Jelenlegi hely

Kerti varázsfőzet - csalántea a növényeknek

Kerti varázsfőzet - csalántea a növényeknek
A csalánról érdemes tudni, hogy nagyon érzékeny a talaj minőségére, ezért a jelenléte mindig biztos jele annak, hogy a talaj termékeny és jó vízáteresztő képességű.
A cserépben tartott növényeknél kifejezetten fontos a tápanyag utánpótlás és ha hosszú távon szeretnénk megőrizni növényeink egészségét, akkor mindenképpen vegyszermentes megoldást válasszunk. Jelenleg a piacon már több gyógynövényalapú tápszer létezik, amelyek remek és egyszerű megoldást nyújthatnak.

A tápanyag utánpótlásra azonban van otthoni, házi megoldás is.

Íme egy nitrogénban gazdag csalán “főzet”, amely nagyban hozzájárulhat növényeink egészségéhez és ellenállóképességéhez. – Ne felejtsük el, hogy a kártevők elsősorban a tápanyag hiányban szenvedő növényeket szokták megtámadni. – A növények sok nitrogént igényelnek, fontos ez a levélképződéshez, továbbá ez az a tápanyag, amely a legkönnyebben “mosódik” ki a locsoláskor, illetve szabadban az eső által.

Csalánfőzet, igaz főzni nem kell

Vegyünk egy adag frissen szedett csalánt (lehetőleg kerüljük azokat, amelyeken magok vannak).

Tegyük a csalánt egy vödörbe és adjunk hozzá annyi eső vizet, hogy elfedje azt (ha nem áll rendelkezésre eső víz, akkor a csapvizet hagyjuk állni egy darabig a napon a felhasználás előtt).

Keverjük össze és hagyjuk állni legalább 10 napig maximum 20 napig (ez a külső hőmérséklettől függ, most nyáron elég a 10 nap).

Minden nap kavarjuk meg a főzetet.

Amikor a főzet már sötét színű és a hab eltűnt a tetejéről, akkor 1:10 arányban keverve öntözzük meg a növényeket vagy használjuk azt a levelek permetezésére.

A megmaradt főzetet egy sötét és hűvös helyen tárolhatjuk későbbi felhasználás céljából.

Ha esetleg nincs módunk friss csalánhoz jutni, akkor szárítottat is használhatunk az alábbi arányban: 100 gramm csalán 1 liter vízhez.

A csalánfőzetet ötletét Animi Designtól kaptuk. Köszönjük!

Forrás: http://www.moksha.hu
Fotók: www.flickr.com

Hozzászólások