Jelenlegi hely

Kikapcsolódás, élmény, egészség

Kikapcsolódás, élmény, egészség

A mûanyag medencék 6 mm vastag polipropilén mûanyag lemezbõl készülnek, hegesztési eljárással. A hegesztési eljárásból kifolyólag gazdag formájú és méretválasztékú medencék elkészítésére van lehetõség.

A mûanyag medencéknél általában Római lépcsõ van kialakítva, amely segíti a belépést, alakja félkör alakú és ülõpadként is funkcionál, illetve helyettesítheti a Római lépcsõt a Ko rozsdamentes létra. Általában elõregyártott formában történik a helyszínre szállítás, de a nagy méretû medencéket (6 méter x 3 métertől) a szállítási problémák miatt a helyszínen készítjük ill. állítjuk össze. Építésük átlagosan 2 hét. A továbbiakban említett medencetípusok közül a legköltségtakarékosabb megoldás az építést tekintve.A másik választási lehetõség a zsalukõbõl épített fóliás medence. A fóliás medencénél a beton nem vízzáró, ezért az építése olcsóbb és hamarabb elkészül mint a vasbeton medence. A munkagödör aljára vasbeton kerül, ami lehet fokozatosan mélyülõ is. Erre falazzák fel zsalukõbõl a medence leendõ oldalfalát, megfelelõ vasalással és a zsalukõ elemeit betonnal töltik meg, majd ha a beton megkötött, speciálisan bevakolják. A fóliabélés alá ajánlott nem rothadó anyagból készült filcet tenni, mind az aljára, mind az ülõpadra, amennyiben van a medencébe, mert a filc segítségével puhábbá válik a hatás és megakadályozza a fólia és a beton surlódását.
A fólia nincs a falhoz ragasztva, a víz nyomása simítja ki teljesen és tartja a helyén, csak a peremnél és a beépített elemeknél van rögzítve. A fólia általában 1,5 mm vagy ennél vastagabb, amelynek színe lehet egyszínû vagy mozaikmintás. Szakadás esetén akár vízzel teli állapotban is javítható, de ha észrevétlen javítást akarunk, akkor célszerû leengedni.A vasbeton szerkezetû medencék építése a legdrágább kategóriák közé tartozik. Építésük átlagosan 2-3 hónapig, vagy bonyolultabb megoldások esetén még tovább is tarthat. Burkolatuk lehet csúszásmentes uszodacsempe ill. üvegmozaik, amelyet díszítésekkel lehet még szebbé tenni. Magának a beton testnek vízzárónak kell lennie, de a beton test vízzárósságán kívül a mozaik vagy uszodacsempe alá is kerül egy vízzáró réteg. Készülhetnek feszített - vagy süllyesztett víztükörrel.
A fent említett medencetípusoknál beépíthetõek komfortnövelõ berendezések, amelyek lehetnek: vízköpõ, nyakmasszázs, ellenáramoltató úszógép, különbözõ masszázs és pezsgõberendezések, buzgár, stb.Akinek nincs ideje foglalkozni a medencéje vizének tisztaságával, annak ajánljuk az automatizált berendezéseket, amelyek emberi beavatkozás nélkül mûködnek és utólag is beépíthetõk. Már gazdag válszték közül választhatnak azok, akiknek medence tisztító és karbantartó eszközökre van szüksége, ezek kézi, félautomata és automata változatban kaphatóak. A fent említett medencetípusoknál beépíthetõek tartozékként a rozsdamentes KO létra-korlát-zuhany, világítás, fûtés, víztisztító berendezések.A víz tisztántartását szolgálják a vegyszerek mellet a víztisztító szûrõ berendezések, amelyek lehetnek homokszûrõs víztisztítók, ahol a homok szûri meg a szennyezõdést és lehetnek egyszerûbb fiterbetétes szürõk, ahol a filterbetét fogja meg a szennyezõdést.A medencék tisztántartását szolgálják a különbözõ fedések, amelyeknél egyszerû módszer a szolárfólia a vízbehulló levelek, rovarok, por és párolgás ellen. De ha a fémvázas polikarbonát pavilon kerül a medence fölé eltolható falakkal, akkor a használhatóság idejét is lényegesen meghoszabbítjuk, ezek többféle keresztmetszettel és magassággal készülnek. Kedvelt még a rolós fedés, ami hasonlóan az ablakredõnyökhöz egymásba kapcsolódó PVC profilokból áll, telepítése lehetséges víz felett és víz alatt.
A hidromasszázs berendezések legelterjedtebb utódai a masszázskád ill. a többszemélyes masszázsmedence. A hidromasszázs-fürdõ lényege, hogy a fúvókákon befecskendezett vízsugár vagy levegõ váltakozó erõsségû örvénylést kelt a testet körülvevõ víztömegben. A vízsugár és a levegõbuborékok felhajtó ereje masszírozó hatást fejt ki a bõrre.
A hatást meghatározza a masszírozó, örvénylõ vízréteg eloszlása és intenzitása a bõrfelületen. A masszázs jellegétõl (vízsugár vagy levegõmasszázs) és a vízhõfoktól függõ ellazuláson vagy felfrissülésen kívül a hidromasszázsnak a bõrre, a keringési-, az immun- és idegrendszerre kifejtett sokrétû hatása is meghatározó, amelynek érvényesülése és hatásfoka a berendezés felszereltségétõl függ. Lényeges a különbség az egyedi kádak és a többszemélyes medencék között, mert a terápiás hatás szempontjából és anatómiai szempontból a medencék nem mindenben tudnak alkalmazkodni ezen követelményekhez, viszont cserébe a társas együttlét örömét kínálják.
A szauna Finnországban a mindennapi élet szerves részét képezi. A szaunázás segít erõsíteni és visszaállítani a testi egyensúlyt. Segít kikapcsolódni és némi nyugalmat biztosít a mindennapos stressz után. A megnövekedett anyagcserefolyamat és az izzadáshoz szükséges energiafelvétel lehetõvé teszi, hogy egyszeri szaunázással akár 300 kalóriát égessünk el. Serkenti a vérkeringést, mert a test magas hõmérsékletnek van kitéve, így gyorsul a szívverés. Elõsegíti a mélyebb, nyugodtabb alvást, lazítja az izmokat, ami által átmeneti feloldást nyújthat a reumás és ízületi fájdalmak ellen, az izzadás által segít eltávolítani szervezetünkbõl a méreganyagokat. A hagyományos szaunához hasonlóan, az infrakabinok is az izzasztó hatáson keresztül javítják az egészséget és a jó közérzetet, de a felhasználás módja és ami az izzasztó hatást elõidézi teljes mértékben különbözik.Információval szolgált:

Relax Medencetechnika

További cikkek hasonló témában

Kültéri fürdő-ötletek

Nálunk ez a megoldás még ritka, pedig az időjárás hazánkban is...

Téli gyümölcsök
A tél próbára teszi a szervezetet, és hatalmas...
Vakondűzés
Talán nincs is olyan kiskert tulajdonos, kinek...

Hozzászólások