Jelenlegi hely

Kerti teendők

Kerti teendők
Nagyon fontos hogy nyáron az évelő növényekről metsszük le az elnyílt virágokat, mert a visszavágás révén újabb virágzásra bírhatjuk még a töveket.
Amennyiben a február végi, márciusi napsugarakkal együtt az első tarka virágoknak is szeretne örülni, ideje, hogy körülnézzen a virágágyásokban.

Jácint

Meleg, vízáteresztő talajt és napos helyet kíván. Szeptember-októberben ültethetjük, a vadfajokat 8-10 cm, a keleti fajtákat 10-15 cm mélyre.
 
Amarillisz

Az amarilliszhagymákat szeptemberben szedjük fel, száraz helyen pihentessük 5-6 hétig, majd novemberben vagy december folyamán cserépbe ültetve virágoztathatjuk. Az amarilliszhagymát cserépbe ültetés után locsoljuk meg, majd amikor sötét helyen vagy eltakarva néhány hét múlva zömök hajtásként megjelenik a virág bimbója, vigyük világos helyre vagy takarjuk ki és tovább gondozva nemsokára kinyílnak a tölcséres virágok.
 

Dália
 
A dália elnyílott virágait vágjuk le, mert így hamarabb hozza a következő virágot. A kiásott dáliagumókról távolítsuk el talajt, szellős helyen hagyjuk száradni, majd tegyük fagymentes helyre, és akár papírdobozban is tárolhatjuk tavaszig.
A dália átteleltetésre eltett gumóit ne tartsuk nyirkos helyen, nehogy a gyökérnyaki rész károsodást szenvedjen, mert akkor a növény tavasszal nem hajt ki.

A hagymás növények virágait soha ne vágjuk le az összes levelükkel, illetve elszáradásig ne vágjuk le a leveleiket, mert azok szükségesek a hagyma kifejlődéséhez.
 
Hagymás virágok

- A virághagymákat ültetésig levegős, száraz helyen tartsuk.
- A hagymás virágok ideális ültetési ideje a szeptember hónap.
- A tulipánt és a nárciszt 10 cm mélyre, míg a jácintot 15 cm mélyre ültessük.
- Ha a hagymás virágok virítanak, rendszeresen szedjük róluk a virágot, mert így több energiájuk marad a hagyma nevelésére, és így biztosított a következő évi virágzás is.

Rhododendronok

Az egyik legpompásabban virágzó örökzöld cserje jól növekszik minden nagyon savanyú kémhatású, humuszos, nedves kerti talajban. Félárnyékot, esetleg reggeli és délutáni napot igényel, jó helye van nagyobb fák gyenge árnyékában. Nem jó egyenként ültetni, mert a savanyú talajreakciót nehéz megtartani. Szeptember-októberben ültethetjük el a földlabdás növényeket. Talajjavításhoz alkalmas a mészmentes lomb- és trágyaföld, láptalaj, nedves nemestőzeg vagy kultúrkeverék erdei- és lucfenyőkéreg és fehértőzeg felhasználásával. Az ültetés helyét 50 cm mélyen kiássuk, kőzúzalékból 10 cm-es drénréteget készítünk. Ültetés után a földet jól tapossuk meg és öntözzük meg. Tavasszal egyszer kell trágyázni és igény szerint öntözni.

Kora ősszel ültessük el az örökzöld és lombhullató fákat, bokrokat, sövényeket. Előtte a talajt dúsítsuk érett trágyával vagy komposzttal.
 
Fotók: www.flickr.com

További cikkek hasonló témában

Védekezés növénytársítással
Akár zöldségeskertben, és dísznövényeink...
Kertünk ékkövei: a virágok

Mióta az emberiség hosszú, kínkeserves harcok árán kiszakította...

Biokert hasznos lakója a süni

Ha szeretnénk vegyszerek nélkül kertészkedni, jó, ha odaédesgetjük...

Kerti járda gumitéglából

A gumihulladékok érdekes felhasználására jó példa a gumiburkolat,...

Hozzászólások