekben is tért hódítanak az akár 5-10 méter magas, kész lombkoronával rendelkező ún. koros fák, melyek a kiültetést követően azonnal díszítik a lakókörnyezetet. E nagyméretű földlabdás, illetve konténeres növények telepítése számos előnnyel jár:
- nem kell 10-15 évig várni arra, hogy a kert betöltse valódi funkcióját,

- közterületeken a növények sérülékenysége jelentős mértékben csökken,

- a növények gondozási igénye minimális, hisz a koronaalakító metszést a faiskolai nevelés során szakemberek végzik,

- e növények - néhány fajtól eltekintve - fagymentes időszakban egész évben ültethetők,

- cégünk éves garanciát biztosít az általunk telepített növényekre,

- külön megrendelésre extra méretű növények, speciális formák (piramis, kúp, oszlop, ernyő stb.) is igényelhetők.


A koros fák telepítése azonban csak akkor eredményes, ha a nagyobb törzs- és koronamérethez arányosan fejlett, szerteágazó gyökérzet járul. A nagy átmérőjű gyökérzet a földlabda kiásása, kiemelése és szállítása rendkívül munkaigényes. A faiskolai termesztés során ezért ezeket a fá-kat több alkalommal - meghatározott időszakonként - a gyökereket visszavágva, azokat fokozott elágazásra késztetve átültetik.

Az átiskolázások során fontos a megfelelő térállás és a korona metszése. Különösen a sudár- és az oldal vezérvesszők helyes irányba történő indítása lényeges. A faiskolából kikerülő növények földlabdáját jutaszövet és cinkezetlen drótháló borítja. Ültetéskor ezeket nem kell eltávolítani, mert nagy szerepük van a stabilizálásban. A jutaszövet természetes szálai 2-4 hónap, a drótháló pedig - vastagságtól függően - legkésőbb két év alatt szétesik. A faiskolában nevelt fák számára a helyes mélységű ültetés létfontosságú. A fákat a szél ellen megfelelően védeni kell. Rügyfakadáskor és hajtásképződéskor feltétlenül öntözni kell. A szakszerűen ültetett és rendszeres vízellátásban részesülő koros fák eredési aránya közel száz százalékos és a gyakorlat azt bizonyítja, hogy a telepítésükkel járó többletkiadást többszörösen ellensúlyozzák a már ismertetett előnyök."Mesterség alkotta egybe itt a fákot,

Melyek rendre szépen ölelték magokat,

Sűrű gallyaik közt hosszú utak nyúltak,

Hol a csendességek lappangva bujkáltak,"(Bessenyei György Az eszterházi vigaszságok)Információval szolgált:

Boros Kornél, Öko-Plant Kft.

További cikkek hasonló témában

Kártevők elleni védekezés otthonunkban

A kártevők ellen számos dolgot tehetünk otthonunkban, anélkül,...

Hogyan alkossuk meg kedvenc pihenősarkunk?
A legkisebb kertekben is kialakíthatunk...
Rizs és életerő

Az emberi táplálkozásban a búza után a rizsnek van az egyik...

Befőzési tanácsok
Ha a befőzésre gondolunk, az jut elsőként...

Hozzászólások