Jelenlegi hely

Kerti tó téliesítése

Kerti tó téliesítése
A kerti tó téliesítését akkor célszerű elvégezni, ha a vízhőmérséklet tartósan 8-10°C alá esik. Ezen a hőmérsékleten a halak a tó aljára húzódnak és láthatóan lelassulnak, a levegőztetést és az etetést abba lehet hagyni. A kényesebb halakat ki kell halászni, és a hideg időszakban fűthető akváriumban tartani őket a tavaszi hónapokig.

Még a jég beállta előtt tanácsos meggyőződni arról, hogy a lehető legkevesebb bomló növényi anyag marad a tóban, mert ezek tavaszig felborítják a víz egyensúlyát. A keletkező gázok akár a halak pusztulását is okozhatják. A tóba hullott faleveleket és a vízinövények elhalt leveleit távolítsuk el.

Ha a víz a tóban marad télire, úgy a teljes befagyást úgy tudjuk megakadályozni, hogy nagyobb hungarocell darabokat, vagy műanyag flakonokat (szigorúan kimosva), ezek ugyanis állandóan mozgásban vannak, a jég pedig nem fogja tönkretenni a partszegélyt.

A fagyérzékeny, drágább növényeket (mint például a mediterrán tavirózsa) nedves forgács közé téve a hűvös pincében tudjuk átteleltetni. A garázs nem megfelelő e célra, mert a kipufogógázok károsan hatnak a növényekre.

Amennyiben melegebb időszakok is beköszöntenek, és a halak rendszeresen a felszínre jönnek táplálékot keresni, csak nagyon mérsékelten etessünk.

Fotók: www.flickr.com

További cikkek hasonló témában

Szárazságtűrő kertek

Takarékoskodjunk a vízzel, és alakítsuk ki úgy a kis kertünket,...

Az Angol gyep titka - Countax fűnyíró traktor
Ki ne szeretne egy szép, zöld gondosan ápolt...
Gyönyörű kokedamák

Japánból eredő kertművészeti forma:...

Kertben élő állatok
Remek dolog különféle állatokat megfigyelni...

Hozzászólások