Jelenlegi hely

Kerti sütés-főzés

Kerti sütés-főzés
A kellemes nyári esték arra ösztönöznek, hogy kivonuljunk a konyhából, és élvezzük a kerti sütkérezés minden pillanatát. Összehasonlíthatatlan íz- és élménykavalkáddal ajándékoz meg bennünket. Gyerekzsúr, születésnapi parti, vagy családi összejövetel - a kert mindig hangulatos helyszín.
Első lépésben gondolnunk kell arra, hol szeretnénk a tűzrakó helyet kialakítani. Ennek árnyékos, és olyan helyen kell lennie, ahol légmozgás is van. Kerüljük a napos, nagyon szeles helyeket. A kerti sütéshez nélkülözhetetlen eszközöket már nem kell feltétlenül otthon készítenünk, ezeket készen is megvásárolhatjuk. Ma már olyan többfunkciós grilleket is kaphatunk, melyek segítségével és néhány szükséges kiegészítővel, egyszerre több műveletet is elvégezhetünk.

A táborozások és kerti partik legklasszikusabb étele valamikor a sült szalonna volt. Szerencsére a szabadban és szabad tűzön süthető ételek, egyéni ízlésnek megfelelően, változatos palettán elkészíthetők. Ez lehet flekken, roston-, vagy nyársonsült étel.

Gondoljuk  át alaposan, hogy mit sütünk, főzünk a szabadban. Az ételek legyenek egyszerűk, és bevált receptek.

Csontos hús grillezése esetén ügyeljen arra, hogy a csont melletti rész kellő hőkezelése hosszabb időt vesz igénybe. Ha egy alapanyag grillezését egyszer már elkezdte, úgy azt fejezze is be. Félig grillezett alapanyagot ne tegyen el későbbre.

Ha a húsból a zsiradék a parázsra cseppenne, és láng keletkezik, akkor a grillrácsot vegye le addig, míg a láng elalszik. A lángon a hús nem sül, hanem ég, megperzselődik, a kívánt szín elérése helyett fekete lesz. Süsse át alaposan, de ne süsse túl a húsokat!

A bográcsban készült húsétel, egytálétel az alapos hőkezelés, hosszú ideig tartó főzés miatt gyakorlatilag biztonságos. Ugyancsak biztonságos a friss alapanyagból, frissen készült, jól átsült grillétel is, ha az előkészítés során nem követtek el hibát.

- Csak teljes mértékben izzó szén felett süssünk, egyébként rossz íze lehet a húsnak
- A tüzet sohasem szabad a grillsütőben vízzel leöntve oltani, mert tönkretehetjük a sütő tűzterét. Ha lehet, hagyni kell a parazsat kialudni, majd lapáttal fémvödörbe kell kiszedni a hamut és a maradékot.
- Gyakorlatilag bármilyen építőanyagból készülhet a kerti tűzhely, de a tűzteret mindig tűzálló anyaggal kell készíteni (tűzálló beton, samott tégla).
- Mindig ügyelni kell a tűzveszélyre!

A grillezett ételek általában szárazak, így érdemes előre készíteni néhány pikáns szószt vagy mártást. Természetesen a saláták elengedhetetlen eleme egy kerti grillnek.
 

Ha minden feltétel adott, és az idő is kellemes, a grillezés a nyári délutánok és esték legszebb élménye lesz!

Fotók: www.flickr.com

Hozzászólások