Jelenlegi hely

Kert az erdő mélyén

Kert az erdő mélyén
A természeti kincsekben gazdag Oregon hegyláncai mindig izgalomba hozták látogatóit, regények tucatjai szólnak az itt megfordult kincskeresőkről. Persze a táj szépsége sem hagyható figyelmen kívül. Rovatunkban ezúttal két idős hölgyhöz látogatunk el, akik ezt a különös, titokzatos tájat választották otthonuknak.
Az elzárt öböl felett elterülő washingtoni kerthez vezető úton magunkba szívjuk a hely szellemét, a friss, üde hegyi levegőt. Utunkat gazdag növénytenger szegélyezi, lábunk alatt ropog a gyöngykavics. A kíváncsiskodó szemek elől elbújtatva, belesüllyesztve a meredek hegyoldalba épült lakóházat a cölöpökből álló kapuzat takarja.

A grandiózus fenyők alatt az erdei pajzsika, a salamonpecsét és borbolya takarja a zord kőfalat. A párás klímának és árnyékos élőhelynek köszönhetően a hegyvidékre jellemző növényvilág megannyi képviselője jelen van, a moháktól egészen a hatalmas lomhullató és örökzöldek fákig.

Amerre a szem ellát, telis-teli van a kert a termetes páfrányokkal, egybefüggő szőnyeget alkot az erdei madársóska, az egyvirágú gyöngyperje, salamonpecsét és a farkasboroszlán.

Girbegurba vékony törzsükkel emelkednek ki a juharok, közöttük futunk le a lépcsőn, egészen a házig. A sűrű növényzetnek köszönhetően mire a házhoz érünk, már nem is látjuk az előzőleg elhagyott kaput, mélyen a dzsungel magával ragadott minket.

Az évnek ebben a szakában kezdenek virágba borulni az aljnövényzet lakói. A szőlőjuhar tövében százszámra nyílik a salamonpecsét, a bókoló gyöngyperje, madársóska, erdei szellőrózsa.

A legnagyszerűbb látvány a teraszról tárul elénk. Az öböl látványa magával ragadó, a hullámok hangja, a végtelennek tűnő égbolt felettünk és a friss levegő testnek és léleknek egyaránt felemelő. A hűvös, tavaszi erdő után a napsütésen elüldögélve melengetjük magunkat, egy forró teával és némi süteménnyel karöltve. A kert keleti oldalán fekszik elzártan az un. „Napsugár Kert”. A sziklásokra jellemző növények párnák formájában fedik be a teljes sziklakertet. A fehérvirágú madárhúr, a fehér és püspöklila virágú kristályvirág, a varjúhájak sokféle faja körül kiemelkednek a hegyi hagyma hatalmas gömb virágzatai. Az illatos gólyaorr levelei rendkívül illatosak, ősszel piros színt öltenek és télen is díszítenek. Rózsaszín virágait késő tavasztól bontja. A sokadalomban a fűszer- és gyógynövények is helyet kaptak. Egymást váltják fel a zsályák, levendulák, a borsmenta és a gyűszűvirág. A mezei iringó szúrós kék virágai mellett a gyapjas tisztesfű – ismertebb nevén a nyuszifül – is megtalálható. A hegyi kakukkfű a meleg sziklák között tekintélyes méretű párnát alkot. A kakukkfű természetes antibiotikum tartalma miatt kedvelt gyógy- és fűszernövény, így nemcsak a konyhaművészetben használható, hanem egyenesen gyógyírnak számít. A télikerthez vezető úton haladunk, a fakerítést roskadásig ellepte a csillagsom. Mellette, a télikert oldalán, a kékszakáll bokrán százszámra nyílnak a kék virágok.

           

A télikerttel szemben, egy eldugott sarokban fából készült pad várja a pihenni vágyókat. Az árnyékliliom és borostyán társaságában a liliomfa is helyet kapott.

A konyhakertnek szánt üvegházban virágpalántákat és zöldségeket termesztenek.

A dús növényzet gazdag állatvilágot is rejt. Békák és madarak kedvelt lakóhelye a szőlőjuharok alatti dús növényzet.

Szöveg: Topor Erika
Fotó: Patricia John Landscape Design

További cikkek hasonló témában

Mit szimbolizál az ibolya?
Lassan nyílik az ibolya. Illatos virága értékes...
Levendula az otthonunkban

A levendula illatát szinte mindenki szereti, és nyugtató hatását...

Japán kert
Japán kertet építeni nagy öröm és izgalom! A...

Hozzászólások