Jelenlegi hely

Kabakosok – csemegék zöldségből

Kabakosok – csemegék zöldségből
A tökfélétől a dinnyéken át az uborkáig számos hazánkban is kapható zöldség tartozik a kabakosok közé. A kora ősz az egyik leggyakoribb és legnépszerűbb zöldségei.
A TÖK
A legismertebb kabakosok a tökök. A bennük található vitaminoknak, ásványi anyagoknak köszönhetően nemcsak a konyhakertek zöldségnövénye, hanem a gyógyászatban is előszeretettel használják különböző formákban. Mindenki számára ismerős a tökmag, vagy a tökmagolaj, de a téli kedvenc a sütőtök sem az utolsó a felsorolásban, ahol a tökféléket méltatjuk. Mindegyik tökféle melegigényes, ezért ültetésükkor is tartsuk szem előtt. Hétköznapi értelemben a töknek két fajtáját különböztetjük meg. A sütőtök és a főzőtök. A sütőtök mély narancsszínű, a főzőtök kiérlelve halványsárga színű. A növény két fajtája között még az a különbség, hogy a főzőtök guggonülő, a sütőtök indája pedig futó.
A sütőtök igazán ősszel élvezhető, miután megcsípte a dér.
Tápérték szempontból a májra gyakorol jótékony hatást (szerves nátrium és só található benne). a szerves só jótékony hatásáról tanulmányt is folytattak hiperaktív gyerekeknél, illetve a cukorbetegre a só mellett a nátrium is vércukorszint-csökkentő hatással bír. Főleg a nyers tök fogyasztásával értek el komoly eredményeket. A sütőtök a felfázásos betegségek esetén lehet kiegészítő „kezelés”, ezért hűvös időben érdemes sok sütőtököt fogyasztani, hogy a szervezet ellenálló képessége a legmagasabb legyen.
Patiszon: Jellegzetes lapított alakú, csillag formájú tökféle. Zsír- (0,1 g/100 g) és rosttartalma (0,7 g/100 g) elhanyagolható, ezzel szemben 91%-a víz. 1,2 g fehérjét, illetve 6,2 g szénhidrátot tartalmaz. Vitamin- és ásványianyag-tartalma elhanyagolható.
Zucchini (tölteni való tök): Az uborka és a tök házasságából született cukkini világos- vagy sötétzöld színű zöldségféle, amely egyre népszerűbbé válik a szülei mellett a patisszonhoz, padlizsánhoz hasonlóan. Courgettes-nek, cukkettinek is nevezik. A tökfélék családjába tartozó növény 10-30 cm hosszú kabak-termésének héja a világoszöldtől az erőteljes sötétzöld árnyalatig terjed, de lehet sárga, vagy sárga csíkos is. A különböző színű fajták beltartalmi értékei hasonlóak, a tápértékének zöme a puha héjában rejlik.

Utazás a tök-különlegességek világába
Lopótök (nyakas tök, szívótök): Egyenes vagy görbe nyakú termésére jellemző a végén ülő nagy bunkó. Kiszáradva borlopót, virágtartót stb. készíthetünk belőle.
Fiaskabak (ikertök, kabaktök): Kerek, gömbölyű, nyakas edény, korsó alakú lopótök.
Kolbásztök (hosszú tök): Termése kolbászra emlékeztető, hosszú (1-2 m) vékony kabak.
Szivacstök (hálós tök, luffatök): A fürdőszobából ismert luffa-szivacs alapanyaga, hálós szerkezetű, lyukacsos.
Laskatök (téli tök, fügelevelű tök): A termés igen mutatós, elkészítve ízletes. Húsa hófehér, rostos, főzéskor szálasán szétesik, tehát nem kell gyalulni. A népies „istengyalulta tök" elnevezése innen ered.
Sonkatök (bébitök): Az étkezési spárgatök különleges változata. A 'Bébitök' (kis sonkatök) változat finom megjelenésű.
Kokocella: Sötétzöld tripoli tök és tripoli kokocella néven ismert, a spárgatöknek egyik fajtája.
Pézsmatök: Az éretlen és érett termések húsát párolva vagy sütve zöldségként fogyasztjuk, főzve levesek és curryk alapanyagául szolgál, vagy pürét készítünk belőle; édes kompótként vagy ecetes savanyúságként is tálalhatjuk. Leveleit főzelékként is tálalhatjuk.

Uborkák és dinnyék:
Az uborkák és a dinnyék is a tökfélék népes táborát erősítik. Az uborka az indiánok eledele volt, mára már minden konyhában és konyhakertben megtaláljuk. Mindig is salátának, vagy körítésnek használták fő ételhez. Saláta készül belőle, vagy savanyítják. Bárhogy készítjük el mindenképpen jó az emésztésnek. Számos kutatás bebizonyította, hogy a természet legtisztább vize az uborkában található, nem véletlen, hogy a kozmetikai ipar is előszeretettel használja, krémekhez adják, arcpakolásokat és hidratáló szereket készítenek belőle.

Ugyan uborkából kevesebb érdekes fajtát találunk, dinnyéből annál többet. A görögdinnye az egyik legkedveltebb táplálékunk a nyár folyamán. A dinnyeidény rövid, ezért egész éves dinnye-igényünket érdemes erre az időpontra összesíteni. Hogy zöldség-e vagy gyümölcs, az viszont vita tárgya. Vannak, akik gyümölcsnek gondolják, vannak, akik zöldségnek. (Én inkább a zöldségre szavazom.) Piacainkon már a piros belű mellett a sárgát is meglelhetjük, ha szeretjük a különlegességeket. Csíkos vagy sima – szerintem mindegy, csak dinnye legyen!

Szöveg: Topor Erika

További cikkek hasonló témában

Téli madáretetés
A madarak etetését a fagyok beállta után kell...
Kaktuszok és pozsgások
Néhány közkedvelt kaktusz és pozsgásféle, mely...
Ősszel pompázó virágok kavalkádja

A virágoskerteket nemcsak tavasszal és nyáron lehet élvezni....

Organikus rovarriasztás

A kártékony rovarokat könnyen sakkban...

Hozzászólások