Jelenlegi hely

Korai hajtatás...

Korai hajtatás...

A virágok korai hajtatása a legjobb módja annak, hogy a tavaszt visszacsempésszünk a lakásba, az év bármely szakában. A jól összeválogatott, és megfelelő módon kezelt növények, olyan szín- és illatélményt nyújtanak tél derekán is, mintha tavasszal a kertben sétálnánk.

Növényválasztás, fagyhatás

A hagymás, gumós növények közül leggyakrabban a tulipánt, a jácintot, a nárciszt, a krókuszt és az amarilliszt virágoztatjuk ilyen módon, de az ibolya, az írisz, a gyöngyvirág, és a frézia is virágba borul.

A fajták kiválasztása után ügyelnünk kell arra, hogy a hagymák preparáltak legyenek; a preparált gumók ugyanis egy előzetes, mesterséges hűtési folyamaton estek át, ami szükséges a növénykezdemények kifejlődéséhez.

Ültetőedény kiválasztása

A növények fejlődése érdekében olyan edényt válasszunk, amelyben a hagyma egészséges gyökeret tud fejleszteni, amelyikbe a növekedéshez elegendő föld fér, amelyik megfelelő a hagyma ültetési mélységéhez, amelyik elég mély ahhoz, hogy a virágzást követően a növény egyenesen álljon és ne száradjon ki.

Tíz centiméteres edénybe például tulipánból kettőt, jácintból és nárciszból csupán egyet, míg krókuszból 5-6 darabot érdemes elhelyezni.

Talajkritériumok

A cserepes ültetéshez laza szerkezetű, homokos, jó vízgazdálkodású talaj az ideális, amelynek tápanyaggal feltöltöttnek kell lennie. A homok és a kötött agyag használata nem ajánlott, ugyanis a tárolóban pangó víz a hagymák megbetegedését idézi elő.
Virágzás utáni teendők

A lakásban 16-20 C° között virágzó egyedeknek optimális fényviszonyokat kell biztosítani, mivel a kevés ideig megvilágított növények túl sok zöld részt növeszthetnek. Azok a virágok pedig, amelyek egy irányból kapnak csak fényt, idővel megdőlhetnek. Érdemes rendszeresen forgatni a cserepet, hogy egyenes maradjanak a szárak. A virágokat a legnaposabb helyre tegyük.

Hasznos tippek

A mesterségesen nem hőkezelt hagymákat helyezzük 5-7 fokos közegbe, fajától függő ideig. Az előző évben hajtatott gumók nem alkalmasak következő évi hajtatásra. Igazán szép, és egészséges virágot csak pihent nagyméretű hagyma fejleszt. A levelek sötétedésekor érdemes a hőmérsékletet 16-17 Celsius-fokra csökkenteni. Az elvirágzó félben lévő növényeket szintén hűvösebb világos helyre kell áttenni, s a már dísztelen szárakat vágjuk le.

Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Trópusifa burkolatok kültérre és beltérre

Az utóbbi időben az élet minden területén egyre nagyobb érdeklődés...

Egy városi kiskert csodái

Egy kertésznek talán nincs is nagyobb kihívás annál, ha egy...

Boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk

Ciklámen a karácsony virága: A téli fényszegény hónapokban...

Ékszerdoboz Dél-Pesten

Van egy faiskolai lerakat Budapesten, a XIX. kerületben, ahová...

Hozzászólások