Jelenlegi hely

Így válasszunk karácsonyfát!

Így válasszunk karácsonyfát!

A téli ünnepek egyik központi eleme a fenyőfa, amely pompás díszeivel és illatával igazi karácsonyi hangulatot varázsol a lakásba.

Honnan ered a karácsonyfa-állítás hagyománya?
Világszerte a legtöbb vallás egyik központi szimbóluma a fa, amely az életet jelképezi. Magához a karácsonyfához számos legenda kötődik, egyes források szerint az elsőt maga Luther Márton állította. Az egyszerű karácsonyi piramist később, a 18. században már örökzöld ágakkal is díszítették, utólag pedig átvette helyét a fenyőfa. Ez a szokás a 20. század elején egész Európában elterjedt, napjainkban pedig világszerte állítanak karácsonyfát a keresztény országokban.

Kezdetben még hagyományos módon - alma, dió, mézeskalács és más édességek felhasználásával - dekorálták, majd ezeket felváltották a fából és textilből, később pedig a csillogó fémből és műanyagból készült karácsonyfa díszek, gömbök és girlandok.

Közeleg a karácsony, hatalmas a kínálat a fenyőfákból, de vajon melyik a legjobb választás? Nézzünk egy kis fenyőfa körképet:

Erdei fenyő: (Pinus silvestris)
Skóciától az Amur vidékig elterjedt fenyőfajta, mely hazánkban is őshonos, 20-30 méter magasra is megnőhet. Fiatal korában széles kúp alakú fa, idősebb korában lombos fához hasonlít. Törzsének középső és felső része jellegzetes narancs-vöröses színű. Kettesével álló tűlevelei 5-8 cm hosszúak, szürkés zöldek, tobozai kicsik, 5-7 cm hosszúak.

Közönséges lucfenyő: ( picea abies)
Az egyik legismertebb karácsonyi fenyőfajta.
30-40 méter magasra is megnő, koronája hengeresen kúpos. A lucfenyők az északi félteke sark közeli és mérséklet övi területén bárhol megél. Merev szúrós egyesével álló tűlevelek jellemzik. Tobozaik 10-15 cm-esek, tűlevelei 1-2 cm hosszúak, színe fénylő sötétzöld. Lombtartó képessége közepes, a száraz levegőjű lakásokban leveleit hamar lehullatja. Kedveli a párás környezetet, ezért célszerű vízzel töltött talapzatba állítani.

Ezüstfenyő: (picea pungens)
Az alapfaj a sziklás hegységben őshonos, nagytermetű kúp alakú fenyőfa, amely 20-30 méter magasra is megnő. Már fiatal korában is szép szabályos koronát nevel, színe - nevéből is adódóan - ezüstös kékeszöld. A hazánkban található ezüstfenyők nagy többsége magról nevelt példány. Magyarországon az egyik legelterjedtebb karácsonyfafenyő, mivel jó a lombtartó képessége, és a földlabdás változata is igen ellenálló a környezeti változásokkal szemben.

Nordmann fenyő
Szép koronája, fényes levelei és tűleveleinek megtartása miatt az egyik legdivatosabb karácsonyfa. Tűleveleit száradás után sem hullajtja el, illetve színét is sokáig megtartja. A leveleket megdörzsölve kellemes, narancsos illatot kapunk. Alul ezüstös tűlevelei az alsó ágakon ívesen előrehajlók, fentebb pedig a hajtások felső oldalára hajlók, két oldalról egymásba fonódók.
Nevét tévesen kapta, gyakorlatilag semmi köze a normannokhoz vagy Normandiához. Nevét Alexander Nordmann finn botanikus nevéről kapta, hiszen ő fedezte fel ezt a fenyő fajtát.

Feketefenyő
A feketefenyő lombozata sötétzöld színű, tűlevelei igen hosszúak. Alakja nem a megszokott karácsonyfa-forma, azonban árának és jó lombtartó képességének köszönhetően szabálytalansága ellenére is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Illata igen markáns, igazi karácsonyi hangulatot varázsol a lakásba.

Ha vágott fenyőt vásárolunk, érdemes néhány dologra odafigyelni:
- Karácsony előtt csak pár nappal érdemes a fenyőt megvásárolni, hiszen minél tovább áll szárazon, annál hamarabb fog hullani.
- Csak üde zöld színű illatos fenyőt vegyünk meg, a sárgul vagy sérült fenyőt, már karácsonyra kidobhatjuk. Az árusoknál összekötözött fenyőt mindig bontassuk szét és vizsgáljuk meg az ágait, és a formáját.
- Ha a lakásban a fenyőfát olyan tartóba helyezzük, amelybe vizet tudunk tenni, sokkal tartósabb lesz karácsonyfánk, emellett kevésbé lesz tűzveszélyes, sőt még az illata is jobban érződik.

Földlabdás fenyőfák
Ha gyökeres fenyőt vásárolunk, nézzük meg hogy a növény gyökere nem sérült–e, pl. hogy a földlabda mozog e az edényben, mert ebben az esetben ültetés után a fenyő tönkre megy. A beültetett fenyőfa a feldíszítésig minél hűvösebb helyen legyen. Földje mindig legyen nyirkos, így egy-két hétig is elviseli a lakás klímáját különösebb károsodás nélkül.Ültetésre a legjobb időszak a tavasz, április első fele.

A fenyőnek egy kb. 50 cm mély gödröt kell ásni, trágyát, vagy műtrágyát ne tegyünk a gödörbe, mert többet árt, mint használ. A túl meszes talaj esetében alkalmazzunk talajcserét. Ebben az esetben 2 méter széles és fél méter mély talajt érdemes kicserélni. Ültetés után legyünk türelmesek, mert előfordulhat, hogy a gyökeresedés akár 2-3 évig is eltarthat.

Műfenyő
Szintén a természetvédelem jegyében vált egyre gyakoribbá a műfenyők használata is, amelyek környezetkímélő alternatívát jelentenek a kivágott fákkal szemben. Számos méretben, minőségben és színvilágban beszerezhetőek, amelyek azután évekig pompás karácsonyi hangulatot varázsolnak a lakásba.

További cikkek hasonló témában

Tavaszi talajjavítás
A talajt a fagy, a víz és a szél által...
Kint és bent

A zártság és a nyitottság kérdése a házak tervezésénél, építésénél...

Hozzászólások