Jelenlegi hely

Kerti medencék

Kerti medencék
Óriási kerti medencéről a legtöbbünk legfeljebb álmodhat, de érdemes körülnézni az elérhető megoldások közt. A lehetőségek számosak, és persze még utólag is van mit csinosítani, bütykölni a medencéken.
A medence lehet fóliás, betonozott, műanyag és fémalapú. Megépítése természetesen típustól függetlenül is komolyabb tervezést igényel, úgyhogy elsőként beszéljük meg, mérjük fel, mennyi helyünk van a kertben. Lehetőleg olyan helyet szánjunk neki, ahova sokat süt a nap, viszont nem fúj be nagyon a szél.

Amennyiben csak hétvégi fürdőzésre kell a medence, elég a 4-5 méter hosszú, ha viszont úszkálnánk is benne olykor, akkor 7-8 méterrel számoljunk. Szélessége általában a hosszméret fele, de nyugodtan tervezhetünk szabályos négyzet alakút is, ha a hely megengedi.

Forma tekintetében persze nemcsak a szögletes lehetőség adott: lehet a teknő kerek, ovális, vese vagy nyolcas alakú, sőt szabálytalan is. Amelyikben van ív, az általában drágább, viszont sokkal mutatósabb.

Burkolt medence
A medence oldalait alkotó betonfalakat zsaluzással, betonozással kell kialakítani, természetesen statikus által méretezett vasalással ellátva.
A burkolat szempontjából két típusról beszélhetünk, a csempével, illetve az üvegmozaikkal burkolt medencék. Csempe a felületképzés legelegánsabb, és a legelterjedtebb kerámiaburkolata. De akár üvegmozaikkal is díszíthetjük majdani kedvenc pihenőhelyünket, ennek előnye, hogy akár ívelt felület is dekorálhatunk vele.

Fóliázott medence
Anyagának köszönhetően az ilyen típusú medence nem annyira tartós, könnyen sérül, azonban bármilyen formát kialakíthatunk belőle.

Készen kapható medencék
Van fémfalas, fémvázas, polipropilén, puha falú és fémfalas kombi medence. A fémfalas medence fóliával fedett belülről, tehetjük a talajra, de bele is süllyeszthetjük. A fémvázas medence csak talajszintre építhető, és nagyon egyszerű összerakni. Általában már nagyobb méretet el lehet érni, néhány tempót tudunk benne úszni is. 

A műanyag medence elhelyezése egyszerű, kedvező áron és rendkívül széles választékban kaphatós csak fel kell tölteni vízzel. Természetesen ezeknek a medencéknek méret korlátaik vannak, általában gyerekeknek veszi az ember pancsolónak.

(Fotók: sxc.hu)

További cikkek hasonló témában

Fűszernövények az ablakban!

Ízletesebb lesz az ételünk, és szebb lesz a konyhánk is, ha saját...

Válasszuk a Mosaic Panelt, válasszunk el Mosaic Panellel!

Tegye vonzóbbá és egyedivé környezetét!

A kert díszei, avagy köveket a világ minden tájáról

Talán kissé szerénytelennek tűnik az, amit fentebb említünk, de...

Hozzászólások