Jelenlegi hely

Készítsünk finom almalekvárt télire!

Készítsünk finom almalekvárt télire!

A kertünkből leszedett almákból remek almalekvár, vagy almadzsem készíthető, így karácsonykor az almás sütemény, vagy más finomság sem okoz majd gondot. A földre lehullott kissé csúnyácska almákat is hasznosíthatjuk a konyhában!

Almadzsem

Hozzávalók: 1 kg alma, 60 dkg cukor, 1,5 dl víz, 1 citrom reszelt héja, kevés fahéj, szegfűszeg, tartósítószer.

Elkészítése: Az almát megmossuk, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és vékony szeletekre vájjuk. Főzőedénybe tesszük. Meglocsoljuk a vízzel, és reszelt citromhéjjal, kevés fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük. Lassú tűzön forraljuk 20 percig. Hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét, majd állandó keverés mellett 25 percig nagy lángon főzzük. Ha kelő sűrűségű lesz, üvegekbe töltjük, a tetejére tartósítószert szórunk, s ha langyosra hűlt, lezárjuk.

Almalekvár mézzel

Elkészítése: A megmosott, illatos rétesalmát vágjuk ketté, hámozzuk meg, és a magház kivágása után káposztareszelőn reszeljük le. Utána tegyük egy ismert űrtartalmú zománcozott fazékba, és a Meggydzsemnél leírt módon főzzük min. 10 percig, amíg szétesik, és egyenletes sűrűségű péppé válik. Végül literenként 30 dg mézzel édesítsük. Csak savas ízű nyári alma használható hozzá. Hasonló módon készül a Birslekvár is. Mivel a birsalma jóval szárazabb, mint a rétesalma, öntsünk alá kevés vizet, nehogy leégjen. Az ínyencek víz helyett édes mustot adnak a lereszelt birsalmához vagy birskörtéhez, ami igen pikánssá teszi az ízét. Ebben az esetben az édesítéséhez literenként 20 dg méz is elegendő. A vízzel készült birslekvárt citromlével ízesítsük.

Almazselé

Hozzávalók: 1 liter tiszta almalé, 1 kg zselésítő cukor

Elkészítése: A hullott (vagy romlásnak indult) főzni való almát megmossuk, a rossz részeket és a csumáját eltávolítjuk. A meghámozott alma levét gyümölcscentrifugával kicsapatjuk, ebből főzzük a zselét. A tartóban összegyűlt rostos részt lefagyaszthatjuk, ebből máskor sütemény-tölteléket készíthetünk. 1 liternyi almaléhez kb. 2 kg alma kell. Bármilyen fajtát használhatunk, keverhetjük is. Ebből a mennyiségből kb. 4 üveg zselé lesz. Az almalevet 50 dkg zselésítő cukorral felforraljuk. 5 percig főzzük, majd a keletkezett szürke habot leszedjük a tetejéről. Beleszórjuk a maradék cukrot, újra jól átkeverjük és felfőzzük. Kb. még 10 percit lobogva forraljuk.

A befőttesüvegeket forró vízzel alaposan átöblítjük Ha a zselét, később ki akarjuk "borítani", széles szájú üvegeket használjunk. Ha már megkötött, csillogó tortadíszként is felhasználhatjuk. Egyébként a még forró zselét üvegekbe töltjük, a tetőt azonnal rácsavarjuk.

Ha celofánpapírt használunk, azt előtte kevés alkoholban mártsuk meg, feszítsük az üveg szájára majd a pereménél gumival jó erősen rögzítsük!

Forrás: Kertvarázs Magazin

További cikkek hasonló témában

Hogyan építsünk kerti garázst fából?

Helytakarékos megoldás a kertben a fából épített, nyitott oldalú...

Kerti Rider – nemcsak gyepgondozásra

A kerti Riderek egyedi fűvágási precizitást tesznek lehetővé az...

A japánbambusz teraszra is ültethető!
A nagyobb erkélyre és teraszra dézsába is...

Hozzászólások