Jelenlegi hely

Kertben élő állatok

Kertben élő állatok
Remek dolog különféle állatokat megfigyelni kertünkben, azonban kevésbé örömteli, amikor az állatkák tönkre teszik a munkánkat. Senki nem válogathatja meg, milyen állatot enged be a kertjébe.
Mivel egyre zsugorodik a vadon élő madarak élőhelye, mind nehezebben jutnak táplálékhoz és vízhez.

Segítsünk nekik, alakítsunk ki olyan parkszerű területeket, ahol őshonos fák, cserjék és növények élnek. Egy kis tó ebben a madárbarát kertben tökéletessé tenné a helyet, ahol természetes körülmények között fészkelhetnének csicsergő lakói.

Madarak

A madarak többségének legjobb létfenntartó táplálékai a zsíros-olajos magvak (napraforgó-, kender-, lenmag, csíraképtelen lucerna, lóheremag stb.). Nagyon hálásak a madarak - különösen a cinkék - a zsinóron a fák ágára akasztott faggyúdarabért, amelyre rendszeresen rájárnak.

A magvakat ne szórjuk a hóra vagy a földre. Készítsünk lehetőleg olyan etetőt, amelybe nem hull bele a hó. Az ilyen fedett etetők nádból, műanyagból. deszkából könnyen elkészíthetők. Újabban nagyon ügyes önetetőket készítenek műanyag flakonból is; ez mindig csak a szükséges magmennyiséget adagolja ki.

Mivel ne etessük őket?
Nem javasolt semmilyen sós vagy füstölt étellel (szalonna, kolbász maradék) etetni őket, mert ettől hamar megszomjaznak. Nem szabad továbbá margarint, vajat adni nekik, mert ez bélgyulladást okozhat, illetve nedves kenyérdarabot, amin baktériumok telepedhetnek meg. Ne adjunk a madaraknak penészes, piszkos élelmiszert sem.

Készítsünk mesterséges odúkat! Az udvarokban, a házak körüli nagyobb kertekben álló öreg fákon gyakran találunk fészkelésre alkalmas odúkat. Tisztítsuk ki ezeket, és az odú bejárati nyílása alá szegezzünk egy kis (5x15 cm-es) deszkalapot. Egy madárpár rövidesen meg fogja találni és biztosan fészket rak belé!

Hulladék faanyagból egyszerű módon készíthetünk odút. Ezeket úgy helyezzük el, hogy a macskák ne érhessék el. Elhelyezésükre a legcélszerűbb az öreg fák ága vagy kisebb fák koronaelágazása, de eresz alatt, sőt tűzfalon is kedvező helyet találhatunk nekik. Tegyünk az odú aljára egy kevés fagyapotot vagy más egyéb, puha, meleg, szálas anyagot; az odacsábítja a hontalan madarakat.

Pillangók

Ültessünk kertünkbe olyan növényeket, melyek honosak nálunk és vonzzák a pillangókat. A virágok színe és a bennük található nektár vonzereje ellenállhatatlan a pillangók számára.

A pillangóknak szükségük van az ásványi anyagokra, ezért bármilyen kis folt a talajon vagy egy kavicsokkal és vízzel félig telt lapos tál is csalétekül szolgálhat. A lepkék azért keresik majd fel a vizes tálat, mert a benne levő nyomelemekkel táplálkoznak. Ügyeljünk arra, hogy nyáron mindig pótoljuk az elpárolgó vizet.

Békák

A kertekben felbukkanó béka sok emberben ellenszenvet kelt, kellemetlen külseje és nagy hangja miatt. Pedig a növényekre nézve aligha van ártalmatlanabb, sőt, hasznosabb állat, mint épp a béka. A kertben hasznos állat a béka, hisz pusztítja a rovarokat, a férgeket, a csigákat. A mezőgazdaságban, különösen a kertészetben már elismerik segítségét, s épp azért viszik be az üvegházakba, a veteményeskertekbe, hogy ott elpusztítsa a kártevőket, főleg a csigákat.

Ha van kerti tavunk, magunk is szemtanúi lehetünk az ugrabugrálásnak. Egy béka körülbelül 3000 petét rak le tavasszal, amelyek egy kupacban maradnak addig, amíg ebihal nem lesz belőlük.
 
Ne aggódjunk a nagyszámú pete miatt, ugyanis 3000 petéből mindössze 5-6 béka éri meg a felnőtt kort. Mind a békák, mind pedig a varangyok szeretik a csigákat, pókokat, bogarakat, gilisztákat száz- és ezerlábúakat.
 
Csigák

Megkérdezhetünk akár ezer kertészt, vagy kerttulajdonost, egyikük sem fogja azt mondani, hogy szereti a csigákat. Hatalmas kárt tudnak ugyanis okozni a kertben, amikor végiggyalulják a veteményest, minden levelet megrágva, elpusztítva.

A megoldás azonban nem kell, hogy feltétlenül valamilyen gyilkos vegyszer legyen. Ne feledjük, minden permetezőszer vagy egyéb vegyszer, amit növényvédelem címén a kertbe juttatunk, az bekerül az élővilág vérkeringésébe és ezzel együtt az asztalra is, amikor a betakarított termést fogyasztjuk.
Mi tehát a megoldás? Szórjunk hamut a kertbe, esetleg helyezzünk el szúrósabb ágakat a földre, vagy öntsünk ki sört. A nehéz terepviszonyok távol tartják majd a csigákat.
 
Sünök

A sünök hasznos lakói kertünknek. Megeszik a csigákat, bogarakat, hernyókat és a rovarok többségét. Ha szeretnénk látni a sünik életét, építsünk egy természetes búvóhelyet nekik, ahol biztonságban érzik magukat. Ha nincs mód arra, hogy egy kis vadvilágot alakítsunk ki, akkor építsünk egy kis "viskót" téglák és egy fatábla segítségével nekik.

Ha kedvében szeretnénk járni szúróshátú barátainknak, akkor rakjunk ki vagdalt húst vagy friss májat. Kezdetben távolabbról, bokrok mögött megbújva figyeljük a sátorban lustálkodó sünöket.

További cikkek hasonló témában

Karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz a Schlumbergera nemzetségbe tartozik, és...

Kabakosok – csemegék zöldségből
A tökfélétől a dinnyéken át az uborkáig számos...
Kint és bent

A zártság és a nyitottság kérdése a házak tervezésénél, építésénél...

Hozzászólások