Jelenlegi hely

Kertünk ékkövei: a virágok

Kertünk ékkövei: a virágok

Mióta az emberiség hosszú, kínkeserves harcok árán kiszakította magát a természetes ökoszisztémából, többnyire két dolgot tesz. Tovább pusztítja környezetét, vagy ugyanakkora hévvel próbálkozik visszakerülni a körforgásba. Ennek látványos eredménye a napjainkra egyre közkedveltebb kertépítési kedv.

Azzal mindenki tisztában van, hogy egy csokor virág a vázában, egy szép szobanövény mennyire megnyugtató és hangulatfokozó látvány otthonunkban. Az sem újdonság, hogy a természet közelsége jó hatással van mindenkire.A szerencsésebbek, kik családi házuk révén szorosabban együtt élhetnek a természettel, egy kis idő és pénz ráfordításával saját ízlésének megfelelő kertet alakíthatnak ki.Persze kert és kert között is lehet hatalmas különbség, hiszen ezzel szemben is különbözőek az elvárások, ki milyen technikai felszereltséggel szeretné, mennyit szán a dologra.Ám a medencék, csobogók, padok, szobrok és egyebek mellett a kert legeslegfontosabb és elengedhetetlen alkotóelemei maguk a növények.A legszebben és leggazdagabban berendezett kert sem teljes, ha kertünkből hiányoznak a virágok, ennek pótlására nagy segítségükre lehetnek azok a vállalkozások, melyek kertépítésre, dísznövények termesztésére szakosodtak, így nagy tapasztalattal állnak ügyfeleik rendelkezésére.Tőlük megkaphatjuk azokat az információkat, amik hozzá segítenek minket a megfelelő növények kiválasztásához, így szakemberek iránymutatása alapján a lakhelyünk jellemzőinek leginkább megfelelő növényeket választhatjuk ki. Természetesen, ők többnyire csak javaslatot tesznek, a rendelkezésre álló fajtákból a vásárlóknak kell választani.Cikkünk megírásában segítségemre volt a Rhododendronok egy kiváló ismerője, kinek segítségével kicsit jobban megismerhetjük a fajtát.Bár a rhododendron legtöbb faja Indiában, Kínában és Japánban található, remekül alkalmazkodott a különféle éghajlatokhoz, ezért a fajok jellegzetességei is változatosak.Léteznek lombhullató, örökzöld és fajok, melyek fajtától függően 0,5-től 5 méteres magasra is megnőnek. Megközelítőleg 9000-10000 fajta található bolygónkon. Itthon április végétől június végéig virágoznak. Virágai és a virágok színe is igen változatos lehet.A rhododendron fajok egymással jól keresztezhetők, ezért nagyon sok hibrid fajtával találkozhatunk. Ezeket a hibrid rododendronokat kifejezetten kerti kiültetés céljából nemesítették.Hazai elterjedését nehezíti, hogy csak csapadékos, párás környezetben, félárnyékban fejlődik megfelelően. Örökzöld fajtái a savanyú mészmentes talajt kedvelik, a lombhullatók a 6 pH-t is elviselik. Hazánkban csak a kemény fagyokat tűrő fajokat szabad ültetni. Nálunk leggyakrabban a R.catawbiense-t (Ketaba havasszépe). A neve egy kihalt indián törzsre utal. 2-3 méteres nagy bokor, nagy elliptikus, fénylő bőrszerű levelekkel.Virágai pirosas-lilák, dús virágzatban május közepén nyílnak. Az örökzöld hibridek egyik legfontosabb szülőfaja. Fajtái a legkülönböző színűek lehetnek a fehértől a sötét-bíborpirosig.Mészkerülő növények. A savanyú - 4, 5-5 pH körüli - talajokban érzik jól magukat. Tehát ültetése gondos talajjavítást igényel.

Ezért nálunk kisebb a kertészeti jelentősége, mint Nyugat- Európában, mivel ott mészben szegényebbek a talajok és számtalan változatát ültetik.Közkedveltek és gyakran ültetett fajták továbbá a fagytűrő, örökzöld (Rhododendron Hybridum) Hibrid rhododendronok, az örökzöld (Azalea Japonica) Japán azáleák és a lombhullató (Azalea mollis) Lombhullató kerti azáleák is.Ültetésekor nagyon figyeljünk a talaj minőségére, használjunk az ültetéshez savanyú kémhatású tőzeget vagy rhododendron-föld keveréket. Szükség esetén alkalmazzunk teljes talajcserét. Mivel a rhododendronok gyökere sekély nem szükséges mély ültető gödröt ásnunk neki, azonban ezt béleljük ki lyuggatott fóliával azért, hogy elkerüljük a meszes föld bemosódását az ültetőgödörbe.Szaporítható magvetéssel, tavaszi bujtatással vagy félfás dugványozással, azonban házi körülmények között ne várjunk nagy sikert a szaporítástól.

A fejlett növény nem igényel metszést, de ne felejtsük el savanyú kémhatású műtrágyával kezelni. Öntözésükhöz használjunk lágy- vagy esővizet.Az Azáleát tartós virágzásra csak úgy tudjuk késztetni, ha a földjét nem hagyjuk kiszáradni, és kimondottan hűvös, de jól megvilágított helyre tesszük. Az elnyílott virágokat azonnal távolítsuk el!A Rhododnedronokról - mivel már említetten nagy változatosságban fordulnak elő - bizton állíthatjuk, hogy mindenki megtalálja közöttük azokat a fajtákat, melyek a legjobban tűrik a környezetük sajátosságait és kis oda figyeléssel hosszú ideig lesznek lakhelyünk díszei.Igyekezzünk tehát a legjobb döntést meghozni, hogy sokáig nyíljanak völgyeinkben a kerti virágok...Információval szolgált:

Viris Kft.

További cikkek hasonló témában

Zen és harmónia

A rodzsi-niva, avagy a japán teakert az egyik legismertebb japán...

Koros fák  ültetése

Koros fák  ültetése, telepítése Az Ökoplant Kft....

A hortenzia gondozása és ültetése

Nagymamáink kertjében nélkülözhetetlen virág volt a hortenzia, de...

Hozzászólások