Jelenlegi hely

Kerti sütők

Kerti sütők
Természetesen ennünk is kell valamit, viszont kézenfekvő, hogy az ételt szabad tűzön készítsük el. Ha lehetőségünk van arra, hogy a saját kertünkben alakítsunk ki állandó tűzrakó helyet, akkor már sokkal több megoldás jöhet szóba.
A legegyszerűbb, ha a kereskedelemben kapható kész kerti sütőket használjuk. Ezek előnye, hogy általában könnyen össze- és szétszerelhetőek, ami lehetővé teszi azt, hogy az eredeti csomagolásukban gondosan eltárolhassuk őket. További előnyük még, hogy könnyen mozgathatók, tisztán tarthatók és üzemeltetésük különösebb "szakértelmet" nem igényel. A hátrányuk is az egyszerűségükből fakad: pusztán csak a sütési funkcióra használhatóak, általában minimális állítási és szabályzási lehetőségekkel. Nem beszélve arról, hogy szép és esztétikus kertjeink állandóra telepített tagja nem válik belőlük.

Fontos, hogy a kerti sütőt és tűzrakó helyet szélvédett helyen alakítsuk ki.
Ha lehetőségünk engedi, kőből vagy téglából kör alakú tűzrakó helyet készíthetünk, melynek formája és mérete lehetővé teszi a megfelelő méretű tűz rakását. A tűz mérete azért fontos, hogy a nyársas sütés idejére meghívott vendégek minél nagyobb számban férjenek el a tűz körül, máskülönben a hosszúra nyúlt "kiszolgálás" ideje alatt többen éhen maradhatnak.

Amennyiben bográcsban is szeretnénk főzni, úgy nagyon fontos a bográcsállvány eseti elhelyezésének lehetősége is. Általában ez valamilyen háromlábú állványt vagy a tűz fölé beforgatható karos tartót jelent. A bogrács tűztől való távolságát a tartóra akasztott lánc hosszúságával állíthatjuk.  A bográcsos főzéshez folyamatos, közepes méretű tűzre van szükség, melyet száraz fával táplálunk.

A grillezéshez faszenet használjunk, melynek égése abban az esetben optimális, ha a tűztérben lévő szén teljes felületén izzik. A füstölgő és át nem izzott faszéntől a hús füstös, rossz ízű lehet. A hússütés másik széles körben elterjedt megoldása a roston sütés. A roston sült hús szárazra sül, mire teljesen elkészül.

Ha nem kedveljük a teljesen szárazra sült húst, akkor válasszuk a flekken sütést. Ekkor olyan rácsot kell alkalmazni, amelyik felfogja a lecsöpögő zsírt. Így a hús a saját levében is párolódik, így puhábbra, szaftosabbra sül.

További cikkek hasonló témában

Most ültessünk hagymás növényt a virágágyásokba!

A hagymás növények gondozása egyszerű, mégis minden tavasszal...

Mézédes téli finomság

Az érett, jól sült sütőtök a legfinomabb téli csemegék egyike,...

Hozzászólások