Jelenlegi hely

Korai hajtatás...

Korai hajtatás...

A virágok korai hajtatása a legjobb módja annak, hogy a tavaszt visszacsempésszünk a lakásba, az év bármely szakában. A jól összeválogatott, és megfelelő módon kezelt növények, olyan szín- és illatélményt nyújtanak tél derekán is, mintha tavasszal a kertben sétálnánk.

Növényválasztás, fagyhatás

A hagymás, gumós növények közül leggyakrabban a tulipánt, a jácintot, a nárciszt, a krókuszt és az amarilliszt virágoztatjuk ilyen módon, de az ibolya, az írisz, a gyöngyvirág, és a frézia is virágba borul.

A fajták kiválasztása után ügyelnünk kell arra, hogy a hagymák preparáltak legyenek; a preparált gumók ugyanis egy előzetes, mesterséges hűtési folyamaton estek át, ami szükséges a növénykezdemények kifejlődéséhez.

Ültetőedény kiválasztása

A növények fejlődése érdekében olyan edényt válasszunk, amelyben a hagyma egészséges gyökeret tud fejleszteni, amelyikbe a növekedéshez elegendő föld fér, amelyik megfelelő a hagyma ültetési mélységéhez, amelyik elég mély ahhoz, hogy a virágzást követően a növény egyenesen álljon és ne száradjon ki.

Tíz centiméteres edénybe például tulipánból kettőt, jácintból és nárciszból csupán egyet, míg krókuszból 5-6 darabot érdemes elhelyezni.

Talajkritériumok

A cserepes ültetéshez laza szerkezetű, homokos, jó vízgazdálkodású talaj az ideális, amelynek tápanyaggal feltöltöttnek kell lennie. A homok és a kötött agyag használata nem ajánlott, ugyanis a tárolóban pangó víz a hagymák megbetegedését idézi elő.
Virágzás utáni teendők

A lakásban 16-20 C° között virágzó egyedeknek optimális fényviszonyokat kell biztosítani, mivel a kevés ideig megvilágított növények túl sok zöld részt növeszthetnek. Azok a virágok pedig, amelyek egy irányból kapnak csak fényt, idővel megdőlhetnek. Érdemes rendszeresen forgatni a cserepet, hogy egyenes maradjanak a szárak. A virágokat a legnaposabb helyre tegyük.

Hasznos tippek

A mesterségesen nem hőkezelt hagymákat helyezzük 5-7 fokos közegbe, fajától függő ideig. Az előző évben hajtatott gumók nem alkalmasak következő évi hajtatásra. Igazán szép, és egészséges virágot csak pihent nagyméretű hagyma fejleszt. A levelek sötétedésekor érdemes a hőmérsékletet 16-17 Celsius-fokra csökkenteni. Az elvirágzó félben lévő növényeket szintén hűvösebb világos helyre kell áttenni, s a már dísztelen szárakat vágjuk le.

Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Földieper: érzékeinkre is ható, egészséges csodabogyó

A földieper első tavaszi gyümölcseink...

Komposzttechnikák kezdőknek és haladóknak
A kertből, konyhából kikerülő szerves anyagok...
Védekezés növénytársítással
Akár zöldségeskertben, és dísznövényeink...
A grillezés
A gyorséttermekben alig néhány perc alatt...

Hozzászólások