Jelenlegi hely

Komposztálás az őszi falevelekkel!

Komposztálás az őszi falevelekkel!

Az ősz beköszöntével a fák levelei gyönyörű aranybarna a vöröses színt öltenek, ám idővel ezek a gyönyörű színes levelek mind lehullanak. Sok kerttulajdonost bosszant a kertjében heverő avar és lomb látványa, pedig ez az avar aranyat ér.

Első lépésként nem is kell az összes lombot összeszedni, a fák és cserjék alatt nyugodtan hagyjuk ott, hiszen az így lebomló avar tápanyagot juttat a növénynek is, ráadásul a sok hasznos rovar, mint pl. a katica menedékre lel télire kertünkben.

A mai modern eszközökkel pillanatok alatt összeszedhetjük a lehullott leveleket, ám egy lombszívó nem csak a hasznos levelet szedi össze, de sajnos vele együtt beszippant számos élőlényt is.

A kint hagyott leveleket érdemes betakarni egy réteg komposzttal, vagy fenyőkéreggel, így meggyorsítjuk a humusz kialakulását.

A gyepről nagyon fontos hogy alaposan összeszedjük az avart, mert a fű befülled alatta és berohad.

Az összegyűjtött leveleket egy időre terítsük szét, forgassuk át egészen addig, amíg kissé ki nem szárad, majd aprítsuk fel és tegyük rá a komposztra.

A komposztra mehet más hulladék is, levágott ágak, gallyak, virágszárak, és természetesen a konyhai hulladék. Kerülendő a fertőzött fák levelei és a diófa levele, mert ennek nagyon magas a csersav tartalma.

Tehát az lehullott faleveleket ne égessük el, ne dobjuk ki, hanem készítsünk belőle a következő évre jó minőségű komposztot, amely tápanyaggal látja majd el kertünket jövőre.

Forrás: www.viragcenter.hu

További cikkek hasonló témában

Tavaszi zöldségeskert a Pálmaház Kertészettől

Mindenki szereti a piacon vagy hipermarketben vásárolt zöldségeket...

Kerti csobogók

A feng shuiban a csobogók kiemelt szerepet kapnak a kertben. A víz...

Pünkösdi rózsa gondozása!

A pünkösdi rózsa virágzása nem túl hosszú életű, ám csodálatos...

Őszi munkák a kertben!

A szeptember beköszöntével nemcsak az ősz, hanem a télre való...

Hozzászólások