Jelenlegi hely

Így ne öld meg a fenyőfád: A földlabdás fenyő ápolása

Így ne öld meg a fenyőfád: A földlabdás fenyő ápolása

A földlabdás fenyők általában nagyon megsínylik a karácsonyt a meleg szobában, ezért nem árt, ha tudod, hogyan kell ápolni őket az ünnepek alatt és a kiültetést is hogyan célszerű tenni.

Nézzük is sorra!

Díszítésig tartsd hűvös (lehetőleg fagymentes) helyen, mint például az erkély, fűtetlen garázs és a szobába fokozatosan vidd be, előbb a garázsban vagy a folyosón tárold. Így nem sokkolja a fát a hirtelen hőmérséklet különbség. A legtöbb esetben a hirtelen hőmérsékletváltozás az, ami a problémát eredményezi, szinte sokkot kap a növény és ledobálhatja akár a tűleveleit is.

Gondolj bele a fenyők mit szeretnek és a lehetőség szerint ezt add nekik a szobai körülmények között is. Tartsd a legtávolabb a kandallótól, fűtőtesttől. A legjobb ha a szoba leghidegebb pontján helyezed majd el.

Az élő fenyőt ne fújd le műhóval, bármennyire is kecsegtető ötletnek tűnik! A műhó elzárja a fa lélegző leveleit, eltömíti gázcserenyílásait, ráadásul a benne lévő anyagok károsítják a tűleveleket.

Ha olyan helyen veszed az élő fenyőt, ahol vissza is váltják, akkor még inkább vigyázz a fára, mert a sérült növényeket nem veszik ám vissza!

Mindig kevés vízzel öntözd be a fenyőfának a talaját és tartsd nyirkosan, hogy a megfelelő páratartalom is meglegyen neki a meleg szobában.

Vízkereszt után szedd le róla a díszeket és kezd fokozatosan a hideghez szoktatni. Ahogy behoztad, még óvatosabban először a hűvösebb folyosóra, lépcsőházba, majd a még hűvösebb garázsba vidd ki és csak a fagyok elmúlta után ültesd ki a kertbe.

Kiültetés előtt fontos, hogy rendesen öntözd be pár héten keresztül, hogy a gyökerek új életre keljenek. A cserépből, konténerből óvatosan vedd ki, hogy a gyökerek ne sérüljenek meg, majd a földlabda másfélszeresének megfelelő gödörbe tegyél komposztos földet vagy örökzöldekhez való talajkeveréket és erre állítsd rá a fenyőfát.

Kiültetéskor a fa gyökérnyaka a talajfelszínnel legyen egy szintben.

Kiültetés után is egy ideig tartsd a talaját nyirkosan, hogy könnyebben begyökeresedjen.

Borítókép: Pexels/freestocks.org
Forrás: Kertportál

További cikkek hasonló témában

Kreatív kertészeti ötletek

Szereted a régi dolgokat, és nem szeretnéd kidobni őket? Amit...

Szabadtéri pihenők egy kis szunyókáláshoz

Csupán egy kényelmes nyugágy, amire szüksége van!
Nincs is...

A fészek, amelyet minden madár otthonának érez

Készítsen fantáziadús madáretetőt - Lépésről lépésre a Dremellel...

A kert fényei

Az esti órákban sem kell nélkülöznünk a szabadban a fényt. Keltse...

Hozzászólások