Jelenlegi hely

Kint és bent

Kint és bent

A zártság és a nyitottság kérdése a házak tervezésénél, építésénél és berendezésénél is felmerül. A klasszikus, tradicionális épületek többsége sokkal tömbszerűbb, és jobban elkülönül a környező tértől, mint modern társaik. Korunk építészetének „áramló terei” ugyanis tudatosan elmossák a határt a külső és a belső tér között.

A külső térrel való kapcsolat, illetve a külsőből a belsőbe való átmenet mindig lényeges volt a hajlékot építő ember számára. A legrégebbi építmények között is bőven találunk olyanokat, amelyek fedett oszlopsorral – mintegy átmeneti térrel – körülvéve toldották meg tömbjüket. A magyar tornácos ház is ilyen képződmény. A tornác, a balkon, a terasz, az erkély, a kerengő – és még kitudja, hány régi és mai átmeneti tér – oldja az éles határt a külső és a belső tér között. 

A modern építészet találmányaként emlegetett „áramló tér” lényege, hogy a belső, zárt tér és a külső, nyitott tér közti éles határt megszüntetve, lehetővé váljon egymásba áramlásuk. Ennek egyik eszköze az átlátszó felületek használata. A plexi- vagy üvegfalak, illetve –ajtók segítik a helyiségek közti párbeszédet. A nyílászárók révén kialakuló kertkapcsolat előnye, hogy rossz idő esetén megszűntethető. A kint és bent játékának legszebb példái a kertre hatalmas üvegfallal néző nappalik: a tolóajtókat elhúzva bármikor összenyithatjuk a lakást és a kertet. A kapcsolat csukott ajtók mellett is működik, mert a nagy üvegfelületek beengedik a látványt: ha vihar van, vagy ha szállingózik a hó, akkor védett környezetben élvezhetjük a természetet. 

A hát tehát nem ér véget a falainál. A telek fekvése általában adott, de ha a helyiségek tájolását befolyásolhatjuk, akkor érdemes figyelembe vennünk a legideálisabb viszonyokat. A hálót északkelet, kelet, a nappalit délnyugat, nyugat, a konyha-ebédlőt a nappali függvényeként érdemes tájolni.
A szobák fekvése meghatározza a fényviszonyokat, és a kilátást is kijelöli. A ház meghosszabbítása a kert. Egészséges vágya az embernek, hogy ne befalazza magát, hanem amennyire csak módja van rá, nyisson a természet felé, tovább növelve az általa belakott teret.

Amint beköszönt a melegebb évszak, az ember legszívesebben kiköltözne a kertbe. A pergolák és rácsos nap mint nap elkápráztatnak frissen nyíló virágaik szépségével és illatával. Nagyobb kertbe terveztethetünk olyan kisebb, oda illő építményeket, hogy hosszabb időt tölthessünk el komfortosan a természetben. A korábbi századok kertjeinek pavilonjai és filagórái fából vagy kőből emelt, többnyire négyzet, kör vagy sokszög alaprajzú szimmetrikus építmények voltak, áttört szerkezetűek, akár egy oszlopokon nyugvó fedél vagy tetővel fedett terasz. Gyakran úgy alakították ki, hogy minden oldalról megközelíthetőek legyenek, ösvények vagy gondosan nyírt bokrok által szegélyezve.
Otthonunk ezer szállal kapcsolódik az őt körülölelő természethez, az emberi lelemény ennek számos formáját évezredek alatt alakította ki. Bővebben a Vince kiadó - Harmonikus enteriőrök című könyvben olvashatunk.

További cikkek hasonló témában

Fűszernövények hatásai
A magunk által megtermelt fűszernövényeknél...
Biokert hasznos lakója a süni

Ha szeretnénk vegyszerek nélkül kertészkedni, jó, ha odaédesgetjük...

Hozzászólások