Jelenlegi hely

Kerttervezés felsőfokon

Kerttervezés felsőfokon

Ha azt mondjuk, kerttervezés, sokan valamilyen úri huncutságra gondolnak, ami csak a gazdagok számára elérhető. Az átlagember meg maradjon a tulipánnál, a sövényként ültetett tujánál, a kiskerti hobbi paradicsomnál és a beton járdánál, mert azt nagyon elrontani nem lehet.

Valójában saját kertünk megtervezése egyszerre izgalmas és kreatív feladat, és igazi kihívás is egyben. Ha valakit kicsit is érdekelnek a növények, és az, hogy a teret hogyan lehet növényekkel és tereptárgyakkal széppé, egyedivé varázsolni, egy kis előzetes tájékozódást követően, nyugodtan lásson hozzá saját kertjének megszépítéséhez!
Egy kis időutazás

„A 70-80-as évek hobbikert mozgalma, és a klasszicista stílusjegyeket hordozó alacsony színvonalú, szegényes közparkjaink alapjáról indultunk a 90-es években. A kert-tulajdonosok közül szinte mindenki foglalkozott zöldség- és gyümölcstermesztéssel, hiszen voltak szerszámaink és némi szaktudásunk hozzá. A dísznövényekből szolidnak is alig nevezhető kínálat volt, és mindenhol ugyanazokat a fajtákat kaphattuk meg.” – mondta el Munkácsy Mihály kertészmérnök. „Ma már mindez a múlté. A pihenés egyik fontos színtere lett a kert, és egyre fontosabbá vált az esztétikum és a praktikum is egyben. A hazai kerttervezők és kertépítők új generációi már nemzetközi ismeretekkel rendelkeznek. Azonban a hobbi-kertészkedők többségét még mindig az ötletszerű növényvásárlás és kertrendezés, az alacsony fokú kertészeti ismeretek jellemzik. Sajnos van még mit tanulnunk a németektől és az angoloktól is. Ezért ha azt szeretnénk, hogy kertünk minden szempontból tökéletes legyen, forduljunk minősített szakemberhez, aki jól ismeri a korszerű kert-architektúra elemeit és az igen gazdag növényválasztékot” – folytatta a szakember.

A tervezés
Amennyiben kertépítésre, szépítésre adjuk a fejünket, gondoljuk át jól a családunk és saját igényeinket! Saját zöldséget és gyümölcsöt akarunk termelni, vagy csak két-, és négylábú gyerekeinknek kell a hely a játékra, esetleg nagy kerti partikat tervezünk, vagy épp az ellenkezőjét, a nyugodt, csendes pihenést preferáljuk? Ha valaki nem szeretné minden szabadidejét kertészkedéssel tölteni, de mégsem egy dzsungelben akar élni, attól még nem kell az egész kert lebetonozásán gondolkodnia: szerencsére vannak olyan növények és épített tereptárgyak, melyekkel nem kell minden nap foglalkozni, mégis egyedivé, rendezetté varázsolják kertünket.

Virágon kívül mi mást?
A kerttervezés azonban nem csak a növényekre fókuszál, a teraszok, kerti utak, burkolatok és sziklakertek előzetes megtervezését és megépítését is magába foglalja. A térkő burkolattal ellátott kerti utak és pihenőhelyek nemcsak hasznos elemei lehetnek kertjeinknek, de esztétikai értékük sem elhanyagolható.

„Lakóházunk, kertünk kültéri burkolatait nem egy idényre választjuk ki, ezért legyünk körültekintőek, megfontoltak! Bár a kerti utak és pihenőhelyek megtervezése és kivitelezése alapos előkészítést és szaktudást igényel, de megfelelő információk birtokában ma már bárki nekivághat megépítésüknek, ehhez nagy segítséget nyújt az internet” – mondta el Brieber László, a Leier Hungária Kft. díszburkolatok üzletágának vezetője.

A növényápolás mellett a tavaszi kerti munkák része a díszburkolat, a térkő felújítása, gondozása is. Ha hosszú ideig szeretnénk gyönyörködni a lerakott térburkolatban, akkor szenteljünk időt a térkövek rendszeres karbantartására.

„Ha épp most építjük meg vagy át kertünket, nem árt tudni, hogy a kertben a szilárd burkolatok erőteljes igénybevételnek vannak kitéve, ezért a kerti utak kialakításához használjunk magas minőségű, nagy teherbírású (nútféderes), könnyen letehető térköveket, amelyek nem csak esztétikusak, de szinte minden igényt kielégítenek. Arra sem árt gondolni, hogy a díszburkolatok mellé ültetett növények virágai, termései, a növényről lecsorgó nedvek a burkolat felületére is kerülhetnek, ahol elszíneződéseket, foltosodást okozhatnak. A közvetlenül a burkolat mellé ültetett növényeket ennek tudatában válasszuk ki! – tette hozzá a Leier szakembere. „A kerti burkolatokra leginkább a tél hat negatívan. Ezért kiemelten fontos a télvégi karbantartás. A télen a burkolatra felhordott szennyezőanyag eltávolítása fa vagy műanyag él védelemmel ellátott szerszámmal vagy géppel történhet. A burkolat jég- és csúszásmentesítése csak a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő, környezetbarát, beton felületeknél alkalmazható szerrel ajánlott, mert a beton savra érzékeny, ezért csak lúgos kémhatású szereket ajánlunk”– mondta el Brieber László.

További cikkek hasonló témában

Raklapból vertikális virágtartó

A raklap virágtartóként és függőleges...

Így készítsen terített asztalt a méheknek

Mivel a gyümölcsfák virágzása után előfordul, hogy nem találnak...

Hozzászólások